Specialisten uit uw regio vergelijken?

Onder desktoppublishing (DTP) wordt verstaan het opmaken en bewerken van documenten voor publicatie. Dit zijn vaak tijdschriften, brochures of boeken, maar kunnen ook internetpublicaties zijn. Dat dit goed gebeurd is dus erg belangrijk. Dit is de laatste fase voordat het document wordt uitgestuurd en als hier fouten plaatsvinden zullen deze altijd blijven staan. Een DTP-er kan je hier bij helpen en er voor zorgen dat het document helemaal klaar is om te worden geprint. Maar wat betaal je hiervoor?

De kosten

Omdat een DTP-er met veel soorten documenten te maken krijgt, van verschillende lengtes en van uiteenlopende kwaliteiten, zal een DTP-er bijna altijd een prijs vragen per uur. Wil je precies weten hoeveel je moet betalen, dan gaat dit meestal via een offerte. Het uurtarief van een zelfstandige DTP-er begint rond de €30 per uur. Hoe meer ervaring, hoe sneller deze prijs omhoog gaat. Bij bureaus betaal je meestal ook meer, dit kan oplopen tot zeker €90 per uur of meer.

Minimale kosten: €30
Gemiddelde kosten: €70 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €50 en €90
Maximale kosten: €150

Wat krijg je hiervoor terug?

Voor deze prijs kun je met jouw document naar de desbetreffende DTP-er gaan, die het gereed zal maken voor publicatie. Dit wordt gedaan met verschillende programma’s zoals Microsoft Office Publisher, Adobe Photoshop, QuarkXPress en Corel Ventura. Dit kan zijn voor grote documenten, zoals boeken en tijdschriften, maar ook voor brochures. DTP-ers kijken niet naar de spelling, grammatica of typografie. Daar heb je een redacteur voor nodig.

DTP-opleidingen

Wil je graag weten of een DTP-er hiervoor geschoold is, dan kun je kijken of hij een mbo-opleiding heeft, zoals Medewerker DTP, Creatief DTP-er of Allround DTP-er. Deze zijn te volgen op bijvoorbeeld Grafische Lycea. Ook kun je kijken naar andere diploma’s te maken met Mediavormgeving en Mediatechnologie. Een goede DTP-er zal een eerlijk salaris vragen en zich altijd blijven bijscholen in de nieuwste programma’s en technologieën. Ben jij op zoek, dan kun je altijd een voorbeeld vragen van voorgaand werk.

Bekijk ook deze pagina’s:

Vormgevers
Ontwerp
Tarieven vormgevers
Kosten drukwerk vormgeven
Kosten bedrijfsfilm maken
Kosten illustraties maken
Kosten logo ontwikkelen
Offertes vergelijken?