We leven in een tijd waarin de overheid bezig is met het dichtdraaien van de gaskraan. De tijd dat iedereen op gas kookte en met een cv installatie zijn huis verwarmde is voorbij. Het afsluiten van het aardgas heeft ervoor gezorgd dat we met andere grondstoffen ons huis moeten gaan verwarmen. De warmtepomp is een methode die van oorsprong uit landen als Frankrijk, Italië en Frankrijk komt. Wie een warmtepomp overweegt komt voor een aantal keuzes te staan. We maakten een stappenplan en vroegen prijzen op bij leveranciers.

warmtepomp

 
Warmtepomp kopen? Vergelijk eerst!

Hoeveel kost een warmtepomp

We deden een aanvraag voor meerdere offertes van warmtepompen. We kregen de volgende prijsopgaven binnen.

Wat voor warmtepomp schaft u aan Brandstof van de warmtepomp Prijs
Een lucht-lucht warmtepomp Lucht van buitenaf. Deze wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd tot een warme lucht om één vertrek mee te verwarmen Tussen 1850 en 2750 euro
Een water-water warmtepomp Water vanuit een beek of grondwater. Het water wordt omhoog gehaald tot de warmtewisselaar. Daar wordt het water opgewaardeerd tot een temperatuur die in staat is om het water in een boiler te verwarmen. U kunt met deze warmtepomp het hele huis voorzien van warm tapwater en warmte. Tussen 9500 en 11500 euro
Een lucht-water warmtepomp Lucht van buitenaf. De lucht wordt via een warmtewisselaar gehaald waarbij er water in een boiler wordt verwarmd. Hiermee wordt uw huis verwarmd. 10250 en 15250 euro
Een grond-water warmtepomp Warmte vanuit de grond. De warmte wordt omhoog gehaald van uit de grond met een buizenstelsel wat gevuld is met antivries. 15250 tot 20500 euro
Een hybride warmtepomp Lucht van buitenaf. Wanneer dit niet genoeg is om warm tapwater en warmte te genereren werkt de warmtepomp op stroom. Tussen 6500 en 8500 euro

 

Stap 1: In welke fase bevindt u zich

Wanneer u een warmtepomp gaat aanschaffen is het goed om te kijken in welke fase u zich bevindt. We hebben een aantal punten voor u omschreven, samen met de warmtepomp die voor u het meest geschikt is.

  • U staat voor een grote renovatie van uw woning. Staat u op punt om uw hele woning te gaan renoveren, dan doet u er verstandig aan om een warmtepomp aan te schaffen die het optimale rendement levert. In dat geval, wanneer er ook al gegraven moet worden in de grond voor andere werkzaamheden, is het aan te raden dat u een grond-water warmtepomp aanschaft. Dit apparaat is het kostbaarste van alle varianten die er momenteel op de markt zijn. Daar staat tegenover dat de warmte die u vanuit de grond haalt heel constant van temperatuur is. U zult de minste elektriciteit moeten gebruiken om de warmtewisselaar aan te sturen. Het apparaat is tevens in staat om via leidingen in de vloer van uw woning als een vloerverwarming te dienen. Een dergelijk apparaat is een investering die een onderdeel uitmaakt van de kosten van uw renovatie. Het aanvragen van een omgevingsvergunning gaat tegelijk met de verdere aanvragen voor de renovatie.
  • U bent helemaal ingericht en wilt één ruimte verwarmen. Is uw woning niet toe aan een renovatie maar is deze helemaal ingericht, dan is een warmtepomp eveneens een goed idee. Wanneer u een apparaat wilt hebben wat in staat is om een ruimte te verwarmen maar wat ook kan koelen is een warmtepomp die met lucht werkt het meest praktische. U schaft een apparaat aan wat geen geheel huis van warmte kan voorzien. Ook kunt u er geen tapwater mee verwarmen. Wel kunt u bijvoorbeeld de woonkamer of een benedenverdieping verwarmen op deze manier. U bespaart behoorlijk op de verwarmingskosten van uw huis op deze manier aangezien in de bovenruimtes de verwarming toch veel minder vaak aan staat.
  • U staat voor de aanschaf van een nieuwe cv ketel en zoekt een alternatief. In dat geval is de aanschaf van een hybride apparaat een goede keuze. De prijzen vallen mee vergeleken met de andere warmtepompen. U schaft een apparaat aan wat voor een deel op lucht werkt maar voor een ander deel op elektriciteit. De hybride warmtepomp is momenteel het meest gekozen apparaat op de markt van warmtepompen. Door het aanschaffen van deze warmtepomp zult u ook uw radiatoren moeten veranderen. Deze zullen immers moeten gaan werken met minder warm water. Daarvoor zijn speciale radiatoren in de handel.

Stap 2 Goed om te bedenken

Voordat u een warmtepomp gaat aanschaffen is het goed om u te oriënteren op de diverse types die er voor handen zijn en de brandstof waarop ze werken. We zeiden het al kort; deze apparaten vinden hun oorsprong in landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Dit zijn landen waar de temperatuur het hele jaar door een stuk hoger ligt dan in ons eigen land. Het is dus goed om te kijken of een warmtepomp wel net zo functioneel is in uw huis. Een warmtepomp die alleen met lucht werkt zal dan ook een stuk minder praktisch zijn dan een warmtepomp die de warmte omhoog haalt vanuit de grond.

 

Stap 3: Een leverancier selecteren

Een warmtepomp betekent een behoorlijke investering. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt meerdere prijsopgaven die u kunt vergelijken. Dat doet u met de onderstaande punten:

  • De materialen die gebruikt zijn. Daaronder verstaan we alle materialen, dus ook de aansluitmaterialen voor de warmtepomp. Het materieel wat is gebruikt voor de installatie van de warmtepomp valt er eveneens onder.
  • De kosten van het arbeidsloon. Daarbij berekent men voor u alle gewerkte uren om de warmtepomp te installeren en het uurtarief.
  • De prijzen moeten altijd inclusief de BTW zijn.