Zonnepanelen bijna niets meer waard in 2027?

Foto van Tijn
Tijn

3+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Vanaf 2027 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgeschaft. Dit betekent dat mensen minder geld krijgen voor de stroom die ze terug naar het net sturen. In plaats van het volledige tarief krijgen ze een lager bedrag. Nu het bedrag bekend is, zijn veel mensen teleurgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat je energierekening wel 1000 euro hoger uitvalt. Veel zonnepanelenbezitters maken zich hier zorgen over.

De salderingsregeling

De salderingsregeling is een regeling die ervoor zorgt dat mensen die zonnepanelen op hun dak hebben, de stroom die ze zelf opwekken, kunnen gebruiken om de stroom die ze van hun energieleverancier afnemen, te compenseren. Dit betekent dat de zonnestroom die je niet gebruikt, wordt afgetrokken van je energieverbruik. Hierdoor hoef je minder te betalen voor de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet. Deze regeling stopt in 2027, wat betekent dat vanaf dat moment de voorwaarden voor zonnepanelenbezitters veranderen. De overheid heeft aangegeven dat ze het niet meer nodig vinden om de koop van zonnepanelen verder aan te moedigen. Dit komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, en het gebruik van zonnepanelen steeds vaker voorkomt. Ook is er veel druk op het elektriciteitsnet doordat er meer stroom wordt opgewekt dan er verbruikt wordt. In 2027 krijgen zonnepanelenbezitters nog wel een redelijke vergoeding voor de zonnestroom die ze aan het net leveren. Maar de eerste energieleverancier heeft de hoogte van deze vergoeding bekendgemaakt. Het blijkt dat deze vergoeding veel lager is dan mensen hadden verwacht.

Terugleververgoeding

Het energiebedrijf Greenchoice heeft als eerste bekendgemaakt wat de nieuwe voorwaarden voor zonnepanelenbezitters in 2027 zullen zijn. Volgens deze nieuwe voorwaarden krijgen eigenaren van zonnepanelen maar 0,25 cent per kilowattuur voor de zonnestroom die ze terugleveren aan het net. Dit is veel minder dan nu, waarbij mensen meer verdienen voor hun teruggeleverde stroom. Bijvoorbeeld, als je met 12 zonnepanelen 3200 kWh aan stroom teruglevert, krijg je daar nu nog maar €8 per jaar voor. Dit betekent dat zonnepanelen een stuk minder zullen opleveren dan vroeger, en de situatie lijkt veel minder voordelig dan eerder werd verwacht. Veel mensen zijn hierdoor teleurgesteld, omdat ze dachten dat de terugleververgoeding hoger zou blijven. Naast dat je minder krijgt teruggeleverd, stijgt je energierekening ook. In deze situatie stijgt je energierekening met ongeveer €80 per maand.

Wat kan je doen?

Dit is natuurlijk geen fijn nieuws voor mensen die zonnepanelen hebben en veel mensen maken zich zorgen over de lagere vergoeding. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de kosten te verminderen en toch te profiteren van zonnepanelen. Een van de beste tips is om de opgewekte zonnestroom gelijk zelf te gebruiken. Dit betekent dat je de stroom die je zelf opwekt, meteen gebruikt voor je eigen apparaten in plaats van het terug te leveren aan het net. Hierdoor hoef je minder zonnestroom af te geven en gebruik je je eigen energie, wat kan helpen om de kosten van je energierekening te verlagen.

Een andere manier om geld te besparen is door een thuisbatterij aan te schaffen. Dit is een apparaat waarmee je de opgewekte zonnestroom kunt opslaan. Je kunt de opgeslagen energie later gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of op momenten dat de zon niet schijnt. Hierdoor hoef je minder energie van het net af te nemen en gebruik je bijna alles zelf. Dit kan je ook helpen om je energiekosten verder te verlagen.

Conclusie

In 2027 stopt de salderingsregeling, waardoor mensen met zonnepanelen veel minder geld krijgen voor de stroom die ze terug naar het elektriciteitsnet sturen. Dit maakt het financieel minder aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen en hebben. Veel mensen hadden gehoopt op een hogere terugleververgoeding, maar die zal veel lager zijn dan nu het geval is. Dit zorgt voor teleurstelling en zorgen over hogere energiekosten. Gelukkig zijn er manieren om de kosten toch te verlagen. Bijvoorbeeld door de stroom die je zelf opwekt meteen te gebruiken voor je eigen apparaten in plaats van het terug te leveren. Ook kun je een thuisbatterij aanschaffen om de opgewekte energie op te slaan en later te gebruiken. Dit kan helpen om je energiekosten laag te houden, ondanks de veranderingen in de regeling.

Kijk en vergelijk!

Geïnteresseerd in het nemen van een thuisbatterij of zonnepanelen? Kijk op Offerteadviseur en bekijk de mogelijkheden voor jouw woning.

Hier kan je

  • Gratis offertes aanvragen

  • Advies krijgen over de mogelijkheden

  • Inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw woning

Vraag vandaag nog een offerte aan!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang tot 5 offertes van specialisten in uw regio!

Deel deze pagina op: