Heeft u een tuin met een terras, dan wilt u daar vast het hele jaar door uitgebreid van genieten. Helaas is dit in ons land niet mogelijk. Het klimaat wat nogal wisselvallig kan zijn zorgt voor flink wat overlast. Wilt u meer genieten van uw tuin en vaker buiten kunnen zitten dan is een terrasoverkapping een prima investering. Wie een terrasoverkapping gaat aanschaffen zal keuzes moeten maken. We hebben een stappenplan voor u opgesteld. Daarnaast vroegen we prijzen op van terrasoverkappingen.

Zonwering

 
Zonwering kopen? Vergelijk & bespaar

De prijs van een terrasoverkapping

We vroegen om offertes van terrasoverkappingen. We kregen de volgende prijzen toegestuurd ter vergelijking.

Wat voor terrasoverkapping wilt u Omschrijving Prijs
Een terrasoverkapping standaard van 4 meter breed Een terrasoverkapping van hout zonder luxe opties Tussen 2750 en 3200 euro
Een terrasoverkapping comfort van 4 meter breed Een terrasoverkapping van hout of kunststof met luxe opties zoals verlichting Tussen 3350 en 3990 euro
Een terrasoverkapping deluxe van 4 meter breed Een terrasoverkapping van kunststof of aluminium met meerdere luxe opties en bijvoorbeeld een balustrade en luxe sokkels Tussen 4200 en 4900 euro

 

Stap 1: Bedenk wat u wilt

Gaat u een terrasoverkapping aanschaffen dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor u open. Het is dan ook goed om vooraf precies te weten wat u wilt. We hebben een aantal overwegingen voor u op een rij gezet:

  • De afmeting van de terrasoverkapping. Dit is uiteraard een heel belangrijk punt. U kijkt daarbij niet alleen naar de maat van het terras wat u nu heeft maar ook naar de hoeveelheid ruimte die u nodig heeft om te kunnen zitten. Een goede terrasoverkapping is minimaal 2,50 meter diep. Heeft u echter een lounge set in uw tuin staan dan zal uw terrasoverkapping waarschijnlijk nog dieper moeten zijn. Meet u dus goed de ruimte in voordat u tot de aanschaf van een terrasoverkapping overgaat. Dat geldt niet alleen voor de diepte van een terrasoverkapping maar uiteraard ook voor de breedte. U voegt immers een aantal vierkante meters leef oppervlak toe aan uw woning.
  • Het materiaal van de terrasoverkapping. De terrasoverkapping van hout is naar verhouding het goedkoopste. Het materiaal is namelijk uitermate handig op maat te maken. Daarnaast kunt u een dergelijke terrasoverkapping ook nog zelf bouwen van materialen die u bij de houthandel haalt. Gaat u over tot de aanschaf van een terrasoverkapping van kunststof dan komt daar een ander kostenplaatje bij kijken. Deze terrasoverkapping zal doorgaans net wat kostbaarder zijn dan een budget model van hout. Daar staat tegenover dat een kunststof terras overkapping ook zo zijn voordelen heeft.
  • De luxe van de terrasoverkapping. Gaat u voor een basic model terrasoverkapping of heeft u toch lievere een overkapping met bijvoorbeeld een balustrade onderlangs. Het zijn zaken die de luxe van de overkapping bepalen. Ook punten zoals verlichting vallen onder keuzes die u maakt wanneer u de overkapping aanschaft. Een overkapping met verlichting is kostbaarder maar u heeft er het hele jaar door plezier van.

Stap 2: Welk onderhoud wilt u aan de overkapping hebben

Terrasoverkappingen zijn in meerdere materialen te koop. Iedere soort materiaal heeft zijn eigen mate van onderhoud. We hebben ze voor u omschreven:

  • Schaft u een overkapping van hout aan, houdt u er dan rekening mee dat deze eens in de 5 a7 jaar geschilderd zal moeten worden. Een overkapping van enkel geïmpregneerd tuinhout zal weinig succesvol zijn. Het hout kan dan redelijk snel worden aangetast door houtrot. U moet dus overgaan tot het schilderen van uw overkapping. Hout is dus een overkapping waar u wel de tijd in moet steken.
  • Schaft u een overkapping van kunststof aan dan heeft u daar aanmerkelijk minder onderhoud aan. U zult het kunststof gewoon met een doek kunnen afnemen om het vuil te verwijderen. Wilt u een overkapping die er echt stralend bij staat dan kunt u deze met een speciaal onderhoudsmiddel in de wax zetten. U onderhoudt het materiaal ermee en u voorkomt dat de overkapping op den duur een dof uiterlijk krijgt.
  • Een terrasoverkapping van aluminium is naar verhouding het duurste. Daar staat tegenover dat het materiaal het minste onderhoud nodig heeft. De terrasoverkapping van aluminium heeft nog een extra voordeel waar we in het volgende punt op terug komen.

Stap 3: De breedte van de overkapping bepaalt de keuze

Laat u een terrasoverkapping aanbrengen die een behoorlijk groot oppervlak heeft dan is het zaak dat u daar een stevig materiaal voor uitzoekt. Kunststof kan een keuze zijn, maar bij een bredere overkapping moet het materiaal worden verstevigd om echt stabiel te zijn. Kiest u voor een overkapping die breder is dan 5 meter; gaat u dan bij voorkeur voor een aluminium overkapping. Deze is licht om te plaatsen, en het materiaal is uitermate sterk. Ook bij een bredere overkapping heeft u zo een stabiele constructie met een minimum aan staanders en leggers.

 

Stap 4: vraag eerst om prijzen

Voordat u een terrasoverkapping aanschaft is het goed om eerst prijzen op te vragen. U wilt immers een overkapping hebben waardoor u niet het hele jaar tot de achtertuin bent aangewezen als vakantieplek. U vraagt prijzen met de onderstaande button. Vergelijken doet u aan de hand van deze punten:

  • Wat zijn de kosten van het materiaal. Het materiaal zal voor de meeste kosten zorgen. Vergelijkt u niet alleen de kosten van het materiaal van de terras overkapping maar ook de kosten van het bevestigingsmateriaal.
  • Wat zijn de kosten van het plaatsen. Laat u de overkapping plaatsen, vraagt u dan ook prijzen op van het plaatsen zelf. Kijkt u daarbij naar het aantal uren werk en het uurloon wat daarbij wordt berekend.
  • De prijzen moeten altijd worden vermeld inclusief de BTW.