Vocht in uw huis is een sluipmoordenaar. Vocht wat in uw huis blijft hangen zal er namelijk voor zorgen dat er ziektekiemen blijven hangen in uw huis. De redenen van vocht in een huis zijn anders dan men zou vermoeden. Het oplossen van het probleem is dan ook niet zo één twee drie te realiseren.  We hebben een stappenplan opgezet waarmee u het vocht kunt bestrijden in uw huis. Ook hebben we prijzen opgevraagd van vochtbestrijding.

vochtbestrijding

 
Vochtbestrijder nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost vochtbestrijding

Navraag bij diverse bedrijven leverde ons een aantal prijsopgaven op. We kregen de volgende offertes thuis gestuurd.

Welke producten of diensten Omschrijving Prijs
Kruipruimte isolatie Het isoleren van uw kruipruimte met polystyreen Tussen 12 en 17,50 euro per vierkante meter
Kruipruimte isolatie Het isoleren van uw kruipruimte met folie Tussen 22 en 29,50 euro per vierkante meter
Gevel impregneren Aanbrengen van impregneermiddel op uw gevel Tussen 14 en 18 euro per vierkante meter
Gevel renoveren Vervangen voegmiddel en defecte stenen Tussen 27 en 35 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Weet waar het vocht vandaan komt

Voordat u vocht gaat bestrijden in uw huis is het goed om te weten waar het vocht vandaan komt. Het kan van meerdere plekken komen, maar de meest voorkomende oorzaken hebben we voor u op een rij gezet.

  • Vocht vanuit de gevel. Oudere gevels gaan qua kwaliteit behoorlijk achteruit. De stenen worden steeds poreuzer. Daarnaast verpulvert het voegwerk waardoor vocht vrij spel krijgt in uw gevel en in de spouwmuur. Wanneer bovendien het isolatiemiddel in de spouwmuur vochtig wordt en gaat schimmelen krijgt u een groot probleem. Het is dan ook zaak dat u dit probleem zo snel mogelijk verhelpt. U weet zeker dat het vocht vanuit uw gevel komt wanneer u ontdekt dat de stenen afbrokkelen. Het voegwerk is ook duidelijk herkenbaar doordat het loslaat en bros is. In dit geval zult u de gevel moeten aanpakken. U kunt volstaan met impregneren wanneer de gevel in goede staat is. Wanneer de gevel in minder goede staat is zult u de gevel moeten renoveren.
  • Vocht vanuit de vloer. Iedere woning heeft een kruipruimte. De kruipruimte van uw huis is bereikbaar via het kruipluik. In de kruipruimte kan het behoorlijk vochtig zijn. Dat komt doordat veel kruipruimtes te dicht bij het grondwateroppervlak zijn gebouwd. U herkent een vochtige kruipruimte aan de geur van zwammen die er hangt. Daarnaast staat er soms zelfs en laag water onderin. Dit vocht zal via de muren van uw huis omhoog trekken waardoor het door uw hele huis kan verspreiden. U zult in dat geval de kruipruimte moeten isoleren.

Stap 2: Het probleem aanpakken

Komt het vocht vanuit de gevel uw huis binnen dan zult u dat moeten voorkomen. De beste methode is het impregneren van de gevel wanneer deze nog in een goede staat is. De gevel krijgt een laag waardoor het vocht wordt buitengehouden. U dient bij het impregneren van de gevel met een paar dingen goed rekening te houden:

  • Een andere kleur. Het impregneermiddel wat u op de gevel spuit is niet geheel kleurloos. Het zal dan ook zo zijn dat uw gevel een bepaalde kleur krijgt die als een waas over de tegels ligt. Dit kan iets zijn waardoor u in de problemen kunt komen. U brengt immers een verandering aan de buitenkant van uw woning aan. U zult het dan ook in veel gevallen moeten melden bij de welstandscommissie van de gemeente wanneer u de gevel laat impregneren. Men kijkt daarbij naar een aantal zaken. Allereerst wordt er gekeken of de gevel erg veel zal gaan afwijken van andere gevels in uw omgeving. Hebben al meerdere mensen hun gevel geïmpregneerd dan zal men sneller akkoord gaan. Ook de ligging van de gevel is van belang. Impregneert u alleen de achterkant van de woning dan zal het straatbeeld minder veranderen. Men zal eenvoudig akkoord gaan met de werkzaamheden.
  • Een vochtprobleem voorkomen. Het is een veelgehoorde klacht. Men bestrijdt het vocht in het huis, en daardoor komt er een overvloed aan vocht binnenshuis. De reden hiervan is heel eenvoudig. Het vocht kan immers niet meer ontsnappen uit uw woning waardoor het binnenshuis blijft zitten. U krijgt juist meer vocht te verduren wat langs de plafonds en de hoeken van de muren uw huis binnen komt. Verstandiger is het dan ook om het vocht weg te laten trekken op een gecontroleerde manier. Dat doet u door vochtvreters te plaatsen in uw huis waardoor het vocht uit de muren kan trekken. Door het openen van ramen lucht u het huis waardoor de rest van het vocht naar buiten trekt.

Stap 3: Het probleem bij de bodem aanpakken

U kunt het vochtprobleem ook bij de bodem aanpakken. Dat doet u door een kruipruimte isolatie aan te laten brengen. Dat kan op twee manieren:

  • Dit materiaal, beter bekend als piepschuim, wordt in de kruipruimte gespoten. Deze methode wordt vooral toegepast in een ondiepe kruipruimte met een diepte tot 40 centimeter. Het materiaal heeft een isolerende werking die vooral wordt bepaald door de dikte waarmee het is aangebracht.
  • Een kruipruimte isolatie met folie wordt aangebracht wanneer men kan manoeuvreren door de kruipruimte heen. Het folie wordt op de bodem en de zijwanden van de kruipruimte aangebracht. Ook bij deze vorm van isolatie is het zorg dat u geen vocht inkapselt in uw huis. Het is dan ook zaak dat u het vocht wat op de bodem van de kruipruimte staat weghaalt. Daarnaast moet u vochtvreters plaatsen op de bodem van de kruipruimte. Deze zullen het vocht absorberen vanuit de wanden van uw huis waardoor u geen acuut vochtprobleem krijgt.

Een isolatiebedrijf inschakelen

Alle bovengenoemde manieren van vocht bestrijden kunt u door een isolatiebedrijf laten uitvoeren. U vraagt het beste eerst offertes op. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes om met elkaar te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende punten:

  • De kosten van het materiaal. Daaronder verstaan we de kosten van het isolatiemateriaal maar ook van de apparatuur die is gebruikt om het materiaal aan te brengen.
  • De kosten van het personeel. Dat is het arbeidsloon en het berekende aantal uren.
  • De prijzen moeten met de BTW inbegrepen zijn.