Veel oudere woningen hebben een probleem bij de buitenmuren. Doordat deze niet zijn geïsoleerd zijn komt de kou van buitenaf via de muur naar binnen. De warmte die u binnenshuis opwekt verdwijnt eveneens naar buiten toe. De spouwmuur, ooit bedoeld om uw woning  te isoleren, mist zijn doel. Doordat er lucht in beweging is in de spouw voelt uw woning bij de muren koud aan. Wanneer dat bij uw huis het geval is, is het aan te raden om een spouwmuurisolatie te plaatsen.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van een spouwmuurisolatie

We informeerden bij meerdere isolatiebedrijven naar hun tarieven voor spouwmuurisolatie. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor spouwmuurisolatie wordt er aangebracht Werkzaamheden Prijs
Glaswol die in vezelvorm in uw muur wordt gespoten Via boorgaten wordt met een speciaal pompapparaat glaswol in de spouw gebracht. Dit gebeurt op specifieke plekken waardoor de hele spouw wordt gevuld Tussen 20 en 25 euro per vierkante meter
Polystyreen wat in uw muur wordt gespoten Via boorgaten wordt polystyreen, ook wel bekend als piepschuim, in de spouw aangebracht. Tussen 15 en 22 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Heeft uw muur een spouw

Goed om vooraf bij stil te staan: niet iedere woning in ons land heeft een spouwmuur. Woningen die voor de oorlog al zijn gebouwd zullen niet allemaal standaard een ruimte tussen twee muren hebben. Dit kunt u beter laten onderzoeken voordat er een isolatiebedrijf bij u langs komt. U kunt hiervoor een adviesbureau inschakelen maar u kunt ook de bouwtekeningen van uw woning opvragen. Veel isolatiebedrijven hebben een medewerker buitendienst die bij u komt en met een sonde in uw muur kijkt. Zo kan hij zien of er een spouw is. Ook kan de medewerker nog andere problemen zien.

 

Stap 2: Is de spouw toegankelijk

Via een sonde kan worden gekeken of de spouw van uw huis wel goed toegankelijk is. Men kan in de spouw bepaalde zaken aantreffen waarmee men rekening moet houden.

  • Dit zijn zaken die in elke spouwmuur zitten. Het zijn ijzers die de beide delen van de muur met elkaar verbinden. Ze zorgen voor de stabiliteit van uw woning. Het isolatiebedrijf kan hier gewoon omheen werken maar zal goed moeten kijken waar men precies de boorgaten in de muur plaatst om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
  • Dit is een groter probleem. Veel spouwmuren in ons land bevatten grote stukken bouwpuin. Dit is iets waar men nauwelijks omheen kan werken. Het isolatiemateriaal moet namelijk goed aansluiten. Gebeurt dit niet dan zullen er koudebruggen ontstaan in de woning. Koudebruggen zorgen voor een onaangenaam koud gevoel op plekken waar geen isolatiemateriaal zit.

Stap 3: Is uw muur geschikt voor isolatie

Wordt er isolatiemateriaal aangebracht in uw muur dan komt er behoorlijk wat druk op de muur te staan. Het is verstandig om eerst te kijken of de muur die druk wel aankan. Een isolatiebedrijf kan deze beoordeling voor u uitvoeren. Het is altijd verstandig om dit aanbod aan te nemen. U zult er wellicht wat meerkosten voor moeten betalen maar u voorkomt dat er scheuren in een muur komen na de isolatie. Zaken die een muur verzwakken zijn onder andere:

  • Klimplanten tegen uw muur. Het lijkt zo romantisch. Klimop tegen uw woning op. Feit is dat dit de muur behoorlijk zal verzwakken. Klimplanten hebben namelijk de eigenschap dat de wortels in de stenen en het voegwerk van uw muur gaan zitten. Daardoor wordt het materiaal poreus waardoor de stenen te zwak worden. U zult dus klimplanten tegen uw muur altijd moeten weghalen.
  • Een oude muur. Is uw muur uitermate oud dan moet u zich ook afvragen of deze wel geïsoleerd kan worden. Wanneer bij een onderzoek de randen van de stenen loslaten, of wanneer het cement tussen de stenen uit verpulvert is een muur ongeschikt om geïsoleerd te worden. Wilt u dit toch dan zult u de muur moeten laten renoveren voordat u isolerende werkzaamheden laat uitvoeren.

Stap 4: Kies het juiste materiaal

Of een spouwmuurisolatie succesvol zal zijn hangt voor een groot gedeelte af van het materiaal wat gebruikt wordt. Heeft u een muur waar geen vocht door kan binnenkomen doordat deze niet poreus is dan kunt u het beste kiezen voor een isolatie met glaswol in een vezelvorm. Dit materiaal heeft namelijk naar verhouding de hoogste isolerende waarde. Naar verhouding is het behoorlijk goedkoop. Dit materiaal is vatbaar voor vocht. Wanneer u een poreuze muur heeft kunt u dan ook beter kiezen voor polystyreen. Dit materiaal, ook wel piepschuim genaamd, is meer vochtbestendig waardoor u geen beschimmelende isolatie kunt krijgen.

 

Stap 5:Een isolatiebedrijf kiezen

Er is een grote vraag naar spouwmuurisolatie. Dat heeft ervoor gezorgd dat de prijzen behoorlijk oplopen. Wanneer u niet teveel wilt betalen voor de isolatie is het goed om offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Vergelijken doet u aan de hand van deze checklist:

  • Alle materiaalkosten staan vermeld. Niet alleen het materiaal voor de spouwmuurisolatie valt daaronder maar ook het gebruik van middelen voor het aanbrengen.
  • Al het arbeidsloon staat erop. Let erop dat het arbeidsloon en het aantal te werken uren staan uitgesplitst.
  • De prijzen zijn inclusief BTW.
  • De kilometerkosten vergelijken. Door te kiezen voor een isolatiebedrijf wat bij u in de buurt gevestigd is bespaart u behoorlijk op de kilometerkosten.