2,3 miljoen warmtepomp installaties in Nederland na recordjaar

2,3 miljoen warmtepomp installaties in Nederland na recordjaar
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De afgelopen jaren is de warmtepomp steeds populairder geworden in Nederland. Met in totaal 2,3 miljoen geïnstalleerde warmtepompen, is het duidelijk dat steeds meer mensen de voordelen van deze technologie ontdekken. In dit artikel lees je waarom een warmtepomp zo aantrekkelijk is, wat de kosten zijn, welke voordelen je kunt verwachten, welke subsidies beschikbaar zijn, en krijg je enkele bespaartips.

Recordjaar 2023

In 2023 werden er maar liefst 465.448 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd. Dit geeft maar weer aan dat de Nederlandse bevolking het vizier op duurzaamheid heeft staan, en dit is nog maar het begin. Een warmtepomp wordt steeds aantrekkelijker. Dit komt mede door subsidies en nieuwe technologieën. Verder in dit artikel lees je meer over de kosten en subsidies. 

Warmtepomp erg aantrekkelijk

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk en energie-efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels op gas. Een van de grootste voordelen is dat warmtepompen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals lucht, water of bodemwarmte. Hierdoor verbruik je minder fossiele brandstoffen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Daarnaast wordt de warmtepomp gezien als een toekomstbestendige investering. Met de stijgende gasprijzen en de focus op duurzaamheid vanuit de overheid, is de kans groot dat de vraag naar warmtepompen blijft groeien. Bovendien is de technologie de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor warmtepompen steeds efficiënter en betrouwbaarder zijn geworden.

Kosten van een warmtepomp

Hieronder zie je een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende soorten warmtepompen. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specificaties van je woning en de installatievereisten.

Type WarmtepompGemiddelde Kosten InstallatieJaarlijkse Kosten (onderhoud en energie)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 – € 7.000€ 300 – € 500
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 – € 12.000€ 500 – € 800
Water-water warmtepomp€ 15.000 – € 20.000€ 600 – € 900
Bodem-water warmtepomp€ 10.000 – € 18.000€ 500 – € 800

Voordelen van een warmtepomp

  1. Energiebesparing: Een warmtepomp kan je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Afhankelijk van het type warmtepomp en je huidige verwarmingssysteem, kun je tot 50% besparen op je energierekening.
  2. Milieuvriendelijk: Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en de strijd tegen klimaatverandering.
  3. Comfort: Warmtepompen zorgen voor een gelijkmatige verwarming van je woning en kunnen ook koelen in de zomer. Dit verhoogt het comfort in huis.
  4. Waardevermeerdering van je woning: Een woning met een duurzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers, waardoor de waarde van je woning kan stijgen.

Subsidie voor warmtepompen

De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van duurzame energieoplossingen, waaronder warmtepompen, door middel van subsidies. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een van de bekendste regelingen. Afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen, kun je een subsidie krijgen die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Het aanvragen van de subsidie is relatief eenvoudig. Je dient hiervoor wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het laten installeren van de warmtepomp door een erkende installateur en het naleven van specifieke technische eisen. Meer informatie over de subsidie en de exacte bedragen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bespaartips voor warmtepompen

Om het meeste uit je warmtepomp te halen en de kosten zo laag mogelijk te houden, zijn hier enkele tips:

  1. Isolatie: Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Dit vermindert het warmteverlies en zorgt ervoor dat je warmtepomp efficiënter kan werken.
  2. Regelmatig onderhoud: Laat je warmtepomp jaarlijks onderhouden door een professional. Dit voorkomt storingen en zorgt ervoor dat de warmtepomp optimaal blijft presteren.
  3. Slimme thermostaat: Gebruik een slimme thermostaat om je verwarmingssysteem efficiënt te beheren. Hiermee kun je de temperatuur nauwkeurig regelen en je energieverbruik optimaliseren.
  4. Zonnepanelen combineren: Overweeg om zonnepanelen te installeren in combinatie met je warmtepomp. Dit kan je energiekosten verder verlagen en je woning nog duurzamer maken.
  5. Gratis offertes vergelijken: Vergelijk gratis offertes van meerdere vakspecialisten bij jou uit de buurt en bespaar tot wel 30% op de totale kosten!

Gerelateerd:

Direct naar:

2,3 miljoen warmtepomp installaties in Nederland na recordjaar

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: