Gaat u verhuizen dan is het zaak dat u dit goed voorbereidt en zorgvuldig aanpakt. We leven in een tijd waarin men steeds minder vaak een netwerk om zich heen heeft om te helpen bij een verhuizing. Het is dan ook om die reden dat een verhuisbedrijf inschakelen steeds vaker voorkomt. We maakten een stappenplan voor wie een verhuisbedrijf wilt gaan inschakelen. Ook vroegen we wat tarieven op van verhuisbedrijven.

Verhuizen

Verhuizen? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een verhuisbedrijf

We vroegen offertes op voor verhuizingen via een verhuisbedrijf. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor verhuisdiensten neemt u af van het verhuisbedrijf Omschrijving Prijs
Verhuisdozen Huren van verhuisdozen, tot 100 stuks Tussen 1,75 en 2,05 euro per stuk
Verhuisdozen Huren van verhuisdozen, vanaf 101 stuks Tussen 1,30 en 1,75 euro per stuk
Een verhuiswagen met chauffeur Verhuiswagen met chauffeur, per dagdeel Tussen 455 en 655 euro
Een verhuizer extra Extra verhuizer, minimaal per dagdeel in te huren Tussen 45 en 65 euro per uur
Een klussenhulp Verhuizer die uw meubelen demonteert op het oude adres en monteert op het nieuwe adres Tussen 40 en 50 euro per uur

 

Stap 1: Bepaal het type verhuizing wat u wenst

Voordat u een verhuisbedrijf gaat inschakelen is het goed om het type verhuizing wat u wenst te omschrijven. We hebben een paar soorten voor u omschreven.

 • De low budget verhuizing. Heeft u een laag budget maar wilt u toch een verhuisbedrijf inschakelen, overweegt u dan de optie van een verhuisbedrijf met studenten. Deze studenten zullen met een verhuisbus komen waarmee ze uw inboedel verhuizen. De tarieven liggen een stuk lager dan die van een professioneel verhuisbedrijf. Het uurloon zal lager zijn en u betaalt ook minder voor de huur van de verhuisbus. Houdt u er wel rekening mee dat de studenten mogelijk een mindere verzekering hebben afgesloten. Heeft u schade aan uw inboedel na de verhuizing, dan kan het zijn dat u een flink eigen risico heeft.
 • De compleet ontzorgde verhuizing. Heeft u veel stress rondom de verhuizing en wilt u deze geheel uit handen geven, dan kunt u het beste kiezen voor een verhuizing waarbij gebruik wordt gemaakt van een verhuisregisseur. Deze zal gedurende de voorbereidingen het verhuisbedrijf aansturen. Tijdens de verhuizing houdt de regisseur in de gaten dat er een strakke planning wordt gevolgd. Het werk wordt u uit handen genomen waardoor u in een ingericht huis opnieuw kunt beginnen na de verhuizing. Deze methode wordt vooral gebruikt bij bijvoorbeeld ouderen die naar een seniorenwoning verhuizen.
 • De gecombineerde verhuizing. Heeft u vrienden die u kunnen helpen met een deel van de verhuizing, dan spreekt u duidelijk vooraf met het verhuisbedrijf af welke taken zij moeten uitvoeren.

kijkt men naar het aantal kamers van uw huis. Verder wordt er gekeken naar een aantal zaken:

 • De omvang van uw inboedel. Men kijkt naar het aantal kubieke meters inboedel wat u in huis heeft staan. Dit is uiteraard nodig om in te calculeren hoeveel ritten er met de verhuiswagen moeten worden gemaakt en hoeveel verhuizers er nodig zijn bij uw verhuizing.
 • De kostbaarheden in uw inboedel. Heeft u een aantal kostbaarheden in uw huis staan dan wordt er gekeken naar de waarde hiervan. Het verhuisbedrijf zal namelijk een extra verzekering moeten afsluiten om deze kosten te dekken. Denkt u hierbij aan kostbare kunstwerken maar ook aan dure schilderijen in uw huis. Ook antieke meubelen moeten extra worden verzekerd tijdens de verhuizing.
 • De aanwezigheid van een vleugel of piano. Dit zijn zaken die met speciaal vervoer moeten worden overgebracht naar het nieuwe huis. Hiervoor is speciaal materieel nodig.
 • De locatie van de oude en de nieuwe woning. Er wordt gekeken of u vanuit of naar een etagewoning verhuist. Dit heeft namelijk nogal wat invloed op het materieel wat moet worden ingezet. Een verhuislift kost meer maar doordat u sneller bent verhuisd bespaart u weer.
 • De afstand naar het nieuwe huis. Mede dit punt bepaalt de kosten en de methode van verhuizen. Verhuist u naar een andere kant van de stad dan kan men sneller te werk gaan dan wanneer u verhuist naar een heel andere provincie. De inzet van materieel wordt mede hierdoor bepaald.

Stap 3: Voor de verhuizing

Voordat u gaat verhuizen kunt u doorgaans verhuisdozen huren bij het verhuisbedrijf. U betaalt een borg en een huurbedrag per verhuisdoos. U verpakt uw inboedel in de verhuisdozen. Houdt u er daarbij wel rekening mee dat u niet uw volledige inboedel zult kunnen mee verhuizen. U zult een selectie moeten maken van zaken die u wel en niet meeneemt naar het nieuwe huis. Tijdens deze selectie onderscheidt u de volgende spullen:

 • Spullen die mee moeten. Zaken die absoluut mee moeten omdat u ze dagelijks gebruikt of omdat ze een grote emotionele waarde hebben.
 • Spullen die kapot zijn. Deze zaken gooit u weg in een grofvuilzak tijdens het inpakken. Houdt u er rekening mee dat defecte elektronica moet worden gerecycled.
 • Spullen die nog goed zijn en die waarde hebben. Deze goederen verkoopt u wanneer u ze niet meer nodig heeft in het nieuwe huis. Documenteert u goed voor uzelf waar u ze heeft neergezet.
 • Spullen die nog goed zijn maar geen waarde hebben. Deze spullen geeft u aan een goed doel of u doneert ze aan de kringloopwinkel.

Stap 4: Een verhuisbedrijf inschakelen

Een verhuisbedrijf inschakelen doet u pas nadat u tarieven heeft vergeleken. U vraagt ze op via onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes toegestuurd. Die beoordeelt u op een aantal punten:

 • De hoogte van het arbeidsloon. U kijkt naar de kosten van een verhuizer per uur.
 • De hoogte van de materiaalkosten. Dit zijn de kosten van de verhuisdozen maar ook van de verhuiswagen die u moet huren.
 • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.