Woon je nu nog in het buitenland en ga je in Nederland wonen dan komt er flink wat op je af. De tijd dat je met jouw paspoort de landsgrenzen overtrok en je automatisch Nederlander werd ligt achter ons. Inmiddels zijn de eisen aangescherpt. Dit komt vooral door de stroom vluchtelingen die de afgelopen jaren ons land binnenkomt. Wanneer jij vanuit het buitenland naar Nederland komt moet je dan ook een aantal zaken regelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

 

Verhuizen? Vergelijk eerst

Redenen om naar Nederland te komen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in Nederland komen wonen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Daaraan koppelen we de zaken die je moet doen voor jij je in Nederland mag vestigen.

  • We hebben het hier over gezinnen die bijvoorbeeld uit een situatie komen waarvan een aantal gezinsleden al een poos in Nederland werken. Wanneer bijvoorbeeld alleen de vader in Nederland woont valt onder gezinshereniging het moment waarop ook de moeder en kinderen in Nederland komen wonen. In het geval van gezinshereniging moet er onder andere aan de eis worden voldaan dat men een taalcursus moet volgen. Bovendien moet er een inburgeringsexamen worden gedaan voordat men zich Nederlander mag noemen. Het gaat dan dus erom dat je de taal en de cultuur van Nederland kent. Dit is een harde eis om te voorkomen dat men vanuit het buitenland ons land binnenkomt zonder kennis te hebben genomen van deze belangrijke zaken.
  • Expats die in Nederland komen te wonen. Kom je als expat vanuit het buitenland in Nederland wonen dan hoeft er niet per definitie sprake te zijn van een situatie waarin je de taal en de cultuur moet kennen. Deze medewerkers, vaak hoger personeel vanuit grote multinationals, is van zichzelf hoog opgeleid. Men komt voor een bepaalde tijd in Nederland zonder dat men de intentie heeft om zich hier blijvend te vestigen. Zij moeten voldoen aan andere eisen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een visum en een zorgverzekering. Dit soort zaken worden vaak door de werkgever voor het personeel geregeld. Verder moet de expat zich inschrijven bij de gemeente. Hij of zij wordt immers met het gezin tijdelijk inwoner van een woonplaats.
  • Woon je in het buitenland en wil je in Nederland komen wonen, dan kies je ervoor om van Nederland jouw thuisland te maken. Dit gebeurt veel bij mensen die in het buitenland hebben gewoond met hun familie maar Nederland als land van herkomst hebben. In dat geval is er dan sprake van immigratie. Wanneer jij immigreert naar Nederland moet je onder andere een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID aanvragen. Daarnaast moet je een taalcursus en een inburgeringsexamen doen. Verder komen er de regelzaken bij zoals een zorgverzekering en een inschrijving bij een huisarts. Je moet aantonen dat je permanent in Nederland wil blijven wonen en er kan van je worden geëist dat je in je eigen levensonderhoud kan voorzien.

Voor je in Nederland gaat wonen

Voor je in Nederland komt te wonen is er een aantal stappen wat je moet doorlopen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Regel een visum. Kom je van buiten de EU naar Nederland toe dan zal je een visum moeten regelen. Dat doe je bij de Nederlandse Ambassade of een Nederlands Consulaat. Een visum kan je regelen om meerdere redenen. Geef daarbij aan om wat voor reden je naar Nederland wil komen. Denk daarbij aan een studie of voor werk. In het geval van een studie zal het visum gelden voor de duur van je studie. In het geval van werk is duidelijk dat je inkomsten hebt waardoor je werkend deel wordt van de Nederlandse samenleving.
  • Een taalcursus en inburgeringsexamen. Je zal een cursus Nederlanderschap moeten doorlopen voordat jij naar Nederland mag komen. Dat wordt gecombineerd met een taalcursus. Ben je nog in het buitenland op het moment waarop jouw aanvraag loopt dan zal je deze cursussen zelf moeten betalen. Woon je door omstandigheden al in Nederland op het moment van de aanvraag dan krijg je deze zaken vaak als een lening aangeboden. Slaag je binnen de gestelde termijn dan wordt de lening kwijtgescholden. Lukt je dit niet dan moet je de lening gaan afbetalen.
  • Laat belangrijke documenten legaliseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan behaalde diploma’s. Ook een rijbewijs wat in het buitenland is behaald moet eerst in Nederland worden gelegaliseerd. Deze zaken kunnen via de ambassade worden uitgevoerd. Zij zullen daarvoor de in Nederland bevoegde organisaties aanschrijven om jouw diploma’s en andere documenten te legaliseren. Zonder deze documenten kan je in Nederland niet zomaar gaan solliciteren op functies die binnen jouw vakgebied liggen. Een belangrijke stap dus.

Wanneer je in Nederland woont

Woon je in Nederland dan moeten er een aantal zaken worden geregeld:

  • Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen. Dat is verplicht voor iedere Nederlander. Er is een uitzondering. Je woont dan in een gemeente zonder BRP. Je laat je wel inschrijven in een gemeente maar je wordt niet in de BRP opgenomen. Deze maatregel geldt wanneer je voor een termijn korter dan 4 maanden in Nederland komt te wonen. In dat geval geef je dat aan bij de gemeente op het moment van inschrijven.
  • Een ziektekostenverzekering regelen. In Nederland ben je verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Die regel je zodra je in Nederland komt wonen. Samen met de ziektekostenverzekering regel je ook een huisarts, tandarts en apotheek in je eigen woonplaats.

Betaal niet teveel voor je verhuizing

Verhuizen naar Nederland is kostbaar. Vraag dan ook eerst offertes op voordat je iemand inhuurt. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat doe je aan de hand van de volgende punten:

  • Vergelijk arbeidsloon, gebruikt materiaal en gebruik van materieel
  • Vergelijk alleen de prijzen inclusief de BTW.