De belangrijkste reden waarom mensen gaan verhuizen is het feit dat ze niet genoeg leefruimte hebben. Wanneer dat bij u ook het geval is, is het goed om te weten dat een nokverhoging daar een oplossing in kan zijn. We keken voor u naar de kosten van een nokverhoging. Ook maakten we een handig stappenplan voor wanneer u een dergelijke ingrijpende verandering aan uw huis wilt laten aanbrengen.

dakkapel

 
Dakkapel kopen? Vergelijk offertes

De kosten van een nokverhoging

We vroegen offertes op voor een nokverhoging. Men stuurde ons de volgende prijsopgaven:

Wat voor nokverhoging wilt u Kenmerken Prijs
Een enkelzijdige nokverhoging Gemakkelijk aan te brengen zonder dat er een omgevingsvergunning voor nodig is Tussen 6000 en 8000 euro
Een dubbelzijdige nokverhoging Eerst een omgevingsvergunning bij de welstandscommissie aanvragen Tussen 10000 en 12000 euro


Stap 1: Uw wensen op een rij zetten

Laat u een nokverhoging plaatsen dan is het belangrijk dat u eerst uw wensen op een rij zet. Daarbij denkt u aan de volgende punten:

  • Hoeveel kamers wilt u in de nokverhoging plaatsen. Laat u een nokverhoging plaatsen dan is het zaak dat u weet hoeveel kamers u erin wilt gaan plaatsen. Gaat het om 2 kamers dan kunt u uiteraard kiezen voor een dubbele nokverhoging, maar u kunt ook volstaan met een enkelzijdige nokverhoging. Gaat het om meer kamers dan is een dubbelzijdige nokverhoging de beste oplossing.
  • Wat voor materiaal moet er voor de nokverhoging worden gebruikt. U kunt een nokverhoging laten uitvoeren met hout als basis. De nokverhoging krijgt er een mooi natuurlijk uiterlijk door. Daarnaast kunt u de nokverhoging laten uitvoeren in kunststof. De nokverhoging zal een moderner uiterlijk krijgen.
  • Hoeveel onderhoud wilt u aan de nokverhoging hebben. Bij een nokverhoging is het uiteraard ook van het grootste belang hoeveel werk u eraan heeft. Kiest u voor een nokverhoging van hout, dan zult u deze eens per 6 a 7 jaar moeten schilderen. Gezien de locatie van het houtwerk zult u daarvoor iedere keer een schilder het dak op moeten sturen. Koopt u een nokverhoging van kunststof dan bent u aanmerkelijk minder tijd kwijt aan het onderhoud.

Stap 2: Mag u een nokverhoging plaatsen

Voordat u een nokverhoging gaat plaatsen is het zaak dat u naar de gemeente gaat. Met een nokverhoging op uw huis past u namelijk het straatbeeld aan. Daar is niet iedere gemeente evenzeer van gediend. Het is dan ook zaak dat u eerst een omgevingsvergunning aanvraagt. De welstandscommissie, die daar over gaat, zal naar een aantal criteria kijken:

  • De locatie van de nokverhoging. En nokverhoging aan de achterkant van uw huis kan eenvoudig worden aangebracht aangezien u het straatbeeld er niet direct mee wijzigt. Komt er echter een dubbele nokverhoging of een enkele nokverhoging aan de voorkant, dan zal men er meer moeite mee hebben.
  • De mate waarin de nokverhoging past in het straatbeeld. Hebben meer huizen een nokverhoging in uw straat dan zal de welstandscommissie er minder moeite mee hebben dat u er ook één laat plaatsen. Ook het materiaal moet passen in het straatbeeld. Heeft iedereen een nokverhoging van hout en heeft u er één van kunststof dan kan men daar problemen mee hebben.

Stap 3: Een nokverhoging met of zonder afwerking

Geeft u de opdracht voor een nokverhoging uit handen, dan zal de aannemer u vragen wat uw verdere wensen zijn voor de nokverhoging. U kunt dan kiezen voor drie oplossingen:

  • Een nokverhoging die niet afgetimmerd is. De aannemer bouwt een nokverhoging maar werkt deze naar binnen nauwelijks verder af. U kiest ervoor om zelf het isolatiemateriaal aan te brengen. Daarnaast kiest u ervoor om zelf met gipsplaten de wanden van de kamers te construeren. U moet na het aanbrengen van de aftimmering ook nog stroompunten aanleggen. U dient een zeer gevorderd klusser te zijn voordat u voor deze optie kiest.
  • Een nokverhoging die afgetimmerd basic is. Deze vorm van aftimmeren houdt in dat de nokverhoging wanden heeft die volledig afgewerkt zijn. U krijgt de zolder als één geheel opgeleverd waarna u zelf de kamers nog moet gaan situeren. U dient dus nog zelf gipsplaat wanden aan te brengen. Ook de stroompunten op de zolder zult u zelf nog moeten aanbrengen. Deze vorm van oplevering is dan ook het meest geschikt wanneer u een redelijk geroutineerd klusser bent.
  • Een nokverhoging die helemaal klaar is. U kiest voor de meest volledige nokverhoging. Daarbij zijn de wanden al aangelegd in de zolder. Ook zaken als stroompunten zijn aangebracht waardoor de zolder gelijk in gebruik kan worden genomen in de nieuwe toestand. Wanneer u geen klusser bent is dit de beste optie.

Stap 4: Een aannemer inhuren

Op het moment dat u een nokverhoging laat bouwen moet u een aannemer inschakelen. Om tot de juiste prijs te komen vraagt u eerst offertes op. Dat doet u met deze knop. U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende punten:

  • De kosten van het arbeidsloon. Alle ingecalculeerde uren moeten met bijbehorend uurtarief op de offerte staan.
  • De kosten van de materialen. Alle gebruikte materialen bij de bouw van de nokverhoging moeten op de offerte staan.
  • De prijzen van de aannemer moeten allemaal inclusief de BTW zijn.