Uw tuin is een plek waar u uiteraard het hele jaar door wel wil genieten. Wanneer u naar het Hollandse klimaat kijkt ziet u echter gelijk dat dit in ons land niet mogelijk is. Een veranda is een keuze die steeds meer mensen maken. U zit comfortabel onder een overkapping en kunt optimaal genieten van uw tuin. Wie aan een veranda denkt staat voor een aantal keuzes. We hebben ze voor u opgeschreven in de vorm van een stappenplan.

Veranda prijzen

 
Benieuwd naar de exacte prijzen?

De prijs van een veranda

We deden navraag naar de prijs van een veranda bij een aantal leveranciers. We kregen prijsopgaven toegestuurd:

Wat voor veranda wilt u Uitvoering Prijs bij benadering
Een veranda basic Een veranda met een standaard plat dak en rechte lijnen Tussen 399 en 450 euro per vierkante meter. Voor een veranda van 5 bij 3 meter betaalt u minimaal 6050 euro
Een veranda klassiek Een veranda met een dak met afwerkingen en mooi versierde sokkels. Tussen 435 en 485 euro per vierkante meter. Voor een veranda van 5 bij 3 meter betaalt u minimaal 6575 euro
Een veranda de luxe Een veranda met een dak met bijvoorbeeld een lichtkoepel, balustrades of een ondergrond Tussen 485 en 550 euro per vierkante meter. Voor een veranda van 5 bij 3 meter betaalt u minimaal 7250 euro

 

Stap 1: kijk naar uw huis en bepaal

Een veranda kan een stuk extra ruimte geven maar het zal ook in veel gevallen een aanwinst voor uw huis zijn. Wanneer u wilt dat uw veranda meer is dan alleen extra ruimte doet u er verstandig aan om eerst goed naar uw huis te kijken. Heeft u een huis waarbij de buitenkant vooral recht en modern is, dan doet u er goed aan om een veranda te kiezen die daar naadloos bij aansluit. Dat doet u door een basic model te nemen en de boegdelen te laten afwerken in de kleuren van uw huis. Op die manier krijgt u een veranda die een verlengstuk is van uw huis. Een dergelijke veranda is een verhoging van uw wooncomfort en daarnaast een verrijking van uw huis.

 

Stap 2: Kijk naar uw specifieke wensen

Een veranda mag dan nog zo mooi aansluiten op uw huis; uiteraard heeft u specifieke wensen daar waar het aankomt op de veranda. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan de ondergrond van de veranda. U kunt kiezen voor een veranda waarbij u op de stenen van uw terras zit. Er zijn echter ook veranda’s waarbij u een houten ondergrond laat plaatsen. U zit in dat geval een stuk van de grond af waardoor het ook in de wintermaanden een stuk minder koud is aan uw voeten. U kunt ook denken aan een balustrade rondom de veranda waardoor deze toch enigszins is afgeschermd van de tuin.

 

Stap 3: De ligging van de veranda

Op het moment dat u een veranda gaat plaatsen is het goed om te kijken naar de plek waar deze gaat komen. In veel gevallen zal dit aan het huis vast zijn. De meeste veranda’s worden geplaatst aan de achterdeur. Het afdak van de veranda zal in dat geval doorgaans grenzen aan het raam van uw huiskamer. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de rest van uw huis.

  • Een donker huis. Bedenkt u zich goed dat een aangrenzende kamer behoorlijk donker kan worden wanneer u een veranda laat plaatsen. In dat geval is het aan te raden dat u kiest voor een veranda waar een lichtkoepel in zit. U krijgt meer licht in de veranda en daarmee dus ook in uw woonkamer.
  • Een warme veranda. Staat de zon het grootste deel van de dag op de veranda gericht, houdt u er dan rekening mee dat het daar behoorlijk warm kan worden. In de zomermaanden zult u er niet het hele seizoen kunnen zitten omdat het onaangenaam warm is. Wilt u een veranda die naast overdekt ook koel is, kiest u dan voor een mogelijkheid waarbij u een lichtkoepel of een dakraam kunt openschuiven.

Stap 4: Vraag na over een omgevingsvergunning

Laat u een veranda bouwen, dan zult u moeten vragen of er een omgevingsvergunning voor nodig is. Die vraagt u aan bij de welstandscommissie van uw gemeente. De welstandscommissie zal naar een aantal punten kijken voordat men goedkeuring verleent:

  • De plaats van de veranda. Een aanbouw in de vorm van een veranda mag niet zomaar het aangezicht van een straat veranderen. Een veranda die aan de achterkant van uw huis wordt gebouwd verandert het straatbeeld niet zo heel snel. Een veranda die daarentegen aan de voor- of zijkant wordt gebouwd zal dit wel doen. Het is dan ook zaak dat de veranda op een plek komt waar men er geen last van heeft. Is een andere plek van de veranda onvermijdelijk dan zult u mogelijk een goede motivatie moeten hebben.
  • Het uiterlijk van een veranda. Een veranda moet aansluiten bij de rest van uw huis en bij de omgeving van uw huis. Dit is iets waar men zorgvuldig naar zal kijken wanneer de veranda op een andere plek dan achter uw huis is.
  • De hoeveelheid tuin die u gebruikt. U mag maximaal een bepaald percentage van uw tuin bebouwen. In veel gemeentes ligt dit tussen een kwart en een derde deel van uw tuin. Let u goed op dat u bij de veranda deze grens niet overschrijdt.

Stap 5: Prijzen navragen

Voordat u een veranda gaat aanschaffen vraagt u het beste eerst prijzen op. Dat doet u met onderstaande knop. U krijgt meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. De volgende punten zijn daarbij behulpzaam:

  • De kosten van het materiaal. Daaronder verstaan we de kosten van het bouwmateriaal maar ook van het bevestigingsmateriaal. Ook de kosten van het materieel om de veranda te bouwen vallen hieronder.
  • De kosten van de arbeid. De hoogte van het arbeidsloon wordt uitgesplitst in een aantal uren en een uurloon. Dit zijn zaken die u kunt vergelijken om tot een aantrekkelijke prijs te komen.