Als je van plan bent om een traprenovatie uit te laten voeren, dan wil je misschien een bepaalde zekerheid over de kwaliteit hiervan. Het is de bedoeling dat je trap lang mee zal gaan en dat deze op een vakkundige manier wordt geplaatst. Normaal gezien zouden keurmerken hier een goede indicator van zijn, maar zoals je beneden zal kunnen lezen zijn er voor traprenovaties, zowel de bedrijven die het uitvoeren als de materialen die worden gebruikt, weinig specifieke keurmerken te vinden. Lees verder en zie hoe je op andere manieren toch de kwaliteit van een traprenovatiebedrijf kunt testen.

 

Keurmerken voor traprenovaties

Echte keurmerken voor traprenovaties specifiek zijn moeilijk te vinden, maar je kunt wel degelijk keurmerken controleren om meer te leren over het renovatiebedrijf. Vergeet dan niet dat het voeren van veel keurmerken niet direct betekent dat een bedrijf uitmuntende kwaliteit levert. Het is belangrijk dat je ook weet waar dit keurmerk voor staat. Het onderstaande lijstje helpt je dan alvast een heel eind op weg.

  • Keurmerken voor hout: ben je van plan om je traprenovatie met hout te laten uitvoeren, dan is het belangrijk dat je verantwoord gekapt hout laat gebruiken. Besteedt een bedrijf hier geen aandacht aan, dan is het heel goed mogelijk dat het hout gekapt is zonder dat er een boom voor terug is geplant. Indirect doe je dan mee aan de massakapping van het regenwoud. Keurmerken voor verantwoord gekapt hout zijn FSC, Keurhout, PEFC en STIP.
  • Branchevereniging: vervolgens is er ook een branchevereniging voor traprenovatiebedrijven die met hout werken en dat is de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Hier zijn ongeveer 250 timmer-, deuren- en trappenbedrijven bij aangesloten. Een lidmaatschap van een branchevereniging is niet direct een teken van kwaliteit of vakkundigheid, maar wel van een interesse in het vakgebied en een passie voor het werk. Het bedrijf wordt door de NBvT geholpen zichzelf verder te ontwikkelen en de kwaliteit van eigen werk te bevorderen.
  • Keurmerk voor online winkels: ben je van plan je overzettreden of traprenovatie online te kopen, dan kun je dit doen bij een winkel met het CBW-keurmerk. Dit is een keurmerk specifiek voor bedrijven die actief zijn in de woon- en meubelbranche. Winkels die CBW-erkend zijn geven je een aantal zekerheden, zoals een garantie van je aanbetaling, voor het geval jouw bedrijf failliet gaat voordat ze de klus hebben uitgevoerd. Ook is er een onafhankelijke geschillencommissie die je kunt gebruiken als er een misverstand is ontstaan dat niet kan worden opgelost.
  • Keurmerken uit de bouw: als laatste zijn nog het KOMO-keurmerk en het VCA-certificaat die je kunt aantreffen. Stichting KOMO houdt er toezicht op dat processen en materialen die worden toegepast in de bouw aan alle strenge wettelijke voorschriften voldoen. Het VCA-certificaat geeft aan dat het bedrijf in kwestie aan strenge eisen voldoet wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu.

 

De garantieregelingen

Er zijn dus eigenlijk geen directe keurmerken voor traprenovaties en dat is jammer. Je kunt echter vrij veel leren over de kwaliteit van de processen en de materialen van een renovatiebedrijf als je de garantieregeling doorleest en analyseert. Als jij een traprenovatiebedrijf zou hebben en je wist dat je materialen kwalitatief niet in orde zijn, dan zou je hier niet snel lang garant voor staan. Andersom is het natuurlijk zo dat bedrijven die weten dat ze kwaliteit leveren geen enkel probleem hebben een goede garantieregeling aan te bieden. Als je een leverancier gaat zoeken, probeer dan meerdere bedrijven te vergelijken op de keurmerken, maar neem de garantieregelingen ook mee. Hier vind je alvast enkele voorbeelden van goede regelingen.

  • 20 jaar garantie op de slijtvastheid van kunststof trapbekledingen.
  • 25 jaar garantie op massief eiken traptreden.

 

Andere manieren om kwaliteit te testen

Behalve de keurmerken en de garantieregelingen zijn er nog enkele andere manieren waarop je de kwaliteit van een renovatiebedrijf kunt testen. Dit zijn meestal geen doorslaggevende opties, maar kunnen je wel helpen je gedachten te bevestigen.

  • Referenties: vraag een bedrijf altijd om referenties, want dat geeft je de mogelijkheid een van hun trappen te zien in de praktijk. Showrooms laten je met hun samples natuurlijk exact zien wat ze willen dat je ziet, maar een trap die daadwerkelijk in gebruik is, dat is veel krachtiger bewijsmateriaal. Het is niet vreemd om om referenties te vragen, maar het kan je wel veel duidelijkheid geven.
  • Recensies: er zijn vaak voldoende online recensies te vinden over een renovatiebedrijf of een fabrikant. Deze recensies kunnen je veel vertellen over de werkethiek en de houding van het bedrijf. Je weet natuurlijk dat mensen veel liever klagen dan dat ze een goede recensie zullen schrijven. Kijk bij de klachten dan ook naar hoe hierop gereageerd is. Hoe heeft het bedrijf geprobeerd een ontevreden klant weer tevreden te stellen? Ook dit is waardevolle informatie die je niet uit een website kunt halen.

 

Vergelijk offertes

Wil je zeker zijn van de kwaliteit en de vakkundigheid van de leveranciers uit jouw omgeving, dan maak je een vergelijking. Vraag eerst offertes op via onze vergelijkingstool, leg deze naast elkaar en bekijk de garantieregelingen, de keurmerken en de prijzen en kies een geschikte kandidaat uit die jouw traprenovatie vakkundig kan uitvoeren voor een gunstig bedrag.