De trap in uw huis heeft het behoorlijk te verduren. Er wordt dagelijks vaak op gelopen, en daarnaast worden geregeld dingen overheen gesleept. Het is niet voor niets dat de trap in veel huizen er versleten uit ziet. Wanneer u alles doet om uw woning mooi te houden is een dergelijke versleten trap geen gezicht. Wanneer uw trap wel een opknapbeurt kan gebruiken is het een goed idee om een traprenovatie uit te voeren. We geven u een stappenplan. Aan de ene kant met een pakket waarmee u zelf de treden kunt renoveren, maar ook een aantal tips om iemand in te huren voor deze klus.

traprenovatie

 
Traprenovatie? Vergelijk eerst!

Stap 1: Weet wat u wilt

Voordat u een traprenovatie laat uitvoeren is het goed om te weten wat u wilt. Het is dan ook goed om u eerst te oriënteren. Dat kunt u doen in de bouwmarkt wanneer u de traprenovatie zelf gaat uitvoeren, of u laat een vertegenwoordiger van het traprenovatie bedrijf langskomen. Kijkt u goed naar de kleur van uw trap en naar de rest van uw woning. Wilt u dat de trap goed zichtbaar afsteekt tegen de vloer in uw huis en de muren, of wilt u een trap in de kleur van uw vloer die onopvallend verloopt. Het is goed om dit op papier te hebben. In het geval van traptreden uit de bouwmarkt is het verstandig om eerst een staaltje van het materiaal mee te nemen. Zo komt u niet voor een verrassing te staan als de werkzaamheden eenmaal klaar zijn.

Stap 2: Zelf doen of laten doen

Als u weet wat voor traprenovatie u wilt is het tijd voor de tweede stap. De vraag is: gaat u zelf renoveren of laat u uw trap door een professional renoveren. Er zijn uiteraard zaken die meespelen in de keuze.

  • Het type trap. Heeft u een trap met rechte treden, dan is het eenvoudig om de traprenovatie zelf uit te voeren. U kunt de treden rechtstreeks over de bestaande traptreden heen plaatsen zonder dat u moet gaan uitmeten en berekenen. Heeft u echter een spiltrap of een trap met meerdere draaien erin dan zult u meer werk hebben aan het op maat zagen van de treden. In dat geval is het aan te raden om een professional in te schakelen wanneer u hier moeite mee zult gaan hebben.
  • De eisen die u stelt aan de traprenovatie. Wilt u een traprenovatie die standaard is, dan zult u deze gemakkelijker zelf kunnen uitvoeren dan wanneer u speciale eisen heeft zoals bijvoorbeeld verlichting in de traptreden.

Stap 3: Zaag de treden op maat (in geval van zelf doen)

Besluit u om zelf de traprenovatie uit te gaan voeren dan neemt u de treden uit het pakket, en met een trapspin maakt u deze op maat. Met een trapspin kunt u prima zelf uitrekenen hoe groot de uitsparing moet zijn die u zaagt in de traptreden. Heeft u twijfels over de grootte van een traptreden, zaagt u dan niet teveel af. U kunt een eenmaal gezaagde traptrede moeilijk groter maken terwijl het omgedraaid nog wel mogelijk is.

Stap 4: treden en stootborden monteren

Gaat u zelf de trap renoveren dan kunt u na het voorzagen de treden en stootborden monteren. Denkt u eraan dat u van boven naar beneden werkt. U wilt immers geen druk uitoefenen op de delen van de trap die u zojuist heeft geplaatst. Let u erop dat de overzettreden exact aansluiten op de bestaande trap. U wilt immers niet dat er door een uitstekende trede een levensgevaarlijke situatie ontstaat bij het lopen op uw trap.

Stap 5 Als u besluit iemand in te huren

Is het renoveren van een trap u toch net wat teveel werk, dan is er nog geen man overboord. U kunt in dat geval iemand inhuren die de klus voor u komt uitvoeren. U kunt ervoor kiezen om de hele klus uit te besteden aan een traprenovatie specialist. Deze zal vervolgens in een dag uw trap compleet renoveren, inclusief de overzettreden, stootborden en wangen van de trap. Voordat u iemand in te huren kijkt u eerst goed wat de handigste keuze is.

  • Alle materialen zijn al in huis. Heeft u alle materialen al in huis om de klus mee te klaren en ziet u er dan vanaf, dan schakelt u een klussenbedrijf in. Het klussenbedrijf heeft alle ervaring met het renoveren van een trap. U krijgt geen advies over het te gebruiken materiaal dus het is maar goed dat u dit al in huis hebt.
  • U heeft de materialen nog niet. In dat geval doet u er heel verstandig aan om een specialist in te huren. U krijgt de materialen voor de traprenovatie te zien tijdens een oriënterend gesprek, en bovendien maakt u gelijk de afspraken voor de plaatsing van de traprenovatie.

Stap 6: Na de renovatie

Na de traprenovatie onderhoudt u de trap met het schoonmaakmateriaal wat is voorgeschreven door de leverancier van de treden. U wilt immers de nieuwe treden van uw trap zo lang mogelijk als nieuw houden. U zult ook alleen garantie krijgen op de treden wanneer u de onderhoudswerkzaamheden goed uitvoert.

Ga niet teveel betalen

Voor een traprenovatie betaalt u uiteraard niet graag teveel. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt meerdere offertes om te vergelijken. Uw voordeel kan daardoor behoorlijk oplopen.

De kosten van traprenovatie

We hebben voor u de kosten van een traprenovatie door een specialist versus een doe het zelf pakket voor u opgezocht. We kwamen tot de volgende bevindingen:

Wat voor soort traprenovatie wordt er uitgevoerd Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Een traprenovatie die u zelf uitvoert Pakket materialen kopen voor traprenovatie op basis van laminaat overzettreden, trapspin en zelf de overzettreden op maat maken. Het totale pakket aanbrengen op uw trap. Tussen 600 en 750 euro
Een traprenovatie die door een specialist wordt uitgevoerd Een traprenovatie laten uitvoeren door de specialist die alle materialen meebrengt, overzettreden op maat maakt en het pakket aanbrengt. Tussen 1350 en 1700 euro