Een verhuizing is een proces wat tot de meest ingrijpende in een mensenleven wordt beschouwd. Het is een zaak waarbij behoorlijk wat stress komt kijken. De meeste stress komt echter doordat men niet goed voorbereid was. We hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet wanneer u gaat verhuizen. Daarnaast informeerden we naar de kosten van een verhuizing.
De kosten van een verhuizing
We vroegen bij een aantal verhuisbedrijven de prijzen op van een verhuizing. Men kwam met de volgende tarieven:
Welke diensten neemt u af | Omschrijving van de diensten | Prijs |
Huur van verhuisdozen | Huur van verhuisdozen tot 100 stuks | Tussen 1,50 en 2 euro per stuk |
Huur van verhuisdozen | Huur van verhuisdozen tot 250 stuks | Tussen 1,25 en 1,50 per stuk |
Verhuiswagen | Verhuiswagen huur per dagdeel inclusief chauffeur | Tussen 450 en 650 euro |
Verhuiswagen | Verhuiswagen huur per dag inclusief chauffeur | Tussen 800 en 900 euro |
Huur extra verhuishulp | Verhuishulp, minimaal een dagdeel inhuren | Tussen 45 en 65 euro per uur |
Stap 1: Bepaal wat u wilt
Gaat u verhuizen dan is het goed om vooraf precies te weten wat u wilt. Heeft u hulp ter beschikking tijdens de verhuizing dan kunt u de kleine materialen en verhuisdozen in principe prima zelf verhuizen naar het nieuwe huis. Heeft u echter geen hulp ter beschikking dan kunt u de volledige verhuizing beter uit handen geven aan een verhuisbedrijf. Het is dus net aan u of u de volledige klus van de verhuizing of slechts een gedeelte van de verhuizing uit handen wilt geven.
Stap 2: Maak een selectie
U verzamelt een hoop spullen om u heen tijdens uw leven. Het is dan ook verstandig om voordat u gaat verhuizen een goede selectie te maken. Daarvoor sorteert u vertrek voor vertrek en kast voor kast alle spullen die u heeft. Zaken die u heeft bewaard maar al in geen jaren meer heeft aangeraakt zouden in principe niet mee hoeven te gaan met de verhuizing. Spullen die u gedurende een bepaalde periode gebruikt zoals de kerstdecoratie gaat uiteraard wel mee, maar deze hoeft niet gelijk na de verhuizing binnen handbereik te zijn. Maakt u bij het sorteren van uw spullen een paar stapels:
- Spullen die kapot zijn. Zaken die kapot zijn kunt u maar beter niet meenemen naar het nieuwe huis. U doet ze in een grofvuilzak of oude doos die u afvoert naar de gemeentewerf. Denkt u eraan dat u kapotte elektrische apparaten alleen maar mag plaatsen in een speciaal daarvoor bedoelde plek. Veelal is hier een aparte container voor. Deze apparaten worden namelijk naderhand gerecycled.
- Spullen die u niet meer gebruikt maar die nog goed zijn. Heeft u spullen die u niet meer gebruikt maar die nog goed zijn, dan maakt u twee stapels. De ene stapel bevat spullen die nog te verkopen zijn. Deze goederen plaatst u op een verkoopsite. Onthoudt u echter wel waar u alles heeft neergezet, dit om zoekpartijen bij de verkoop te voorkomen. Bruikbare spullen waar u weinig tot niets meer voor verwacht te krijgen geeft u weg aan een goed doel of aan de kringloopwinkel. U weet dan zeker dat ze een goede nieuwe bestemming zullen krijgen.
Stap 3: Pas op met uw boekhouding
Uw boekhouding is iets wat u met zorg moet verhuizen. Houdt u er rekening mee dat u facturen en belasting stukken tot 7 jaar dient te bewaren. Pas daarna mag u ze weg gooien. Heeft u veel privacy gevoelige papieren en facturen, denkt u er dan aan dat u deze onder eigen beheer verhuist. Boekhouding die ouder dan 7 jaar is kunt u gerust vernietigen. Heeft u een eigen bedrijf, denkt u er dan aan dat u deze stukken langer moet bewaren. Er geldt een termijn van 9 a 10 jaar voor deze stukken en documenten.
Stap 4: Een verhuisbedrijf inschakelen
Schakelt u een verhuisbedrijf in, dan komen daar de volgende zaken bij kijken:
- Een screening vooraf. Een verhuisbedrijf zal altijd eerst bij u komen kijken voordat de verhuizing wordt uitgevoerd. Aan de hand van het aantal vertrekken in uw huis en de hoeveelheid inboedel die u heeft wordt er een prijs bepaald. Er wordt daarbij gekeken naar het aantal kubieke meters inboedel die u in uw huis heeft.
- Speciale zaken bij uw verhuizing. Heeft u kostbare zaken in uw huis dan wordt daar een extra notitie van gemaakt. Men zal dan namelijk een extra verzekering moeten afsluiten tijdens de verhuizing en die kosten ziet u naderhand terug op de offerte en de factuur. Ook zaken zoals een vleugel of een piano komen op de offerte te staan. Het verhuizen hiervan kan namelijk alleen met specifieke apparatuur en vaak moet er een aparte verhuiswagen voor komen.
- De etage waar u vandaan verhuist. Verhuist u vanaf een bepaalde etage of gaat u vanuit een rijtjeswoning in een etagewoning wonen, dan zal de verhuizer doorgaans gebruik maken van een verhuislift. Dit is een manier om uw inboedel sneller en veiliger naar een etage te krijgen. U betaalt in dat geval wel meer voor het gebruik van de verhuislift, maar doordat de verhuizing korter duurt haalt u deze kosten er wel snel uit.
- Het aantal ritten wat gemaakt moet worden. Het verhuisbedrijf zal kijken naar het aantal ritten wat men met de vrachtwagen moet maken. Aan de hand hiervan wordt gekeken hoe lang u gebruik moet maken van een verhuiswagen. Over het algemeen is een dagdeel genoeg maar wanneer u een langere afstand moet overbruggen zult u twee verhuiswagens of een verhuiswagen voor een dag nodig hebben.
Stap 5: offertes opvragen
Voordat u een verhuisbedrijf inschakelt is het verstandig om te weten wat men berekent voor de dienstverlening. Daarvoor vraagt u eerst offertes op. Dat doet u met de onderstaande button. U vergelijkt de offertes op een aantal punten:
- De kosten van de materialen. Daaronder verstaan we de kosten van de huur van verhuisdozen maar ook de kosten van de huur van een verhuiswagen.
- De kosten van het arbeidsloon. Denkt u daarbij aan de kosten van een verhuishulp en een chauffeur van de verhuiswagen.