Woningen in ons land zijn vaak al wat verouderd. Dat geeft sfeer en charme aan de buitenkant maar voor u als bewoner heeft het ook zijn nadelen. Een oudere woning is namelijk niet bepaald energievriendelijk waardoor u nodeloos hoge energiekosten maakt op jaarbasis. Wanneer u besluit om uw huis te gaan verbouwen is het goed om dat te doen aan de hand van een stappenplan. We hebben een stappenplan voor u opgesteld.

Verbouwing

 
Verbouwen? Vergelijk eerst!

Stap 1: een duidelijke omschrijving van uw wensen

Voordat u gaat verbouwen is het handig om een duidelijke omschrijving van uw woonwensen te hebben. Kijkende naar de situatie waarin u nu woont heeft u vast een aantal verbeterpunten. Die verbeterpunten worden op een rij gezet. Kijkt u dan naar de volgende zaken:

  • Kosten die u maakt. Welke kosten maakt u nu voor bijvoorbeeld energie waarop u wilt gaan besparen.
  • De ruimte die u heeft. De ruimte die u nu heeft, zou u die anders willen besteden. Het gaat dan om het herinrichten van een woning.
  • Een eventuele uitbreiding. Wilt u de woonruimte gaan uitbreiden. U moet dan goed kijken of dat mogelijk is door bijvoorbeeld de zolder bij uw woonruimte te gaan betrekken. Een eventuele garage kan ook worden omgebouwd tot extra woonruimte. Daarnaast is het goed dat u kijkt of u ruimte hebt om een uitbouw te plegen in de achtertuin.

Stap 2: een goed ontwerp

Een verbouwing kunt u doen met behulp van een architect of rechtstreeks via de aannemer. Verbouwingen via een aannemer zijn doorgaans een verrijking voor uw huis terwijl een verbouwing via de aannemer nogal eens uit de hand kan gaan lopen. Het is dan ook goed om met uw wensen naar de architect te gaan en samen met de architect een ontwerp te maken. De architect kan dan gelijk verdere werkzaamheden voor u uitvoeren.

Stap 3: waar kunt u geld terug krijgen

Nog voordat een ontwerp wordt ingediend is het goed om te weten of u geld kunt krijgen van de overheid voor de zaken die u laat uitvoeren. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan subsidie op een alternatieve vorm van energie in uw woning of op een alternatieve bron van verwarming aanleggen in de vorm van een warmtepomp. U kunt deze aanvraag neerleggen bij een architect maar u kunt ook gebruik maken van de diensten van een gecertificeerd adviesbureau.

Stap 4: het plan naar de gemeente

Op het moment dat de verbouwing inhoudt dat er aan de buitenkant van uw huis gewerkt gaat worden zult u een aanvraag bij de gemeente moeten indienen. Dat kunt u natuurlijk zelf doen. U zult dan een toelichting moeten geven op de verbouwing zoals die gepland staat en op de bouwwerkzaamheden buitenshuis. De hele verbouwing moet dan langs de welstandscommissie. U kunt deze werkzaamheden ook uitbesteden aan de architect. Deze zal in dat geval de toelichting doen waardoor u een grotere kans heeft dat de verbouwing wordt goedgekeurd zonder verdere toelichting.

Stap 5: de financiering

Heeft u de plannen voor een verbouwing klaar dan is het goed om te weten hoe u deze gaat betalen. U kunt daarvoor kiezen uit meerdere manieren:

  • Eigen middelen. Dit houdt in dat u uw eigen spaargeld aanwendt om een verbouwing te betalen.
  • Een tweede hypotheek. U verhoogt de waarde van uw woning met de verbouwing. De kosten van de verbouwing kunt u dan ook opvoeren als tweede hypotheek. De hoogte van het bedrag is doorgaans de waarde van de woning na de verbouwing minus de waarde van de woning voor de verbouwing. Het verschil kunt u lenen om de verbouwing uit te laten voeren.
  • Een krediet. U kunt ook kiezen voor een andere kredietvorm wanneer u de verbouwing wilt laten uitvoeren. Kiest u voor een verbouwing waarbij een warmtepomp wordt geplaatst die warmte vanuit de grond haalt dan kunt u op bijvoorbeeld dat punt een krediet krijgen.

Stap 6: Wie voert de klus uit

Architecten hebben vaak een lijst van bedrijven die voor hun verbouwingen uitvoeren. Schakelt u geen architect in dan zult u zelf een aannemer moeten vinden die de klus voor u uitvoert. U kunt dat doen aan de hand van offertes. Later komen we daar op terug.

Stap 7: Goed vastgelegde afspraken

Met de aannemer en de architect maakt u goede afspraken. Dit zijn niet alleen bouwtechnische afspraken maar ook afspraken over het kostenplaatje. Het voorkomt dat u naderhand tot een onaangename verrassing komt bij de factuur van de dienstverlening. Geef aan wat uw bestedingsruimte is.

Stap 8: een goede oplevering

Heeft de architect bijgedragen tijdens de werkzaamheden, zorg er dan ook voor dat de oplevering in goed overleg gebeurt. Architecten kunnen toezicht houden op de bouw en er daarbij op toezien dat uw wensen in de verbouwing worden verwerkt.

Stap 9: vraag subsidie op

Na het verbouwen van uw huis kunt u subsidie opvragen. Dat doet u bij de website van het ministerie van VROM. U dient daarvoor alle bonnen, facturen en bijsluiters in die u kreeg bij de verbouwing.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Uiteraard begint u graag goed voorbereid aan een verbouwing. Gaat u daarom eerst offertes opvragen bij aannemers. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Het kan u een flink voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Hoogte van het arbeidsloon
  • Hoogte van de materiaalkosten
  • Dit is de reisvergoeding die u aan de aannemer betaalt.
  • Dit zijn de kosten voor het klaarmaken van een werkplek en het aanvoeren van materialen.
  • Prijzen inclusief de BTW.