Vocht is een probleem wat veel huizen in ons land bedreigt. Het is een probleem waardoor uw luchtwegen gevaar lopen en waardoor uw huis permanente schade kan oplopen. Wanneer u last heeft van vocht is het advies altijd om te ventileren. We hebben een stappenplan voor u opgesteld. Daarnaast vroegen we de prijzen op van manieren om te ventileren.

Aannemer

 
Aannemer nodig? Vergelijk eerst

De prijs van ventileren

We deden navraag naar de kosten van ventilatie methodes en de prijzen hiervan. We ontvingen diverse offertes die we samenvatten in onderstaand schema.

Welke manier van ventileren kiest u Wat is de werking Wat is de prijs
Een ventilatiebox die u aansluit op uw ventilatiesysteem De vochtige lucht wordt afgezogen uit uw huis via roosters Tussen 125 en 150 euro
Een ventilatierooster wat u boven het raam in laat bouwen De vochtige lucht wordt afgevoerd via een rooster boven uw raam. . Tussen 100 en 250 euro afhankelijk van de maat
Een isolatie van uw kruipruimte Er wordt voorkomen dat vocht uw huis kan binnen komen Tussen 14 en 26 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Pakt u het probleem of de gevolgen aan

Bij het ventileren van uw huis zult u de gevolgen van vocht in uw huis aanpakken. Wanneer u dat gaat doen is het echter ook aan te raden dat u de oorzaak aanpakt. Vocht komt namelijk niet alleen van u en uw huisgenoten af maar vooral vanuit de grond. De kruipruimte in veel huizen is verkeerd aangelegd. Dat heeft tot gevolg dat er vocht vanuit de grond op de bodem komt te staan. De woningen zijn te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd. Door de kruipruimte te isoleren pakt u het probleem zelf eerst aan. Dat doet u met de volgende methodes:

  • Een kruipruimte isolatie met polystyreen. Met polystyreen, ook wel piepschuim genoemd, kunt u een kruipruimte isoleren. Dat gebeurt met een pomp waarmee men een laag polystyreen bolletjes of schelpen in uw kruipruimte pompt. De hoeveelheid en de laag piepschuim bepaalt de mate waarin uw woning geïsoleerd is.
  • De kruipruimte isolatie met folie. Folie is een methode die wordt gebruikt in kruipruimtes waar doorheen kan worden gemanoeuvreerd. Men brengt een folie aan op de bodem en de zijwanden van de kruipruimte. Daardoor kan er geen vocht meer optrekken in uw kruipruimte.

Stap 2: Sluit geen vocht in

Wanneer u een woning gaat isoleren komt het in een behoorlijk aantal gevallen voor dat er juist een extra vochtprobleem lijkt te ontstaan. Dat probleem heeft als belangrijkste oorzaak dat u vocht heeft ingesloten in uw huis. Het vocht wat in de binnenmuren en het plafond van uw huis zit kan namelijk geen kant meer op wanneer u een isolatie aanbrengt. Door het vocht eerst te onttrekken aan de muren en plafonds in uw huis voordat u gaat isoleren voorkomt u dit probleem. U kunt dit doen door het vocht in de kruipruimte zelf eerst weg te pompen met een dompelpomp. Vervolgens plaatst u vochtvreters in de kruipruimte waardoor het vocht verder aan de muren wordt onttrokken.

 

Stap 3: Ventileren via een bestaand systeem

De meeste woningen die gebouwd zijn vanaf 1975 hebben een ingebouwd ventilatiekanaal zitten. Dit kanaal heeft als functie dat vochtige lucht kan worden afgevoerd. Deze kanalen hebben als groot nadeel dat ze regelmatig moeten worden onderhouden en dat de meeste mensen dit niet weten. Het is dan ook om die reden dat ventilatiekanalen behoorlijk stoffig zijn en hun doel missen. In de roosters wordt juist vuil tegengehouden waardoor bacillen zich kunnen ophopen. Wanneer u met een bestaand systeem besluit te gaan ventileren is het dus belangrijk dat u de roosters en de kanalen goed schoonmaakt. Daarnaast is het zaak dat u er een pomp op aansluit waardoor de vochtige lucht snel wordt afgevoerd. Dit systeem is naar verhouding nog redelijk betaalbaar en het vergt weinig aanpassingen in uw huis.

 

Stap 4: Wat doet u met warme lucht

Gaat u ventileren dan is het zaak dat u de warme lucht op een goede manier gebruikt. Bij het conventionele systeem met een ventilatie box wordt deze lucht naar buiten toe afgevoerd. Het nadeel is wel dat de lucht daarna verloren gaat. In een tijd waarin we steeds meer met duurzame energie werken om ons huis te verwarmen was het dan ook wachten op de ventilatie box die tevens een warmtepomp is. Dit is een apparaat wat de warmte van de geventileerde lucht gebruikt om warm tapwater te maken. U gebruikt dus minder aardgas waardoor u de aanschaf van deze simpele warmtepomp in een paar jaar weer terugverdient.

 

Stap 5: Een ventilatiesysteem aanschaffen

Gaat u een systeem voor de ventilatie van uw huis aanschaffen dan kunt u het beste eerst offertes opvragen. Dat doet u aan de hand van de onderstaande button. U krijgt meerdere prijzen om te vergelijken. Dat vergelijken gebeurt aan de hand van onderstaande tips:

  • De kosten van gebruikte materialen. Denkt u daarbij aan ventilatieroosters of een ventilatie box. Ook de materialen om deze zaken mee aan te brengen tellen mee bij de prijs van de materialen.
  • De kosten van het arbeidsloon. Het aantal gewerkte uren en het arbeidsloon per uur vormen een goed vergelijkingsmateriaal.