De tijd dat u standaard uw huis verwarmde met hangende radiatoren is verleden tijd. Dit is een systeem wat voor velen meer na- dan voordelen heeft. Wanneer u in de wintermaanden altijd last van koude voeten heeft is het wellicht tijd om u te oriënteren op een andere vorm van verwarming. We hebben het over vloerverwarming. We maakten voor u een praktisch stappenplan op voor als u vloerverwarming overweegt. Ook informeerden we naar de kosten van deze nieuwe manier van indirecte verwarming.

Vloerverwarming

Vloerverwarming nodig? Vergelijk eerst!

De kosten van vloerverwarming

we deden navraag naar de kosten van vloerverwarming. We kregen een aantal offertes toegestuurd.

Wat voor systeem schaft u aan Omschrijving van de methode van vloerverwarming Prijs van de vloerverwarming
Een conventionele vloerverwarming Vloerverwarming met in gefreesde buizen in de vloer. Tussen 75 en 150 euro per vierkante meter
Een vloerverwarming met krimpmatten Krimpmatten die gekoppeld een vloerverwarming vormen Tussen 70 en 100 euro per vierkante meter
Een vloerverwarming met warmtepomp Een warmtepomp die warmte ophaalt uit de aarde met een leidingenstelsel door het huis Tussen 10.000 en 17.000 voor de totale vloerverwarming

 

Stap 1: Bedenk wat voor functie de vloerverwarming heeft

Gaat u vloerverwarming aanleggen dan kunt u dat op twee manieren doen. We hebben ze voor u toegelicht:

  • Vloerverwarming als hoofdverwarming. Dit is een vorm van vloerverwarming met een redelijk hoog wattage. De vloerverwarming vervangt de radiatoren in bijvoorbeeld de woonkamer. Het is een kostbaardere manier van vloerverwarming aanleggen. Doordat u echter geen andere verwarming meer heeft in uw huis bespaart u op den duur op uw stookkosten. Een vloerverwarming als hoofdverwarming legt u bijvoorbeeld aan in de woonkamer.
  • Vloerverwarming als bijverwarming. Een bijverwarming staat over het algemeen op een lagere temperatuur dan hoofdverwarming. Deze vorm van verwarming is dan ook wat goedkoper om aan te leggen. Het wattage is een stuk lager waardoor het voordeliger is. Een vloerverwarming als bijverwarming legt u bijvoorbeeld aan in de badkamer wanneer deze ook al was voorzien van design radiatoren. ;

Stap 2: Een vloerverwarming in combinatie met een renovatie

Gaat u uw woning renoveren dan is dat een perfecte gelegenheid om vloerverwarming aan te leggen. U laat op dat moment in de betonnen vloer leidingen frezen voor de vloerverwarming. Wanneer u voor deze manier kiest is frezen de meest voor de hand liggende oplossing. Heeft u een goede ondervloer en wilt u op snelle manier een vloerverwarming aanleggen dan kiest u beter voor de tweede methode.

 

Stap 3: Vloerverwarming die snel is

Krimpmatten zijn een methode van vloerverwarming aanleggen die een stuk sneller werkt. U plaatst een soort tegels aan elkaar die warmte doorgeven. Op deze manier maakt u een vloerverwarming  in uw huis onder de normale vloerbedekking. U kunt dit doen in een badkamer wanneer u er net nieuwe tegels in gaat leggen. Ook wanneer u kiest voor een andere vloer in de badkamer zijn krimpmatten de ultieme oplossing. Er komt geen bouwstof aan te pas en de vloerverwarming zal zonder gasverbruik werken.

 

Stap 4: Hoe verwarmt u uw woning

Voordat u een vloerverwarming gaat aanleggen en aanschaffen is het goed om eerst te bekijken hoe u uw woning verwarmt. Een vloerverwarming die u op de cv ketel aansluit mag dan heel gemakkelijk lijken; het is maar net de vraag hoe lang u er dan nog gebruik van zult kunnen maken. We onderscheiden een paar soorten:

  • Verwarming op gas. Dit is de manier die u nu nog het meeste tegenkomt maar die er wel uit gaat. De woningen in ons land worden afgesloten van het gasnet. Dit komt doordat de CO2 uitstoot drastisch omlaag moet; ons gasverbruik is slecht voor het milieu. Heeft u verwarming op gas en wilt u daar een vloerverwarming bij dan kiest u voor een conventionele vloerverwarming.
  • Verwarming op natuurlijke grondstoffen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan warmte die wordt opgetrokken vanuit de aarde of lucht die via aan warmtewisselaar wordt opgewaardeerd tot warmte voor in huis. Krijgt u de warmte vanuit de grond in uw huis dan is een vloerverwarming gemakkelijk te integreren. De leidingen worden in gefreesd in de vloer en via die leidingen wordt de warmte naar boven getransporteerd.
  • Verwarming op elektriciteit. Huishoudens die met een warmtepomp werken worden vaak ook deels verwarmd door elektriciteit. Dit wordt gebruikt om de warmtepomp te laten werken. Daarnaast wordt er elektriciteit gebruikt om de warmtepomp te ondersteunen wanneer er bijvoorbeeld een grotere vraag naar warmte is dan de warmtepomp op dat moment aankan. In dit geval sluit u krimp matten aan op de vloerverwarming. Deze werken met elektriciteit.

Stap 5: Een vloerverwarming aanschaffen

Gaat u een vloerverwarming aanschaffen dan doet u dat uiteraard weloverwogen. Doordat er nogal een flink prijskaartje aan kan hangen is het zaak dat u eerst offertes opvraagt. Dat doet u met de onderstaande button. U krijgt gelijk een paar offertes toegestuurd die u kan vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende zaken:

  • De kosten van het werk. De kosten van het arbeidsloon verschillen per bedrijf. Kiest u voor een leverancier die een redelijk bedrag aan arbeidsloon berekent. Dat ziet u in door het aantal uren en het uurloon naast elkaar te leggen.
  • De kosten van het materiaal. De ene leverancier koopt goedkoper in dan de andere. Daar profiteert u van als klant. U kunt goedkoper inkopen op die manier.
  • De prijs is inclusief de BTW.