Heeft u reeds lange tijd dezelfde keuken en is het tijd voor vernieuwing? Wilt u graag investeren in het verbouwen van uw keuken, maar zou u graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde prijzen die daarvoor in rekening worden gebracht? Wij zetten enkele richtprijzen alvast graag op deze pagina voor u op een rijtje.

keukenverbouwing kosten

Hoeveel kost een nieuwe keuken?

kosten De prijs voor een nieuwe keuken is volledig afhankelijk van hoe bont u het zelf maakt. De goedkoopste modellen kosten zo’n 5.000 euro. Deze prijs kan echter eenvoudig oplopen tot maar liefst 15.000 euro. Het spreekt voor zich dat het ook mogelijk is om een keuken te plaatsen die voordeliger is net als u een keuken kunt bestellen die ettelijke tienduizenden euro’s kost. Toch, de doelgroep tussen de 5.000 & 15.000 euro is de grootste. U zult zelf moeten bepalen waar uw budget ligt. Het is van belang dat u vooraf dan ook uw eisen vaststelt en goed onderzoekt of die eisen (financieel) haalbaar zijn. Mochten die eisen niet haalbaar zijn, dan is het wellicht verstandig met minder genoegen te nemen. U kunt er in deze situatie uiteraard ook voor kiezen om uw bestaande keuken te renoveren in plaats van compleet te verbouwen. Dit kost u sowieso een stuk minder. Als u voor kwaliteit wilt gaan dan kiest u voor het Keurmerk Kwaliteit Keuken.

Prijzen voor renoveren van bestaande keuken

U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een bestaande keuken te renoveren. Het grote voordeel hiervan is dat er geen nieuwe keuken ingebouwd hoeft te worden, wat uiteraard fors in de aanschaf scheelt. Zo kunt u bijvoorbeeld de kastdeurtjes vervangen, waardoor de keuken al een compleet andere uitstraling krijgt. Een indicatie voor de kosten valt hierbij helaas niet te geven omdat het geheel afhangt van wat u precies wil vervangen. Het vervangen van enkel de deurgrepen van de kastdeurtjes is uiteraard fors goedkoper dan het vervangen van alles kastdeurtjes, het plaatsen van een wokpit en het vervangen van de oven.

Keuzes die de prijs van een keuken beïnvloeden

Het is belangrijk om te weten dat u met betrekking tot de keukenrenovatie tegenwoordig alle kanten uit kunt. U kunt er namelijk zowel voor kiezen om gebruik te maken van een standaard keuken als van een keuken die geheel op maat van uw wensen wordt gemaakt. De keuzes die u maakt zullen grotendeels bepalend zijn voor de kosten die uiteindelijk in rekening gebracht worden. Wij zetten de belangrijkste keuzes nog even voor u op een rijtje:

  • Keuze 1: Standaard keuken of keuken op maat?

In eerste instantie dient u een keuze te maken tussen een standaard keuken en een keuken op maat. Een standaard keuken is altijd voordeliger, maar kan misschien niet geheel in lijn liggen met uw verwachtingen. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om na te gaan of de standaard keuken van uw keuze al dan niet in uw huis kan worden ingepast. Vaak krijgt u namelijk te maken met bijvoorbeeld een dode hoek of heeft u gewoon een algemeen gebrek aan ruimte. In dat geval is kiezen voor maatwerk altijd interessanter. Pas op dat u, uzelf hier niet in verliest. Maatwerk nodigt namelijk al snel uit om het opgestelde budget te overschrijden. Een duidelijk budget bepalen en hier niet overheen gaan is dan ook altijd een absolute must.

  • Keuze 2: Gebruikte materialen

Een laatste, zeer belangrijke keuze die een enorme invloed heeft op de prijs die u voor de verbouwing van uw keuken moet betalen is deze van het materiaal. We onderscheiden op dit vlak tal van verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Composiet: Composiet werkbladen genieten een enorme populariteit. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze passen in iedere keuken. Composiet bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine stukjes natuursteen. Composiet staat er om bekend niet alleen waterdicht te zijn, maar ook krasbestendig evenals bijzonder hygiënisch. Hierdoor is het een ronduit uitstekend materiaal om te gebruiken in de keuken. U dient er wel rekening mee te houden dat composiet vrij duur is. De gemiddelde kostprijs voor een werkblad van composiet ligt immers tussen de 650 en 750 euro.
  • Graniet: Er zijn op de markt verschillende soorten natuursteen terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak graniet van marmer en blauwe hardsteen. Graniet is bijzonder populair in de keuken. Dat heeft bijzonder veel te maken met de luxueuze uitstraling waarover ze beschikt. Bovendien is een werkblad van graniet ook nog eens hitte- en krasbestendig. Het enige nadeel van graniet is dat ze het soms mogelijk maakt voor vocht om binnen te dringen. Hierdoor kan ze vlekken nalaten waardoor de uitstraling na verloop van tijd kan worden aangetast. Wanneer u kiest voor graniet zult u merken dat werkbladen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn. Ze beginnen reeds rond de 300 euro, maar kunnen snel oplopen tot wel 600 euro of meer.
  • Hout: Minstens zo populair als graniet is een werkblad van hout. Mensen houden van een houten werkblad omdat het over een bijzonder warme en gezellige uitstraling beschikt. Het grote nadeel van een houten werkblad is helaas dat ze niet kras-, hitte- en vochtbestendig is. Dit kan evenwel voorkomen worden door een speciale toplaag aan te brengen, maar zelfs dan blijft het praktische aspect vaak wat achterwege. De prijs die u moet betalen voor een houten werkblad is sterk afhankelijk van het type hout waar gebruik van wordt gemaakt. Een eiken werkblad kunt u echter reeds in huis halen voor een prijs van zo’n 100 euro de lopende meter.
  • Andere materialen: Naast bovenstaande zijn er nog verschillende andere materialen die vaak worden toegepast in de keuken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan inox. Dit materiaal zorgt voor een moderne, industriële look en is reeds verkrijgbaar voor een prijs vanaf 400 à 450 euro de lopende meter. Andere materialen die gebruikt kunnen worden bij de renovatie van uw keuken zijn corian (vanaf 375 euro de lopende meter), keramiek en glas. Indien u kiest voor een glazen werkblad is het vooral belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de kwaliteit van het glas. Matig glas mag dan goedkoop zijn, u zult merken dat ze al snel sporen van slijtage zal gaan vertonen. Een glazen werkblad varieert in prijs tussen de 120 en 700 euro.

Geld besparen uw de kosten van uw keukenrenovatie

U kunt besparen op de kosten door een boel zelf te doen. Zo kunt u zelf de oude keuken er uit slopen, zodat de keukenleverancier dit niet hoeft te doen. Ook kunt u zelf als u handig genoeg bent nieuwe elektraleidingen aanleggen, de waterleiding vervangen, de kastdeurtjes monteren, enzovoorts. U kunt hiermee zo ver gaan als u zelf wil, en eventueel zelfs alles zelf doen. Wel raden we aan dit enkel te doen als u hiermee voldoende ervaring hebt. Het gevaar op elektrocutie en drinkwatervergiftiging door het gebruik van verkeerde leidingen is namelijk zeer zeker aanwezig.

Als u flink geld wilt besparen kunt u het beste meerdere offertes vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet de hoofdprijs zult betalen. Klik op de button hieronder en vul het formulier in. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar flink geld!