Een groot deel van ons waterleidingnet bestaat uit asbestleidingen. Hierdoor komt asbest vrij en dus ook in jouw drinkwater. Er is weinig bewijs dat dit tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Maar hoeveel asbest komt er vrij? En is het inslikken van asbest net zo gevaarlijk als het inademen?
Wat is asbest?
Asbest is een naam voor een groep mineralen met hele kleine vezels. Er zijn twee soorten asbestvezels: spiraalvormige (ook wel serpentijnvezels) en amfibole vezels. De spiraalvormige soort komt het meest voor; ongeveer 90% van het asbest bestaat uit dit type. Dit type heet ook wel wit asbest. Vroeger werd asbest veel gebruikt, omdat het sterk, slijtvast en goedkoop was. Later ontdekten we dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. De stof is vooral gevaarlijk als je de vezels inademt.
Als je oude spullen met asbest repareert of sloopt, kunnen er vezels vrijkomen. Deze vezels kun je inademen, en dat kan schadelijk zijn voor je longen en andere organen. Om deze risico’s te voorkomen, is asbest sinds 1994 verboden in Nederland. Dit verbod beschermt de volksgezondheid. Binnen de Europese Unie is er ook een streng verbod op de handel in asbest en producten die asbest bevatten.
Asbestcement
In de 20e eeuw werden er in Nederland veel waterleidingen aangelegd met asbestcement. Dit materiaal bestaat voornamelijk uit cement en een percentage asbestvezels. Asbestcement werd veel gebruikt vanwege zijn sterke en duurzame eigenschappen. Het materiaal kon goed tegen slijtage, hoge druk en was waterdicht, waardoor het ideaal was voor waterleidingen. Daarnaast was asbestcement goedkoop en eenvoudig te verwerken, wat de populariteit vergrootte.. Asbestcement werd jarenlang als een veilig materiaal gezien, totdat bekend werd dat asbestvezels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral bij inademing. Dit leidde uiteindelijk tot een verbod op het gebruik van asbest in bouwmaterialen. Sinds 1993 is het verboden om nieuwe waterleidingen van asbestcement aan te leggen. Ondanks dit verbod liggen er nog steeds veel oude leidingen van asbestcement in de grond. Ongeveer een kwart van het Nederlandse waterleidingnet bestaat nog steeds uit het materiaal. Ondanks dat er kleine aantallen asbestvezels in het drinkwater kunnen vrijkomen, heeft onderzoek aangetoond dat dit geen verhoogd gezondheidsrisico met zich meebrengt. Daarom worden de leidingen niet direct vervangen, maar blijft het drinkwater wel regelmatig gecontroleerd om de veiligheid te beschermen.
Is asbest gevaarlijk?
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke gevaren van het inslikken van asbestvezels. De Gezondheidsraad vertelt dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op ziektes door blootstelling aan asbest via drinkwater. Dit komt doordat de hoeveelheid asbest in het drinkwater extreem laag is. Daarnaast tonen studies uit het buitenland aan dat er zelfs bij hogere hoeveelheden geen duidelijk verhoogd gezondheidsrisico is vastgesteld. Hierdoor heeft de overheid ervoor gekozen om geen maatregelen te nemen. Er is dus weinig risico op gezondheidsproblemen door het inslikken van asbestvezels door drinkwater. Toch wordt de kwaliteit van het drinkwater nog goed gecontroleerd. Elke drie jaar worden er uitgebreide testen uitgevoerd om de hoeveelheid asbest in het water te meten en controleren.
Conclusie
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlandse waterleidingen nog steeds bestaat uit asbestcement. Hierdoor komen er kleine hoeveelheden asbestvezels in het drinkwater. Toch is er geen bewijs dat het inslikken van deze vezels schadelijk is voor de gezondheid. Dit is anders dan het inademen van asbest, wat wel ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaakt. De hoeveelheden asbest in drinkwater zijn zeer klein en er zijn geen aanwijzingen dat dit tot ziektes kan leiden.Daarom worden er geen extra maatregelen genomen. Wel wordt het drinkwater regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het veilig blijft voor gebruik.
Kijk en vergelijk!
Heb je last van asbest in je woning en wil je het professioneel laten verwijderen? Vul het asbest formulier in en bekijk de mogelijkheden voor jouw woning.
Hier kan je
-
Gratis offertes aanvragen
-
Advies krijgen over de mogelijkheden
-
Inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw woning
Vraag vandaag nog een gratis offerte aan!