Een mooie tuin is iets wat iedereen wel wil. Helaas heeft niet iedereen groene vingers waardoor veel tuinen in ons land er troosteloos bij staan. Ze zijn een samenraapsel van goede voornemens en gestrande pogingen er iets van te maken. Voor wie een mooie tuin wil zonder dat hij er al teveel werk aan heeft is een hovenier de ultieme oplossing. We hebben gekeken naar de prijzen van een hovenier en naar de voordelen en nadelen. We kwamen tot de onderstaande punten.

De kosten van een hovenier

Schakelt u een hovenier in dan komt u voor bepaalde kosten te staan. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Wat voor diensten van de hovenier neemt u af Omschrijving van de diensten De prijs van de diensten
Een abonnement Een abonnement wat u maandelijks betaalt waarbij de hovenier eens per drie maanden bij u langs komt om werkzaamheden uit te voeren Tussen 25 en 35 euro per maand
Een dienst op afroep Een eenmalige onderhoudsbeurt voor uw tuin waarbij de hovenier werkzaamheden uitvoert die op dat moment gedaan moeten worden Tussen 65 en 75 euro per uur

 

De voordelen van een hovenier

Een hovenier inschakelen heeft meerdere voordelen. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

  • Ideaal voor wie geen groene vingers heeft. Bent u alleen in staat om plastic planten in leven te houden en verkleuren zelfs die nog, dan is de hovenier de aangewezen persoon voor u. Deze zal voor u de planten en bomen in uw tuin onderhouden en ervoor zorgen dat u ze niet iedere paar maanden hoeft te gaan vervangen. Op die manier geeft u wel het geld uit aan de hovenier maar u houdt het geld van al die nieuwe beplanting wel in eigen zak. U komt aardig gelijk uit wanneer u op deze manier uw tuin laat onderhouden. De kosten van een hovenier zijn dan ook te verwaarlozen wanneer uw tuin goed wordt onderhouden.
  • Wel de lusten maar niet de lasten. Met een hovenier kunt u optimaal profiteren van uw tuin. Doordat u er geen onderhoud in hoeft te plegen heeft u van de tuin wel de lusten maar niet de lasten. Dat heeft voor u als groot voordeel dat u alleen tijd in uw tuin doorbrengt om ervan te genieten en niet om planten en bomen te snoeien. Een dergelijke tuin is voor iedereen een aanwinst. In uw vrije tijd wilt u immers onbekommerd kunnen genieten van uw rust zonder dat u alsnog aan het werk moet gaan.
  • Voor mensen met exotische planten. Heeft u in uw tuin exotische planten staan dan zullen deze doorgaans redelijk lastig te onderhouden zijn. De hovenier weet precies hoe hij bepaalde planten moet onderhouden en hij zal er dan ook voor zorgen dat ze de optimale levensduur hebben. Daarnaast weet een hovenier precies waar deze planten moeten komen te staan om tot volle wasdom te komen.
  • Planten op de juiste plekken. De tuin zal altijd liggen in een bepaalde richting. Dat houdt in dat de zon op gezette tijden op bepaalde stukken van uw tuin schijnt. Dit is van groot belang voor de planten, bloemen en bomen die u in uw tuin plant. Deze zullen optimaal tot bloei en groei komen wanneer ze de juiste hoeveelheid licht krijgen. Het is dan ook zaak dat u de planten in uw tuin op de juiste plekken neerzet. Dit is voor de meeste mensen een lastige zaak maar de hovenier weet er alles van. Wanneer u niet iedere paar maanden nieuwe planten wil gaan kopen omdat de oude ondanks uw goede zorgen zijn verdord, dan is de hovenier de aangewezen persoon. Een hovenier kan ook een beplantingsschema maken voor uw tuin wanneer u toch zelf aan de slag wil gaan.
  • Veilige bomen. Heeft u bomen in uw tuin staan dan is het zaak dat deze veilig zijn. Een ongezonde boom zal van buiten nog goed lijken terwijl de stam en takken van binnenuit worden aangevreten. Wanneer u wilt dat de bomen in uw tuin veilig zijn – en wie wil dat nou niet – is het zaak dat ze goed worden onderhouden. De hovenier zal ervoor zorgen dat de bomen in uw tuin veilig zijn en veilig blijven.

Nadelen van een hovenier

Een hovenier inschakelen heeft ook zijn nadelen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Een eigen planning. De hovenier die u inschakelt werkt doorgaans volgens een eigen planning. Hij legt het hele jaar een route af waarbij hij zijn klanten bedient. Wanneer u aan de beurt bent komt de hovenier bij u. Dat heeft een voordeel dat de hovenier zijn diensten betaalbaar kan houden wanneer u in de vorm van een abonnement afneemt. Er zitten ook nadelen aan verbonden. Een groot nadeel is dat de planning van de hovenier niet altijd overeen zal komen met uw planning. Wanneer u de hovenier op een ander tijdstip nodig hebt omdat u bijvoorbeeld een tuinfeest geeft of wanneer er een calamiteit is geweest kunt u het beste de diensten op afroep afnemen. U betaalt dan wel meer per uur maar de planning van de hovenier heeft u dan wel zelf in de hand.
  • Wie regelt het tuinafval. Bij het onderhouden van een tuin komt een hoop tuinafval vrij. Wanneer u de tuin laat onderhouden door een hovenier is het dan ook zaak dat u afspraken maakt over het afvoeren van het tuinafval. De hovenier zal dit doorgaans niet doen aangezien het hem enorm veel extra tijd kost. Wanneer u dit toch wilt zult u dit apart moeten afspreken. Houdt u er dan wel rekening mee dat de hovenier hier extra kosten voor zal berekenen. Gaat het enkel om afval wat ook als compost kan dienen dan kunt u bijvoorbeeld samen met de hovenier een composthoop maken waardoor u gelijk mest heeft voor uw planten.

Betaal u niet scheel

Een hovenier inschakelen kan behoorlijk wat kosten. Het is dan ook goed om vooraf offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox die u kunt vergelijken. Dat zal u een flink voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. U vergelijkt de offertes op deze punten:

  • De kosten van het gebruikte materiaal
  • De kosten van het arbeidsloon
  • Voorrijkosten en kilometerkosten
  • De prijzen inclusief de BTW.