Subsidies architect

 

Op het moment dat u een woning wil laten bouwen of een bestaande woning wilt gaan verbouwen is het een goed idee om daarbij een architect in te schakelen. U profiteert dan van een behoorlijk aantal voordelen wat de bouw of verbouwing van een pand vergemakkelijkt. Wie naar de kosten van een architect kijkt kan daar behoorlijk van schrikken. Het is dan ook goed om te kijken of er een mogelijkheid is om hier een subsidie op te krijgen.

De kosten van een architect

We informeerden bij een aantal architecten naar de kosten van hun werkzaamheden. Men kwam met de volgende offertes:

Welk type bouwproject Wat houden de werkzaamheden in Wat zijn de bouwkosten Wat is het honorarium van de architect
Een uitbouw aan een woning die reeds bestaat Voorontwerp

Definitief ontwerp

Aanvraag omgevingsvergunning

30.500 euro exclusief BTW 1240 tot 1650 euro exclusief BTW
Een grote woning van binnen verbouwen Voorontwerp

Definitief ontwerp

Aanvraag omgevingsvergunning

100.300 euro exclusief BTW 4100 tot 5100 euro exclusief BTW
Een vrijstaande woning bouwen Voorontwerp

Definitief ontwerp

Aanvraag omgevingsvergunning

Aannemersselectie

Bouw begeleiding

210.000 euro exclusief BTW Tussen 14.400 en 18.600 euro

 

Hoe het tarief van de architect is samengesteld

Het tarief van een architect is in de bovenstaande gevallen eenvoudigweg bepaald aan de hand van een percentage van de kosten van de bouw van een woning of de verbouwing. Het tarief bestaat echter uit een aantal zaken:

  • Hierbij wordt met de klant doorgenomen wat de wensen zijn voor de verbouwing of de nieuwbouw. Er wordt ingegaan op ruimtes, indeling, uiterlijk maar ook op de mogelijkheden of onmogelijkheden.
  • Een voorontwerp. De architect gaat met de wensen van de klant aan het werk en maakt in combinatie met de mogelijkheden voor de bouw een voorontwerp. Dit kan op papier of op de computer in 3D worden uitgewerkt.
  • Een definitief ontwerp. Na contact met de klant worden er eventueel wijzigingen in het ontwerp aangebracht waarna het definitieve ontwerp wordt gepresenteerd.
  • Een aanvraag omgevingsvergunning. Voor een verbouwing of een inpandige verbouwing moet altijd een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Deze dient te worden gemotiveerd. De architect neemt deze klus voor zijn rekening.
  • De architect werkt veelal samen met één of een paar aannemers. Hij doet een selectieronde en kiest de betaalbaarste kandidaat.
  • Begeleiding van de bouw. Tijdens de bouw zelf is de architect aanwezig om te controleren dat alles volgens plan verloopt. Onduidelijkheden worden met de architect besproken.

Hoe u subsidie kunt krijgen op een architect

De kosten van een architect kunnen behoorlijk oplopen. Veel mensen vragen zich dan ook af of er op één of andere manier een subsidie beschikbaar is. We hebben een paar mogelijkheden op een rij gezet.

Voor stedelijke bouw: stimuleringsfonds

Wilt u een gebouw laten plaatsen door een Nederlandse architect wat een uitzonderlijke bouwstijl heeft, dan kunt u een aanvraag doen voor subsidie bij het stimuleringsfonds. Dit fonds is eigenlijk vooral bestemd voor bedrijven en overheidsinstellingen. Het kan echter zo zijn dat een woning hier ook onder valt wanneer er met een bepaalde stijl wordt gebouwd. U kunt uw aanvraag indienen wanneer de architect aangeeft dat u hier aanspraak op kunt maken. De rijksoverheid zal kijken of men de aanvraag in behandeling wil nemen. Hiervoor is een subsidie van 1,7 miljoen op jaarbasis apart gezet.

Subsidie bij een bouw of verbouwing

Laat u een huis of pand bouwen of verbouwen met behulp van een architect dan kunt u daarbij profiteren van een paar vormen van subsidie. Denkt u daarbij aan de volgende mogelijkheden:

  • Een woning of een pand kan zodanig worden (ver)bouwd dat er sprake is van een woning met een laag energieverbruik. Dat kan onder andere komen doordat er een aantal isolerende maatregelen zijn getroffen bij het ontwerp en de bouw van de woning. Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat u in aanmerking komt voor een subsidie bij de rijksoverheid. Wanneer er minimaal twee maatregelen tegelijkertijd worden getroffen komt u hier al voor in aanmerking. U zult deze subsidie zelf moeten aanvragen. Daarnaast moet u bonnen, facturen en bijsluiters tonen om aan te tonen dat de isolatie een bepaald rendement heeft. De architect kan deze mogelijkheden al incalculeren bij het ontwerp.
  • Een beter energielabel. Laat u een bestaande woning verbouwen dan zal deze in de oude situatie vaak een onaantrekkelijk energielabel hebben. Oudere woningen zijn namelijk doorgaans niet goed geïsoleerd of na geïsoleerd. Op het moment dat er isolerende maatregelen worden getroffen verbetert automatisch het energielabel van de woning. U zult dit ook moeten aantonen met facturen, bonnen en bijsluiters van het gebruikte isolatiemateriaal. Deze subsidie moet u eveneens zelf aanvragen. U kunt ervoor kiezen om dit te laten doen door de architect maar u zult dan wel meerkosten moeten betalen voor deze werkzaamheden.

Besparen op een architect

Gaat u een architect inhuren dan komt u voor hoge kosten te staan. U kunt daarop besparen door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. Vervolgens vergelijkt u de offertes op een aantal punten waardoor u een flinke besparing kunt realiseren.

  • De prijzen in het prijsvoorbeeld waren exclusief BTW. Kijkt u echter goed of de architect zijn diensten inclusief of exclusief BTW aanbiedt. De BTW moet toch worden betaald op de factuur.
  • Huurt u een architect in die vanaf de andere kant van het land moet komen, houdt u er dan rekening mee dat deze kosten behoorlijk kunnen oplopen. De kilometerkosten zullen namelijk allemaal in rekening worden gebracht. Hierop kunt u besparen door een lokale architect in te schakelen.