Tuinen in Nederland zien er niet allemaal even mooi uit. Hoewel er echte juweeltjes tussen zitten zijn veel tuinen behoorlijk hard aan een opknapbeurt toe. Wilt u uw woesternij aanpakken om deze te transformeren in een prachtige tuin dan zult u bepaalde stappen moeten doorlopen. We hebben deze globaal voor u op een rij gezet.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een tuinaanleg

Wilt u een tuin aanleggen dan zult u daar een bedrag voor moeten neerleggen. We informeerden voor u bij meerdere hoveniers naar de prijzen die men berekent. We kregen de volgende offertes binnen.

Wat voor tuin laat u aanleggen Wat voor elementen worden er aangelegd Prijs van de tuinaanleg
Een basic tuin Een standaard tuin met een terras, een gazon en een tuinpad Tussen 15 en 20 euro per vierkante meter
Een meer geavanceerde tuin Een tuin met zaken als een terras, borders, bomen, een gazon en een tuinpad Tussen 30 en 40 euro per vierkante meter
Een tuin met meerdere geavanceerde elementen Een tuin met zaken als een terras, borders, bomen, een gazon, een tuinpad, meerdere zitjes en waterpartijen Tussen 50 en 75 euro per vierkante meter.

 

Stap 1: Wat voor tuin heeft u voor ogen

Voordat u een tuin laat aanleggen is het goed om te bedenken wat voor tuin u voor ogen heeft. We hebben de soorten al globaal voor u beschreven in het schema.

  • Een standaard tuin. Deze tuin bevat een paar basis elementen. De tuin is puur voor praktisch gebruik; zitten op een terras en een grasveld voor de kinderen om op te spelen. De kosten zijn uiterst laag. De kosten zijn inclusief bestrating en graszoden.
  • Een meer geavanceerde tuin. Wilt u een tuin die behalve praktisch is ook kleur heeft, dan kiest u voor de meer geavanceerde tuin. U krijgt er bloemperken bij en bomen die zorgen voor een mooi hoogteverschil en een kleurenspel.
  • Een luxe tuin. Wilt u een luxe tuin, dan kiest u voor een tuin met meerdere zitjes. Deze tuin heeft ook zaken als een vijver of bijvoorbeeld een waterval. Voor de aanleg bent u behoorlijk wat meer kwijt.

Stap 2: Wat is uw gezinssamenstelling

De tuin die u kiest wordt primair afgestemd op uw gezinssamenstelling. Bent u met één of twee volwassenen zonder kinderen dan kunt u gerust een waterpartij laten aanleggen in uw tuin. U hoeft niet bang te zijn voor ongelukken. Heeft u echter kinderen dan is een gazon doorgaans onmisbaar. Het is de ideale ondergrond voor kleine kinderen om op te spelen zonder dat er al teveel ongelukken kunnen gebeuren. Het maakt dus nogal wat verschil hoe uw huishouden is samengesteld. Heeft u oudere kinderen, houdt u er dan rekening mee dat ook zij graag privacy hebben in de tuin waardoor u meerdere zitjes nodig heeft.

 

Stap 3: Wat is uw budget.

Bepaal goed de hoogte van uw budget voordat u een tuin laat aanleggen. Dat zal doorgaans ook leidend zijn voor de inrichting van uw tuin. Heeft u een basic budget maar wilt u een geavanceerde tuin dan heeft u twee opties: u spaart nog langer door voor een mooie tuin of u legt de tuin zelf aan. Dat laatste bespaart u namelijk behoorlijk op het arbeidsloon. Door goed naar uw budget te kijken kunt u dus zelf bepalen wat voor tuin u aanschaft. Wilt u een mooie tuin en bent u bereid om dit jaar in de tuin door te brengen in uw vakantie, dan kunt u altijd  nog uw vakantiegeld uitgeven aan een mooie tuin. Houdt u er dan wel rekening mee dat er een bouwvak vakantie in de zomer zit waarin ook hoveniers doorgaans vakantie houden.

 

Stap 4: Hoeveel onderhoud wilt u aan uw tuin hebben

Een punt om goed te bedenken is de mate waarin u onderhoud aan uw tuin wilt hebben. Heeft u absoluut geen groene vingers en wilt u gewoon een nette tuin, dan is de eerste of de tweede keuze een prima optie. U kunt zelfs een tuinman inhuren die uw tuin voor u komt onderhouden waarbij de borders en de bomen worden onderhouden. Aan de andere kant kunt u – wanneer u groene vingers heeft – een geavanceerde tuin laten inrichten. U kunt deze zelf onderhouden of voor een bepaald maandelijks tarief een hovenier inschakelen die de tuin voor u komt onderhouden. Het kost u op maandbasis een bepaald bedrag, maar daar staat een stralende tuin tegenover.

 

Stap 5: een hovenier inschakelen

Kiest u ervoor om een tuin te laten aanleggen en wilt u daar zelf niet teveel voor doen, dan kunt u het beste een hovenier inschakelen. Dat doet u met deze button. U ontvangt in één keer een paar offertes van lokale hoveniersbedrijven die u kunt vergelijken. Dat vergelijken doet u aan de hand van onder andere de volgende punten:

  • De materiaalkosten. Daaronder verstaan we de kosten van de materialen die in uw tuin worden verwerkt maar ook van het materieel wat nodig is voor de aanleg zelf.
  • De kosten van arbeidsloon. De uren die gewerkt worden en het uurloon moeten gespecificeerd op de offerte staan.
  • De voorrijkosten. Dat zijn de vaste kosten die een hovenier maakt om bij u te kunnen werken. Denkt u aan het aanvoeren van materiaal, het voorbereiden van de werkplek en het netjes opruimen naderhand.
  • De kilometerkosten. Dit zijn de kosten die u maakt voor de hovenier. U betaalt voor de kilometers die deze aflegt om bij uw huis te komen.