Een vijver is iets wat bij veel tuinbezitters hoog bovenaan de verlanglijst staat. Dat is niet zo heel verwonderlijk want het geeft behoorlijk wat rust in uw tuin. Daarnaast geeft een vijver levendigheid aangezien er een eigen flora en fauna rondom ontstaat. Wie kiest voor een vijver maakt een goede keuze. Wanneer u kijkt naar tv programma’s lijkt het aanleggen van een vijver gemakkelijk. In de praktijk is het echter een stuk lastiger. Het is dan ook goed om eerst een stappenplan te doorlopen.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van een vijver aanleg

Laat u een vijver aanleggen dan komt u voor bepaalde kosten te staan. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Wat voor vijver laat u plaatsen Omschrijving werkzaamheden Prijs per m2
Een kant en klare vijverbak Ingraven vijverbak, vullen met water, vullen met bodem, planten en vissen Tussen 25 en 35 euro per vierkante meter
Een vijver op basis van folie Graven gat voor vijver, plaatsen vijverfolie, vullen met water, bodem aanleggen, planten zetten en vissen Tussen 20 en 30 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Wat wilt u met de vijver gaan doen

Een vijver kunt u nemen met meerdere intenties. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

  • Een vijver voor de sfeer. Laat u een vijver plaatsen voor de sfeer dan zal het uiterlijk van de vijver zelf waarschijnlijk het belangrijkste zijn. Denkt u in dat geval aan de vijver met de beplanting en de vormgeving. U wilt een zo natuurlijk mogelijk ogende vijver. Een natuurlijke vijver wordt doorgaans aangelegd met een vijverfolie. De vorm bepaalt u helemaal zelf. Het is goed om met meerdere diepten te werken zodat u dieren in de vijver de gelegenheid geeft om zich te verschuilen.
  • Een vijver voor de kweek. U kunt ook een vijver nemen omdat u van plan bent om vissen te gaan kweken. Koi karpers zijn een zeer populaire vissoort om mee te kweken. Wanneer u een dergelijke vijver wilt laten plaatsen is het verstandig dat u een vijver neemt die goed overzichtelijk is. Deze vijvers zijn doorgaans rechthoekig. Er zit meestal een diepteverschil in om de vissen de gelegenheid te geven om te paren. Deze vijver stelt minder eisen aan de sfeer er omheen. Dat is immers niet waar het om gaat. U wilt een vijver waarin u vissen kunt kweken en goed kunt overzien wat er gebeurt.

Stap 2: Wat zitten er voor vogels in de buurt

Het is iets waar u niet al te snel over nadenkt wanneer u een vijver neemt. Toch is het goed om te kijken wat voor vogels er in uw buurt broeden. U zult niet de eerste vijverbezitter zijn die op een ochtend een reiger aantreft bij uw vijver. Deze vogels zullen het al snel gemunt hebben op de vissen in uw vijver. Wanneer u dergelijke vogels in uw buurt heeft zult u voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

 

Stap 3: De aanwezigheid van kinderen bepaalt

Heeft u kinderen dan is dat bepalend voor het uiterlijk van een vijver. Kleine kinderen en open water zijn doorgaans een slechte combinatie. Heeft u kinderen dan doet u er dus verstandig aan om voorzorgsmaatregelen te treffen. Dat zijn dezelfde voorzorgsmaatregelen die u treft wanneer u reigers in de buurt van uw huis heeft. We hebben het over bescherming in de vorm van netten of gaaspanelen die u over uw vijver heen plaatst voor de veiligheid. Het uiterlijk van de vijver wordt er wel door bepaald uiteraard. Het is de vraag of u in een situatie met kleine kinderen wel een vijver wilt hebben. U zult er immers constant alert op moeten zijn dat de kinderen niet te dicht in de buurt van het water gaan spelen.

 

Stap 4: Verdere elementen bij uw vijver

Laat u een vijver plaatsen, denkt u dan ook aan verdere elementen die u in de vijver wilt hebben. U zult ervoor moeten zorgen dat het water in beweging blijft. Dat voorkomt dat het water in uw vijver gaat rotten. U kunt wat dat betreft prima kiezen voor een klein fonteintje of een waterval die voor de nodige beweging in het water zorgt. Zorgt u wel voor een pomp die dit alles bewerkstelligt. U kunt kiezen voor een pomp in meerdere varianten:

  • De vijverpomp met een zonnepaneel. U hoeft geen grote systemen van bedrading aan te leggen naar uw woning toe. U sluit een zonnepaneel aan wat als stroomvoorziening voor uw vijver dient. Op die manier bent u vrij waar u de vijver plaatst. Ook een buiten stopcontact is niet noodzakelijk.
  • De vijverpomp met een stroomaansluiting. U kiest voor een vijverpomp die u aansluit op een buiten stopcontact. Deze vijverpompen hebben vaak een wat hoger vermogen. Houdt u er rekening mee dat een hoger vermogen van de vijverpomp vaak ook zorgt voor meer geluid.

Stap 5: wie legt de vijver aan

Op het moment dat u besluit om een vijver te laten aanleggen is het goed om niet met de eerste de beste partij in zee te gaan. Het is goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt meerdere offertes toegestuurd die u vergelijkt op de volgende punten:

  • De prijzen zijn inclusief BTW.
  • De hoogte van de materiaalkosten. Niet alleen de materialen van de vijver zelf maar ook die van het materieel om de vijver aan te leggen vallen daar onder.
  • De hoogte van de arbeidskosten. Het arbeidsloon en het gecalculeerde aantal uren moeten gespecificeerd staan op de offerte.