Verhuizen naar het buitenland is zowel spannend als stressvol. Het laatste waar u zich dan zorgen over wilt maken is of uw spullen veilig naar uw nieuwe bestemming gebracht zullen worden. Voor internationale verhuizingen zijn er dan ook een aantal zeer kwalitatieve verhuisbedrijven waarmee u zeker weet dat uw inboedel in goede handen is. Zij kunnen aangeven wat het beste transportmiddel is, hoe u goedkoop of juist met spoed internationaal kunt verhuizen en wanneer uw spullen op locatie aan zullen komen. Vaak krijgt u hier dan ook een verhuismanager bij die u op elk moment exact kan vertellen wat de status is van uw verhuizing. Wilt u een internationale verhuizing inplannen, dan kunt u hier alle informatie vinden die u daarvoor nodig heeft.

 

Internationaal verhuizen? Vergelijk eerst

De kosten

Het is erg belangrijk om te kijken naar de kosten voor uw internationale verhuizing. Soms zijn deze namelijk erg hoog en in die gevallen kunt u zich afvragen of het misschien niet beter (lees: goedkoper) is om de benodigde spullen in het land waar u naartoe gaat te kopen. U kunt de onderstaande tabel raadplegen als u de kosten voor een internationale verhuizing wilt weten, maar daar moet wel bij gezegd worden dat iedere verhuizing anders is. De prijzen zijn sterk afhankelijk van een groot aantal factoren en deze kunt u exact opvragen bij de internationale verhuisbedrijven zelf.

Internationale verhuizing naar Gemiddelde prijzen
Europa korte afstand €1000 – €3000
Europa lange afstand €2000 – €4500
Noord-Amerika €5000 – €7500
Zuid-Amerika €4000 – €6000
Zuid-Afrika €4500 – €6500
Azië €4000 – €6000
Australië en Nieuw Zeeland €5000 – €7500
Kosten luchtvracht €4 – €5 per kilo
Kosten zeevracht €1,50 – €2 per kilo

Voor- en nadelen

Een internationale verhuizing plant u niet zomaar in en het is natuurlijk een grote stap in uw leven om naar een ander land te verhuizen. Daarnaast kunt u ook simpelweg zelf met uw belangrijkste benodigdheden het vliegtuig in stappen en ter plekke uw leven opnieuw opbouwen. De overweging om wel of niet een verhuisbedrijf te gebruiken dus geen gemakkelijke overweging. De onderstaande voor- en nadelen kunt u gebruiken om uw gedachten te ordenen en een beslissing te maken.

Voordelen

  • Als u (een gedeelte van) uw inboedel met u mee verhuist, dan heeft u uw vertrouwde spulletjes bij u. Dit kan in een vreemd land een groot verschil maken.
  • Soms is het goedkoper om uw inboedel mee te nemen dan om in het land van bestemming een gemeubileerde woning te huren of om daar meubelen en dergelijke aan te schaffen.
  • Een internationaal verhuisbedrijf zal er zorg voor dragen dat uw goederen netjes over komen. Daarnaast hebben ze een verzekering voor het geval er onderweg toch iets mis gaat.
  • Als u uw inboedel laat verhuizen, dan hoeft u zich daar in ieder geval al geen zorgen meer over te maken. Bij een goed internationaal verhuisbedrijf zijn uw spullen in bekwame handen en kunt u zich zelf bezighouden met de grote verandering die zich in uw leven gaat afspelen.

Nadelen

  • Soms is het ook aanzienlijk duurder om uw inboedel te verhuizen dan om deze in het land van bestemming opnieuw op te bouwen. U kunt uw spullen in Nederland verkopen en het geld daarvoor gebruiken of u kunt uw Nederlandse woning gemeubileerd verhuren.
  • Internationale verhuizingen duren over het algemeen erg lang. Als dit met een vrachtwagen gedaan kan worden, dan valt het vaak wel mee, maar een verhuizing over zee kan zeker zes weken in beslag nemen. U zal uw internationale verhuizing dus goed moeten timen of u zal op uw nieuwe bestemming tijdelijk zonder uw inboedel moeten overleven.
  • Er is altijd een kans dat uw inboedel kwijt raakt of beschadigd. Zorg er dus voor dat u altijd een internationaal verhuisbedrijf inschakelt met een goede verzekering en controleer deze grondig voordat u een verhuisbedrijf aanwijst.

Soorten internationale verhuizingen

Eigenlijk zijn er drie soorten internationale verhuizingen waar onderscheid tussen wordt gemaakt. Natuurlijk zijn er verhuizingen naar verschillende continenten, maar het verschil zit hem voornamelijk in het vervoersmiddel waarmee uw spullen worden vervoerd.

  • Vrachtwagen: internationale verhuizingen die via de weg gedaan kunnen worden gebeuren per vrachtwagen. Dit zijn vaak de goedkoopste verhuizingen, maar dat komt voornamelijk doordat het geen hele lange afstanden betreft. Gaat u binnen Europa verhuizen, dan gebeurt dit per vrachtwagen. U betaalt dan een bedrag per kilometer dat bepaald wordt door het aantal verhuizers dat u inhuurt en de omvang van de vrachtwagen.
  • Schip: gaat u buiten Europa verhuizen, dan wordt dit vaak per schip gedaan. Gaat u naar de Amerika’s, naar Oceanië of naar Zuid-Afrika, dan zal uw inboedel in een container geplaatst worden en op een schip worden geladen. Dit is een relatief goedkope manier om uw spullen te vervoeren, ook omdat u vaak een container met iemand anders kunt delen om geld te besparen. Verhuizingen via schip nemen erg veel tijd in beslag.
  • Vrachtvliegtuig: heeft uw verhuizing meer spoed, dan kunt u deze per vliegtuig laten verlopen. U moet er dan rekening mee houden dat de kosten aanzienlijk zullen stijgen. Eigenlijk wordt deze optie dan ook weinig gekozen, tenzij het niet mogelijk is om een aantal weken op de spullen te wachten. In het vliegtuig betaalt u per kilo meer dan het dubbele dan wanneer u uw spullen per schip zou laten vervoeren.

Wat moet u echt weten: de verzekering

Het is belangrijk dat uw spullen tijdens uw internationale verhuizing goed verzekerd zijn. Vooral bij langere afstanden kan er simpelweg veel misgaan, hoe goed ook het verhuisbedrijf dat u gebruikt. Controleert u daarom de verzekering van uw verhuisbedrijf en kijk dan naar factoren zoals de maximale waarde en het type vergoeding (nieuwwaarde of marktwaarde). De meeste goede verhuisbedrijven zijn ook prima verzekerd, maar als u niet zeker bent dan kunt u hier zelf ook nog extra maatregelen voor nemen. Het is altijd verstandig om uw verzekeraar te bellen en te vragen hoe uw inboedel verzekerd is tijdens een internationale verhuizing. Bij sommige verhuisbedrijven kunt u afzonderlijk een verzekering afsluiten en dit kost u dan gemiddeld 2 procent van de waarde van uw inboedel. Het is dus zeker de moeite waard om verzekeraars te vergelijken en te zien op welke manier extra kosten voor een verzekering zo laag mogelijk blijven.

Aandachtspunten internationaal verhuizen

Er zijn enkele aandachtspunten waarmee u het beste goed rekening houdt bij uw internationale verhuizing. Lees de onderstaande informatie daarom aandachtig door.

  • Omvang van de inboedel: op het moment dat u gaat verhuizen zal u misschien uw gehele inboedel wel mee willen nemen, om nostalgische redenen. Het is echter veel beter om ruim van tevoren goed door uw bezittingen te lopen en uzelf af te vragen wat u daar echt nodig heeft. Alles wat overblijft verkoopt u, geeft u weg of brengt u naar de vuilstort. Hoe kleiner uw inboedel hoe goedkoper de verhuizing, maar ook hoe georganiseerder u in het nieuwe land van start kunt gaan.
  • Opslag: een andere optie die u heeft is om een gedeelte van uw inboedel in de opslag te doen. Voor langdurige opslag zijn de prijzen vaak goed te overzien. Dit is een goede optie als u spullen heeft waarvan u geen afstand wilt doen en als u weet dat u terug zal komen naar Nederland. Een andere optie die u dan heeft is het verhuren van uw woning inclusief meubilair. U zal hier dan waarschijnlijk wel een verhuurbedrijf voor moeten gebruiken, omdat het lastig kan zijn voor uw huurders te zorgen vanuit het buitenland.
  • Het tijdstip van de verhuizing: als u uw verhuizing gaat inplannen, probeer dit dan buiten het hoogseizoen te doen. Veel mensen proberen namelijk tijdens de zomervakantie te verhuizen, zodat kinderen hier zo min mogelijk door beïnvloed worden. Ze kunnen dan direct aan een nieuw schooljaar in het nieuwe land beginnen en hoeven niet in het midden van het jaar binnen te vallen. Tijdens de zomervakantie zijn de kosten voor internationale verhuizingen echter vaak aanzienlijk hoger.

Erkende verhuizers

Erkende Verhuizers is de grootste Nederlandse vakvereniging voor internationale- en nationale verhuisbedrijven. Als u uw internationale verhuizing door een erkende verhuizer laat uitvoeren, dan zal u altijd een deskundig en ervaren verhuisbedrijf met kennis bijvoorbeeld van de manier waarop uw inboedel verpakt moet worden, de douaneregels en het beste vervoermiddel. Er zijn ook verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar bepaalde landen, wat het voor u natuurlijk aanzienlijk gemakkelijker maakt. Daarnaast krijgt u bij een bedrijf dat is aangesloten bij Erkende Verhuizers nog een aantal andere voordelen die bij internationale verhuizingen erg voordelig kunnen zijn.

  • Garantiecertificaat: alleen erkende verhuisbedrijven geven u een garantiecertificaat waarin u drie zekerheden krijgt. Uw inboedel is tegen nieuwwaarde verzekerd, uw aanbetaling is verzekerd en als uw verhuizing niet door uw verhuisbedrijf kan worden uitgevoerd zal de vakvereniging u kosteloos een vervangend bedrijf aanwijzen.
  • Geschillencommissie: mocht er tussen u en het erkende verhuisbedrijf een misverstand of onenigheid ontstaan dat u zelf onderling niet op kunt lossen, dan wordt er een onafhankelijke geschillencommissie ingeschakeld. Deze geeft een bindende uitspraak zonder dat er een rechtszaak nodig is.
  • Scholing en specialisaties: veel bedrijven die bij de Erkende Verhuizers zijn aangesloten hebben een specialisatie, zoals internationaal verhuizen of internationaal verhuizen naar een specifiek land. De verhuizers zijn geschoold en weten exact hoe uw waardevolle spullen, uw antieke meubelen en uw kunstvoorwerpen het beste naar het land van bestemming kunnen worden gebracht.

Hoe vindt u een goede specialist?

Boven zijn in het kort al een aantal punten genoemd waarmee u een goede- van een middelmatige verhuisspecialist kunt onderscheiden. Wij raden u altijd aan een vergelijking te maken van internationale verhuisbedrijven en dat doet u door 3 tot 6 offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Deze legt u vervolgens naast elkaar, u pakt het internet erbij en u bestudeert deze bedrijven grondig op de volgende punten.

  • Verzekering: zoek duidelijke informatie op omtrent de verzekering van het verhuisbedrijf. Vooral tijdens internationale verhuizingen dient deze echt in orde te zijn. Zoek anders eventueel informatie over de kosten voor het afsluiten van een verzekering, mocht dit voor u een optie zijn.
  • Extra diensten: welke extra diensten biedt het verhuisbedrijf aan? Krijgt u bijvoorbeeld een persoonlijke verhuismanager aangewezen, hoeveel verhuizers gaan er met uw inboedel mee en wat doet het bedrijf verder nog extra vergeleken met de rest?
  • Garantie: als u een aanbetaling moet doen, controleer dan of deze gegarandeerd is, zodat u het geld in geen geval kwijt zal raken.
  • Erkenning: is het internationale verhuisbedrijf erkend? U betaalt dan vaak in totaal meer, maar zoals boven genoemd krijgt u hier ook bepaalde interessante voordelen voor terug.
  • De duur: hoe lang gaat uw verhuizing in beslag nemen? Kunnen uw spullen tijdig op de bestemming worden afgeleverd of zal u erop moeten wachten?
  • De prijs: vergelijk de bovenstaande punten met de prijs voor de verhuizing. Soms is het niet erg om wat meer te betalen, als u daar maar bepaalde voordelen voor terug krijgt.

Interessante bespaartips

Internationale verhuizingen zijn duur, maar als u een goede vergelijking maakt en het juiste bedrijf aan kunt wijzen, dan zijn ze het geld meestal meer dan waard. Uw spullen zijn in goede handen en dat heeft natuurlijk prioriteit. Gebruikt u de onderstaande tips bij uw internationale verhuizing, dan kunt u hier toch nog op besparen.

  • Vergoeding: als u voor uw werk gaat verhuizen, spreek dan met uw baas over een verhuiskostenvergoeding. De meeste werkgevers staan hier open voor, omdat u een grote opoffering maakt voor het bedrijf.
  • Groupage: als u de ruimte in een container deelt met iemand anders, dan kunt u de kosten delen. Veel verhuisbedrijven bieden deze optie aan.
  • Doe-het-zelf: probeer zoveel mogelijk zelf te doen, zodat u alleen voor het transport betaalt en niet voor extra diensten die u niet nodig heeft.
  • Kleine inboedel: hoe kleiner uw inboedel, hoe goedkoper uw verhuizing. Neem daarom alleen het hoognodige mee en verkoop de rest.

Vergelijk offertes

Wij kunnen u helpen het beste internationale verhuisbedrijf te kiezen als u gebruik maakt van onze onafhankelijke vergelijkingstool en op die manier offertes aanvraagt bij diverse specialisten.