Het inschakelen van een schilder doe je niet zomaar. Waarschijnlijk heb je een aantal klussen die door deze vakman gedaan kunnen worden in is dit te veel om zelf op te pakken. Schilderwerk kost tijd en door dit uit te besteden kun jij je vrije dagen en avonden gewoon vrij houden. Het vinden en inschakelen van schilder vergt een goede planning en het onderstaande stappenplan kan je hierbij assisteren.

Schilder

 
Schilder inhuren? Vergelijk eerst!

Stap 1: het definiëren van de klus

Als je een schilder gaat benaderen en om offertes gaat vragen, dan is het verstandig dat je de exacte details van je klus bij de hand hebt. Daarom is het altijd goed om deze op te schrijven voordat je schilders gaat zoeken. Loop door je woning, schrijf op wat de schilder kan doen en wat het oppervlak of de hoeveelheid ervan is. Vergeet niet ook naar buiten te gaan en daar je schilderwerk te inspecteren. Je kunt dan denken aan de volgende werkzaamheden.

Buitenschilderwerk

  • Het verven van de gevel.
  • Het onderhouden van de kozijnen.
  • Het verven van de schutting.
  • Het verven van je tuinhuisje.
  • Het verven van de dakgoot en regenpijp.

Binnenschilderwerk

  • De deuren en deurposten schilderen.
  • De trap schilderen.
  • De muren sausen of spuiten.
  • De plafonds sausen of spuiten.
  • Het onderhouden van de kozijnen.

Stap 2: het bepalen van je budget

Je weet wat je wilt laten doen en dat betekent dat je er een budget aan kunt geven. Helaas zijn er geen subsidies meer voor schilderwerk en zal je alle kosten zelf moeten betalen. De enige financiële hulp die nog beschikbaar is, is een btw-korting. Je betaalt maar 9 procent btw over schilderwerken en dit wordt al op de eindfactuur verrekend. Kijk dus naar het geld dat je zelf hebt, het geld dat je wilt gaan lenen en bepaal hoeveel geld je beschikbaar hebt voor je schilderwerken.

Stap 3: een schilder aanwijzen

Met de exacte omschrijving van de klus plus een realistisch budget bij de hand is het tijd om schilders te gaan benaderen. Ga nooit met de eerste de beste schilder die je ziet in zee, maar maak een vergelijking van 3 tot 6 schilders uit je omgeving. Vraag deze allen om een offerte en als je deze offertes ontvangt vergelijk je ze met elkaar. Je kijkt dan natuurlijk naar de prijs, maar ook naar wat je hier voor terugkrijgt zoals de garantieregeling, de kwaliteit van de materialen en de ervaring van de schilder. Je kiest dan uiteindelijk de schilder uit die je voor de laagste prijs het meest complete dienstenpakket kan aanbieden.

Stap 4: de voorbereidingen

Je hebt je schilder ingepland en jullie hebben een datum vastgesteld. In de periode die hieraan vooraf gaat kun je er zorg voor dragen dat de schilder zo goed mogelijk te werk kan gaan. Bespreek je plannen met de buren en vraag ze een parkeerplaats vrij te houden voor het busje van de schilder. Vraag eventueel vrij van je werk en regel oppas voor je kinderen. Ruim je woning en je tuin op, zorg ervoor dat de te schilderen oppervlakten goed bereikbaar zijn en schuif meubilair uit de weg. Eventueel kun je deze ook afdekken, vooral als je het plafond wilt laten schilderen kan dat een goed idee zijn. Als laatste leg je je persoonlijke en waardevolle bezittingen nog even buiten het zicht.

Stap 5: de schilder is aan het werk

De dag van de schilderwerken is aangebroken en de schilder staat op de stoep, klaar om te beginnen. Je biedt eerst altijd wat te drinken aan met een koekje en de schilder gaat aan het werk. Tijdens de werkzaamheden kun je weinig doen behalve toezicht houden en vragen beantwoorden. Wanneer de schilder klaar is bespreek je het beste nog een aantal punten voordat deze weggaat. Je doet de oplevering en bekijkt samen of alles naar wens is. Je bespreekt de garantieregeling en de eindfactuur en je vraagt de schilder naar instructies die je moet opvolgen als hij of zij is vertrokken. Is alles duidelijk en naar wens, dan gaat de schilder weg, kun jij alles weer terug zetten en beginnen met genieten van je nieuwe schilderwerk.

Stap 6: na de werkzaamheden

Er zijn nog een paar kleine dingetjes die je kunt doen nu de schilder klaar is en het werk is afgerond. Je ontvangt de eindfactuur en controleert deze. Let er dan op dat de btw die gerekend is klopt en dat het eindbedrag dat nog open staat correspondeert met wat jullie hebben besproken. Als alles duidelijk is betaal je de eindfactuur en is de klus in principe klaar. Je kunt nog wel een online recensie schrijven over de schilder, want dat is voor toekomstige klanten erg handig.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen de beste schilder te vinden en bieden je onze vergelijkingstool aan. Je vult je gegevens in en ontvangt snel een aantal offertes van betrouwbare schilders die jouw klus graag uitvoeren. Deze vergelijk je zodat je geld kunt besparen en de beste schilder kunt uitkiezen.