4x Valse vooroordelen traprenovatie

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Traprenovaties kunnen een oude en versleten trap weer een nieuw leven inblazen. Je kunt je trap volledig veranderen en moderniseren door voor nieuwe materialen te kiezen. Traprenovaties worden meestal gedaan door overzettreden te gebruiken en deze zijn ideaal voor klussers en ook voor renovatiespecialisten. Misschien heb je al informatie geprobeerd in te winnen over traprenovaties, zodat je beter voorbereid bent en een specialist kunt gaan zoeken. Hier kun je dan lezen over de grootste valse vooroordelen die over traprenovaties rondgaan.

Traprenovaties zijn duur

Zoals bij zoveel werkzaamheden in huis het geval is, kun je zelf invloed uitoefenen op de kosten voor je traprenovatie. Het is niet vreemd dat je als je een volledige renovatie laat uitvoeren met hardhout, een trapleuning, verlichting en dichte treden dat je dan meer kwijt bent dan wanneer je alleen je trap laat schuren en verven. Je kunt een traprenovatie van een rechte trap met open treden al laten doen voor bedragen die beginnen bij €40 per trede. Hoe lastiger dit wordt, hoe duurder de materialen en hoe meer werkzaamheden je hieraan toevoegt, hoe sneller de prijzen omhoog zullen gaan. Onderstaand vind je een tabel met de kosten voor traprenovaties in verschillende situaties. Deze zijn inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Daarna vind je enkele tips waarmee je de prijs voor jouw traprenovatie laag kunt houden.

 

Soort traprenovatie Per trede Rechte trap 13 treden
Trap schuren en verven €40 – €50 €520 – €650
Laminaat €120 – €130 €1560 – €1690
Tapijt €130 – €140 €1690 – €1820
Linoleum €135 – €145 €1755 – €1885
Sisal €135 – €145 €1755 – €1885
PVC €140 – €145 €1820 – €1950
Eikenhout €155 – €165 €2015 – €2145
Eén extra slag 50 procent extra 50 procent extra
Antislip strip €5 – €15 per meter
Maantjes €10 – €50 per stuk
Trapleuning €25 – €100 per leuning
Verlichting langs de trap €20 – €40 per spotje

 

  • Doe het zelf: een traprenovatie is in principe prima zelf uit te voeren, vooral als je besluit te verven en als je besluit overzettreden te gebruiken. Een beetje doe-het-zelf ervaring is dan wel vereist. Zo lang je de tijd neemt, alle stappen grondig uitvoert en de trap goed voorbereidt, kun je zo 50 procent besparen op de kosten van een specialist.
  • Verven: er zijn tegenwoordig schitterende soorten trapverf te vinden en hiermee kun je je trap echt uniek maken. Online kun je erg veel inspiratie opdoen en als je je trap laat verven dan betaal je maar een kwart van de prijs in vergelijking met overzettreden. Verf je de trap zelf, dan ben je natuurlijk helemaal goedkoop uit. Ga dus wat op onderzoek uit, kijk naar foto’s van geverfde trappen en je zal zien dat deze niets onderdoen voor trappen die op een andere manier gerenoveerd worden.

 

Traprenovaties zijn weggegooid geld

Het is misschien niet voor iedereen even relevant dat de trap er netjes en verzorgd uit ziet, maar een traprenovatie heeft veel meer toegevoegde waarde dan uiterlijk alleen. Als je hier te lang mee wacht, bijvoorbeeld, kan het zijn dat je trap dusdanig slijt dat deze vervangen moet worden. Dan ben je veel duurder uit dan wanneer je de renovatie had ingepland. Mocht je je huis willen verkopen, dan laat een goed onderhouden trap direct een positieve indruk achter terwijl een versleten trap juist het tegenovergestelde teweeg brengt. Als laatste kun je met een traprenovatie je trap gebruikersvriendelijker maken, bijvoorbeeld door antislip strips te laten plaatsen, door verlichting aan te brengen, door krakende treden te repareren en door een trapleuning op te laten hangen. Een traprenovatie heeft naast esthetische voordelen dus ook financiële en praktische voordelen waaraan je kunt denken.

 

Een traprenovatie kun je niet zelf

Zoals boven al aangegeven is een traprenovatie voor een ervaren doe-het-zelver goed te doen. Als je je trap wilt gaan schilderen, besteed dan veel aandacht aan het voorbereiden van de trap en zorg ervoor dat deze volledig kaal is, dat beschadigingen zijn gerepareerd, dat de ondergrond ruw en geschuurd is en dat je deze hebt ontvet. Het schilderen zelf is daarna zo gedaan. Gebruik je overzettreden, dan is het belangrijk dat je deze op de juiste maat snijdt en dat je ze ook op een kale trap plaatst. Lees jezelf goed in, bereid jezelf voor, zorg dat je alle materialen bij de hand hebt en neem de tijd. Zo kun jij ook een traprenovatie uitvoeren.

 

Traprenovaties leveren veel overlast op

Natuurlijk is het zo dat je tijdens je traprenovatie een aantal onbekende mensen in huis hebt die bouwstof en lawaai veroorzaken. Het is dus waar dat traprenovaties overlast opleveren, maar deze overlast is eigenlijk minimaal. Een traprenovatie met overzettreden neemt niet meer dan een paar dagen in beslag en de trap hoeft hier niet voor te worden gesloopt. Er hoeven geen meubels verwijderd te worden, je hoeft geen alternatieve slaapplaats te vinden en de belangrijke ruimtes in je woning blijven meestal onaangetast. De hoeveelheid overlast bij een traprenovatie is daarom veel minder ernstig dan de overlast bij een groot aantal andere renovatiewerkzaamheden in huis.

 

Vergelijk offertes

De exacte kosten voor het laten renoveren van jouw trap kun je het beste direct bij de specialisten opvragen. Gebruik je hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor, dan benader je meerdere specialisten in één keer. Dit scheelt je tijd en je ontvangt toch snel de financiële informatie waar je naar op zoek bent.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: