De zon is iets waar we allemaal wel bij varen. We worden vrolijker en ons humeur klaart op. De zon kan echter ook voor flink wat warmte zorgen binnenshuis. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van zonwering of een zonnescherm. Wanneer u over wilt gaan tot de aanschaf van een zonwering of een zonnescherm is het goed om onderstaande punten door te nemen. We informeerden ook naar de prijzen van zonwering en zonneschermen.

Zonwering

 
Zonwering kopen? Vergelijk & bespaar

Hoeveel kost zonwering of een zonnescherm

We vroegen offertes op van zonwering en zonneschermen. We kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd:

Wat voor soort zonnescherm/zonwering koopt u Omschrijving Prijs
Uitvalscherm 3 meter breed Zonnescherm met een beugel Tussen 280 en 480 euro
Knikarmscherm 3 meter breed Zonnescherm wat zitruimte biedt met een arm die het scherm op zijn plaats houdt Tussen 480 en 610 euro
Markiezen Zonnescherm in een cassette Tussen 580 en 720 euro
Screens Zonwering die strak tegen uw raam aan zit Tussen 350 en 550 euro

 

Stap 1: Wat is uw situatie

Voordat u een zonwering of een zonnescherm gaat aanschaffen is het goed om eerst te kijken naar uw situatie. We hebben een paar zaken op een rij gezet waarop u deze kunt beoordelen:

  • Het type woning. Woont u in een rijtjeshuis dan staat het u vrij om elk type zonwering of zonnescherm te kopen wat u maar wilt. U mag een zonnescherm aan de voor- en achterkant hangen van uw woning, alhoewel de voorkant aan bepaalde eisen verbonden is. Wanneer u namelijk aan de voorkant een stoep heeft die grenst aan uw huis mag uw zonnescherm daar uiteraard niet overheen hangen. De stoep is openbare weg en die moet dus vrij blijven. U mag een zonwering kopen die strak tegen uw raam aan bevestigd zit zoals een screen.
  • De positie van de zon. Staat de zon voortdurend in de zomermaanden op uw raam dan is het zaak dat u een zonnescherm kiest wat daar goed tegen bestand is. Heeft het zonnescherm puur een functionele werking dan is het gewenst dat het praktisch is. Denkt u bijvoorbeeld eerder aan een screen dan aan een knikarmscherm. U wilt immers de zon buitenhouden maar waarschijnlijk wel licht in uw huis houden. Met een screen is dit beter mogelijk dan met een zonnescherm.
  • Uw buitenleven. Zit u in de zomermaanden graag buiten in de schaduw dan is het zaak dat u een zonnescherm aanschaft wat daarop berekend is. Een uitvalscherm is zodanig gemaakt dat het de zon weghoudt maar dat u er niet onder kunt zitten. Een knikarmscherm is in dat geval een betere oplossing voor uw huis. U kunt er onder zitten; het scherm is een soort overkapping voor uw terras.
  • Het karakter van uw woning. Vraagt uw woning juist om een zonwering die sfeer brengt, dan is het zaak dat u extra aandacht besteedt aan het uiterlijk van de zonwering. In een dergelijk geval zijn markiezen de uitgelezen oplossing. Markiezen geven een huis een mooi klassiek uiterlijk wat luxe uitstraalt.

Stap 2: Uw budget

Voor een zonwering of zonnescherm zult u de portemonnee goed moeten trekken. Wanneer u meerdere zonweringen in één keer moet aanschaffen is het aan te raden dat u rekening houdt met uw budget. Een zonwering heeft immers een levensduur die kan oplopen tot 10 a 15 jaar dus u zult er nog een tijd tegenaan moeten kijken.

 

Stap 3: Luxe opties

Een zonnescherm kunt u in meerdere varianten kopen. De varianten die we zojuist voor u omschreven zijn de basis modellen. U kunt ze echter uitbreiden met extra opties. Het is goed om te bedenken wat u wilt hebben om het gebruik gemakkelijker te maken:

  • Een zon-wind sensor. Dit is een systeem waarbij de zonwering automatisch opent wanneer de zon begint te schijnen. Gaat het echter waaien dan rolt de zonwering automatisch weer in. De reden hiervan is heel eenvoudig. Harde wind kan een zonwering wat is uitgedraaid compleet ontwrichten waardoor u tot de aanschaf van nieuwe zonwering moet overgaan. Een dergelijk systeem schaft u aan in combinatie aan met de volgende luxe optie.
  • Een buismotor. Een zonwering kunt u aanschaffen met een buismotor. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat u niet met een handbediening de zonwering hoeft te openen. Groot voordeel is dat er weinig krachtsinspanning bij komt kijken. Er kleeft uiteraard ook een nadeel aan dit systeem. Het is namelijk een systeem wat uw zonnescherm wat gevoeliger maakt voor storingen. Valt de stroom weg, dan krijgt u uw zonwering niet geopend.
  • Een volant langs de rand. Een zonnescherm kunt u af laten werken met een volant. Dit is een sierrand die onderaan het zonnescherm hangt. Dit geeft uw zonnescherm meer charme. Houdt u er wel rekening mee dat de volant door de jaren heen kan gaan verkleuren en verweren. U zult deze dus na een paar jaar moeten laten vervangen.

Zonwering aanschaffen

Tussen zonweringleveranciers bestaan nogal wat prijsverschillen. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u  met deze button. U krijgt gelijk een aantal offertes in uw mailbox. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • De prijs van de materialen. Daaronder valt niet alleen het zonnescherm maar ook het bevestigingsmateriaal. In een aantal gevallen zult u dat nog speciaal moeten bijbestellen.
  • De prijs van het arbeidsloon. Wordt een zonnescherm bij u opgehangen dan zult u ervoor moeten bijbetalen in de meeste gevallen. Vraagt u naar het uurloon en het aantal uren wat gewerkt wordt om tot een goede vergelijking te komen.
  • De prijzen van zonwering en arbeidsloon moeten altijd inclusief de BTW zijn.