We leven in een tijd waarin de klimaatverandering steeds beter zichtbaar wordt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een andere bron van energie te zoeken. Zonnepanelen zijn een manier om uw stroomverbruik terug te dringen. We keken naar een aantal stappen die u moet nemen voordat u kunt profiteren van de zon voor uw energie.

zonnepanelen kopen

 
Zonnepanelen kopen? Vergelijk eerst!

Naar een zonnige energie in stappen

Wilt u gebruik maken van de zon als energiebron dan zult u een aantal stappen moeten doorlopen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Stap 1: Wie zal dat betalen.

Zonnepanelen leveren hun geld vrij snel bij u op maar daar staat tegenover dat u voor een behoorlijk kostbare investering komt te staan. De eerste vraag is dan ook wie de rekening van de panelen gaat betalen. U kunt kiezen voor een aantal vormen van betalen van deze panelen:

  • Aanschaf uit eigen middelen. Dit is de methode die het kostbaarste voor u is. U zult in één keer alle panelen zelf moeten betalen. Daar komen nog de kosten voor een omvormer bij kijken. Deze methode is dan ook niet voor iedereen weggelegd tenzij u al een bedrag aan spaargeld apart hebt liggen.
  • Huren of leasen. U kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen niet in één keer te betalen maar om ze te gaan huren of leasen. In dat geval betaalt u maandelijks een bepaald bedrag aan de leverancier van de panelen. Daar staat tegenover dat u er zelf tijdens de huur of lease periode geen extra kosten aan heeft. De leverancier zal het onderhoud en reparaties uitvoeren voor u.
  • Met een krediet. U kunt er ook voor kiezen om voor de zonnepanelen een krediet af te laten sluiten. U kunt een dergelijk krediet afsluiten bij de gemeente. U betaalt een zo laag mogelijke rente en betaalt tijdens een bepaalde periode de kosten van uw investering terug.

Stap 2: zoveel mogelijk rendement

Samen met de leverancier van de zonnepanelen zult u rond de tafel gaan zitten en er wordt ter plekke een berekening gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar het aantal zonnepanelen wat op een dak kan worden aangebracht. Ook wordt er gekeken naar manieren om zonnepanelen te plaatsen wanneer er niet genoeg ruimte op een dak is. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Een aanbouw bij uw huis. Heeft u een dak waarop relatief weinig zonnepanelen kunnen worden geplaatst dan kunt u kiezen voor een aanbouw bij uw huis in de vorm van een carport. Carport leveranciers bieden tegenwoordig de gelegenheid om deze te leveren met een dak van zonnepanelen. U heeft  in dat geval zonnepanelen op extra ruimte die bij uw huis wordt aangebouwd.
  • Een aandeel in een collectief. U kunt altijd besluiten om een aandeel in een gemeentelijk collectief te kopen. In dat geval maakt u gebruik van zonnepanelen die op een gezamenlijk terrein zijn geplaatst. U leaset daar een paar panelen van waarvan u dus indirect de eigenaar bent zonder dat ze ruimte bij u innemen.

Hoeveel kosten zonnepanelen

We informeerden bij een aantal leveranciers van zonnepanelen naar de kosten waar u voor komt te staan. We kregen een aantal offertes die we als volgt voor u hebben samengevat:

Wat voor zonnepanelen kiest u Omschrijving Prijs
Zonnepanelen oud model Low budget zonnepanelen in een verouderd model. De panelen zijn redelijk kwetsbaar en daarnaast hebben ze een matig rendement. U bezuinigt op de aanschaf. Tussen 250 en 300 euro per stuk
Zonnepanelen nieuw model Duurdere panelen met een meer geavanceerde technologie. De panelen hebben een hoger rendement maar daar staat een hogere prijs tegenover Tussen 400 en 600 euro per stuk
Zonnepanelen in de vorm van dakpannen De kostbaarste vorm van zonnepanelen in de vorm van dakpannen. U gaat voor de mooiste optische mogelijkheid maar betaalt daar de hoofdprijs voor Tussen 650 en 700 euro per vierkante meter.

Stap 3: Zonnepanelen met een bepaalde capaciteit

Tussen zonnepanelen zit een hoop verschil. Dat verschil zit vooral in de capaciteit. Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen is het goed om een afweging te maken. U heeft een bepaalde ruimte beschikbaar en er moet aan een bepaalde vraag worden voldaan. In dat geval moet er een bepaalde capaciteit per zonnepaneel beschikbaar zijn. Het is goed om dit te bepalen met de leverancier. Gaat u alleen voor de voordeligste keuze dan zal het rendement vaak onvoldoende zijn.

Stap 4: Een zonneboiler

Zonnepanelen zullen een vervanger zijn van stroom, maar er komt ook een tijd waarop alle huishoudens van het gasnet af worden gesloten. Het is dan ook goed om vooruit te denken en een zonneboiler aan te schaffen. Het is een redelijk betaalbare aanschaf en u weet zeker dat u niet meer afhankelijk bent van het gasnet. Deze optie is uiteraard alleen mogelijk wanneer u zonnepanelen op uw eigen huis hebt staan die rechtstreeks hun energie afgeven aan uw huis.

Stap 5: De aansluiting

Bij de aansluiting zal goed worden gekeken naar de ligging van de panelen en de stand waarin de panelen het hoogste rendement behalen. Alleen op deze manier heeft u het maximale profijt van uw zonnepanelen.

Stap 6: Salderen

Op het moment dat de zonnepanelen zijn geplaatst zal duidelijk worden of u genoeg voor uw eigen huishouden opwekt of dat u overhoudt. In dat laatste geval zult u namelijk gaan salderen. Dat houdt in dat u stroom terug levert aan het netwerk en daardoor geld van de energieleverancier terug krijgt.

Betaalbare zonnepanelen

De belangrijkste stap is nog altijd om een goede leverancier te kiezen. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert u gelijk een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent. De moeite waard dus. U vergelijkt ze op de volgende zaken:

  • Materiaalkosten
  • Arbeidsloon
  • Prijzen inclusief de BTW
  • Voorrijkosten