Het is de nachtmerrie van iedere woningbezitter. U zit in uw tuin of, erger nog, binnenshuis en uw drankje is opeens het doelwit van meerdere wespen. U heeft een aantal wespen waar u graag vanaf wilt. In dat geval is het goed om de plaag zo snel mogelijk te bestrijden. We hebben een stappenplan voor wespenbestrijding voor u opgesteld. Daarnaast informeerden we naar de kosten van wespenbestrijding bij meerdere ongediertebestrijders.

Ongediertebestrijding

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van wespenbestrijding

We vroegen een aantal offertes op voor het verdelgen van een wespennest. We ontvingen de volgende offertes:

Wat moet er worden bestreden Werkzaamheden Prijs
Een wespenplaag in de tuin Verdelgen wespen, verdoven nest, verdelgen en vernietigen nest Tussen 85 en 115 euro
Een wespenplaag in de spouwmuur Verdelgen wespen, verdoven van het nest, verdelgen en vernietigen van het nest, dichten van het gat in de spouwmuur Tussen 99 en 135 euro
Een wespenplaag onder de dakrand Verdelgen wespen, verdoven van het nest, verdelgen en vernietigen van het nest, dichten van het gat en afdichten van de dakrand met een dak-schot Tussen 155 en 185 euro

 

Stap 1: Is er echt sprake van een plaag

De tijd voor wespen is doorgaans vanaf de zomermaanden, wanneer het buiten wat warmer begint te worden. Ongediertebestrijders krijgen echter het hele jaar door meldingen van wespenplagen binnen wat toch te denken geeft. In veel gevallen gaat het, buiten het wespenseizoen om, om één of meerdere wespen die opeens door het huis vliegen. Dit is geen wespenplaag en de ongediertebestrijder zal er dan ook doorgaans niet voor langskomen. Het gaat in dit geval doorgaans om een wespenkoningin die overwinterde tussen bijvoorbeeld uw haardhout. Deze wespenkoningin liftte mee met het haardhout naar binnen toe en ontwaakt daar uit haar winterslaap door de warmte. U hoeft niet bang te zijn voor een plaag aangezien het hooguit om één of twee wespen gaat. U kunt de beestjes zelf verjagen uit uw huis of u kunt ze doden. Een wespenkoningin die net ontwaakt uit haar winterslaap is nog versuft en is dus gemakkelijk te vangen en buiten te zetten.

 

Stap 2: Moeten de wespen echt worden verdelgd

De wesp is een plaagdier waar u behoorlijk last van kunt hebben in de zomermaanden. Ze gaan op zoek naar zoetigheid voor hun nest en daarvoor is een koel drankje wat u buiten heeft staan natuurlijk ideaal. Het zijn echter ook dieren de ander klein ongedierte verdelgen voor u. Muggen en muggenlarven worden bijvoorbeeld gegeten door wespen. Heeft u geen wespen in uw tuin, dan zult u waarschijnlijk worden lek gestoken door de muggen. Het is de vraag wat u dan liever heeft. Zit een wespennest achterin de tuin en laten de wespen u met rust dan is het absoluut niet noodzakelijk om het nest te laten verwijderen. Wordt u of uw gezin echter geterroriseerd door opdringerige en agressieve wespen dan is het zaak dat het nest wordt verdelgd. Het is dus goed om eerst deze afweging te maken voordat u de bestrijder inschakelt.

 

Stap 3: Weet wat u met het nest doet

Een wespenkoningin zal op zoek gaan naar een geschikte locatie voor een nest. In veel gevallen zal het nest onder een boomtak of in en struik komen te zitten. Heeft een koningin weinig keuze omdat er geen begroeiing is rondom uw woning dan kan ze echter ook creatiever worden. In veel stedelijke gebieden worden nesten aangetroffen in een spouwmuur of onder een dakrand. Dit zijn de plekken waar u een ongediertebestrijder moet inschakelen. De spouwmuur kan namelijk behoorlijk worden aangetast door een wespennest. Hele stukken isolatiemateriaal worden weggevreten om er een nest in te vestigen. De dakrand kan ook flink worden aangetast doordat de wespen de dampwerende laag onder de dakpannen aantasten. U zult het nest ook in dit geval professioneel moeten laten verwijderen. Na het verwijderen van het nest moet u ervoor zorgen dat het nest ontoegankelijk wordt gemaakt. Dat kan door het gat in de spouwmuur te dichten of door een schot te plaatsen onder de dakrand waar het nest heeft gezeten. Een ongediertebestrijder kan dit ook tegen een vergoeding voor u doen. Het is van het grootste belang dat de geursporen van de wespen worden verwijderd. Dode wespen trekken namelijk hun soortgenoten aan waardoor u het hele seizoen door meerdere kolonies op bezoek krijgt in uw tuin.

 

Stap 4: Pas op met zelf doen en vergelijk prijzen

Een wespennest bestrijden is iets wat u niet zelf moet doen. Wespenvangers met siroop lossen het probleem maar half op. Verstandiger is het dan ook om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. U vraagt eerst met deze button offertes op. U vergelijkt ze aan de hand van deze checklist:

  • De materiaalprijzen vergelijken. Het gaat om het materiaal waarmee de wespen worden bestreden maar ook het gebruik van apparatuur om een nest mee te verdoven en verdelgen.
  • Het arbeidsloon vergelijken. De meeste ongediertebestrijders werken met een blok van meerdere uren. Kijkt u goed naar het aantal uren en het uurloon.
  • De prijs moet inclusief de BTW zijn.