Het is iets waar niemand op zit te wachten. Tijdens een enorme stortbui bemerkt u opeens dat uw dak lekt. Het water loopt langs de muren naar beneden. Op zo’n moment slaat de paniek toe en loopt u af en aan met emmers om het water op te vangen We hebben voor u een handig stappenplan bij een dakreparatie.

Dakdekker

 
Dakdekker gezocht? Vergelijk offertes!

Als repareren nog wel loont

Een dak in ons land heeft gemiddeld een levensduur die tussen de 45 en 50 jaar ligt. Wanneer een dak al ouder is dan dat is de kans groot dat een reparatie enkel nog een lapmiddel kan zijn. Als u een dak heeft wat ouder is zal een schade-taxateur eerder zeggen dat het dak vervangen moet worden. We informeerden naar 2 zaken: de kosten van een reparatie van een dak en van de vervanging van een dak. We kregen de volgende offertes binnen:

Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd Omschrijving Prijs per m2
Een dak repareren Een dak repareren inclusief voorrijkosten, inspectie, opnieuw vastzetten dakpannen en vervangen defecte dakpannen Tussen 90 en 115 euro
Een dak vervangen Een dak vervangen inclusief voorrijkosten, verwijderen oude dakpannen, plaatsen van nieuwe dakpannen Tussen 45 en 60 euro

 

Stap 1: De expertise

Heeft u een lekkage aan het dak, dan bent u de fase van het opvangen van het water vast al voorbij. Voordat u een reparateur voor uw dak gaat bestellen is het goed om eerst door de verzekeraar een expertise te laten uitvoeren. U doet dat via de opstalverzekering. Storm- en waterschade valt doorgaans onder deze verzekering. Wanneer u een expertise namens de  verzekeraar laat uitvoeren heeft u een gerede kans dat dit nog wordt vergoed ook. De expertise agent zal namelijk een verslag opmaken voor de verzekering waarin hij een raming maakt van de kosten van de reparatie van uw dak. De verzekeraar zal daarna een rapport opmaken waarin vermeld staat wat de staat van onderhoud van uw dak is. Ook staat erin vermeld hoeveel een reparatie van uw dak zal gaan kosten en wat de vergoeding van de verzekering zal zijn.

 

Stap 2: Een reparateur inschakelen

Na de expertise is het aan u om een reparateur in te schakelen. De verzekering heeft u al gezegd hoeveel u gaat krijgen voor de reparatie van uw dak dus u heeft een budget voor ogen. Nu is het zaak om dit geld zo goed mogelijk te besteden. U wilt immers zo min mogelijk uit eigen zak te hoeven bijleggen. Om dit zo voordelig mogelijk te regelen zult u offertes moeten opvragen. U vergelijkt dan de prijzen van meerdere lokale dakdekkers om tot een goede keuze te komen. We komen daar straks op terug.

 

Stap 3: Een reparatie uitvoeren afspraak maken

In geval van een lekkend dak is het uiteraard zaak dat de reparatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Veel dakdekkers hebben in dit geval een 24 uurs service waarmee men zo snel mogelijk bij uw adres kan zijn. U maakt een afspraak op de zeer korte termijn voor het uitvoeren van deze klus.

 

Stap 4: Uw voorbereiding

Bij de reparatie van een lekkend dak zult u zelf een aantal werkzaamheden moeten uitvoeren. Denkt u hierbij aan het leegmaken van de werkplek. Moet de reparatie van buitenaf plaatsvinden, zorgt u er dan voor dat de reparateur goed bij het dakraam kan komen om naar buiten te klimmen. Moeten er bouwsteigers worden geplaatst dan dient u in de tuin wat ruimte vrij te maken voor de reparatie. Maakt u tijdens de voorbereiding ook foto’s van eventuele waterschade door de lekkage voor de verzekering zodat u alles in één verdere claim kunt indienen.

 

Stap 5: de reparatie zelf

Tijdens de reparatie zelf zult u vrij weinig kunnen bijdragen om het geheel goed te laten verlopen. U dient ervoor te zorgen dat de reparateur goed en rustig op de werkplek aan het werk kan. Eventueel zal de reparateur zorgen dat er zaken zoals een dakpannenlift aanwezig zijn om de dakpannen vanaf de grond naar de werkplek te krijgen. Uiteraard is de reparatie wel afhankelijk van zaken als de weersverwachting. Bij een reparatie van een lekkage zal men niet op het dak gaan werken terwijl het water weer met bakken uit de lucht komt. In dat geval zal men de reparatie op een ander moment timen. Vocht inkapselen in een dak is immers helemaal niet de bedoeling.

 

Stap 6: de verrekening met de verzekeraar

Als het goed is heeft u het geld voor een dakreparatie redelijk snel op uw bankrekening staan. Is dit niet het geval dan zult u de kosten moeten voorschieten en dit bedrag naderhand moeten verrekenen met de verzekeraar.

Het opvragen van prijzen

Voordat u een reparateur inschakelt vraagt u uiteraard eerst prijzen op. Dat doet u met deze button. U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende zaken:

  • Hoogte van de materiaalkosten. De ene reparateur kan de materialen vaak net wat goedkoper regelen dan de andere.
  • Hoogte van het uurloon en het aantal werkuren. De hoogte van het uurloon is iets wat eveneens nogal wisselt. Ook werken reparateurs vaak in blokken van een aantal uren. Het is goed om te weten hoeveel uren u minimaal moet afnemen.
  • Hoogte van de kilometerkosten. Dit is het aantal kilometers wat een reparateur moet afleggen om bij uw huis te komen. U zoekt het beste een reparateur die bij u in de buurt gevestigd is.
  • Prijzen inclusief de BTW.