zonnepanelen

 
Zonnepanelen nodig? Vergelijk eerst!

Eén van de keuzes die u moet maken als u zonnepanelen aanschaft is het soort zonnepaneel dat u wilt laten plaatsen. U heeft dan drie keuzes, namelijk dunne film zonnepanelen, monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen worden niet vaak door particulieren gekozen, omdat het rendement lager is en ze daarom beter zijn voor grote daken. Monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste zonnepanelen en u kunt er het hoogste rendement mee behalen. In sommige gevallen zullen polykristallijne zonnepanelen voor u een betere optie zijn. Leest u hier verder over de prijzen en de kenmerken van dit type zonnepaneel.

Het verschil tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen

U kunt aan het uiterlijk van een zonnepaneel al zien of dit een monokristallijn of een polykristallijn paneel is. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw en de zonnecellen zijn vierkant. Monokristallijne zonnepanelen zijn donker van kleur en de zonnecellen hebben een ronde hoek. Dit verschil in uiterlijk wordt veroorzaakt door de productiemethode. De zonnecellen voor polykristallijn zonnepanelen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een mal te gieten. Als dit gestold is, dan worden er plakjes van afgesneden en gebruikt in de zonnepanelen. Bij de productie van monokristallijne cellen stolt het silicium langzaam om een ronde staaf heen. Omdat bij polykristallijne cellen het silicium sneller stolt, is dit ook minder puur.

De kosten van polykristallijne zonnepanelen

Het productieproces voor polykristallijne zonnepanelen is dus korter en daardoor zijn deze panelen ook goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Tegelijkertijd bestaan de cellen uit meerdere kristallen die verschillende kanten op wijzen en daardoor is het rendement lager. U kunt de onderstaande tabel raadplegen als u wilt weten wat de prijzen zijn voor polykristallijne zonnepanelen op dit moment. Dit is inclusief btw, maar nog exclusief de montage en alle andere onderdelen van de installatie.

Polykristallijne zonnepanelen Prijs
Prijs per stuk €175 – €250
Prijs per vierkante meter €105 – €150
Prijs per Wp (bij panelen van 250 Wp) €0,70 – €1,00

De kenmerken van polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen hebben als grote voordeel dat ze goedkoper zijn en daardoor zijn ze op dit moment een erg populaire keuze. Voor bedragen die beginnen bij slechts €175 per stuk kunt u al een prima paneel bezitten en uw eigen groene stroom gaan opwekken. Voor dit geld krijgt u dan de volgende kenmerken terug:

  • Vermogen: maximaal 270 Wp.
  • Rendement: 12% tot 16%
  • Warmte-coëfficiënt: 0,5%
  • Levensduur: 25 tot 30 jaar

Wanneer zijn polykristallijne zonnepanelen de beste keuze?

Polykristallijne zonnepanelen kunnen in sommige gevallen de beste keuze zijn. Als u een kwalitatief zonnepaneel wilt aanschaffen, bijvoorbeeld, maar u heeft geen onbeperkt budget, dan is het een prima keuze. Ook als u een groot dak heeft kunnen polykristallijn zonnepanelen soms de beste optie zijn, omdat ze een lager rendement hebben, maar u voldoende ruimte heeft. Staat uw dak in de zomer hele dagen pal in de zon, dan kan het rendement van polykristallijn zonnepanelen te ver dalen. De warmte-coëfficiënt is namelijk hoger dan bij de andere zonnepanelen, wat betekent dat het rendement met een halve procent daalt elke graad dat het paneel boven de 25 graden Celsius komt. Dit paneel wordt dan meestal ook aangeraden voor grotere daken met schaduw. Laat u de panelen dan parallel schakelen met micro-omvormers, dan kunt u er een maximaal rendement uit halen.

De voor- en nadelen van polykristallijne zonnepanelen

De keuze tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen is vaak gedreven door financiële redenen. U kunt voor minder geld een prima installatie aanschaffen waarmee u groene stroom kunt gaan opwekken voor uw huishouden. Monokristallijne zonnepanelen zijn de beste keuze als u een zo hoog mogelijke opbrengst wilt genereren en als u weinig oppervlak heeft. Uw installateur kan u hier uitgebreid over informeren. Tot dan toe kunt u de onderstaande lijstjes met voor- en nadelen van polykristallijne zonnepanelen raadplegen voor het maken van een beslissing.

Polykristallijne zonnepanelen voordelen

  • Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar de kwaliteit en levensduur is niet minder.
  • Polykristallijne zonnepanelen zijn ideaal voor gebruik op grotere daken die niet de hele dag pal in de zon staan.
  • Omdat de gehele staaf met silicium gebruikt kan worden voor het maken van zonnecellen, komt er tijdens de productie van polykristallijne zonnepanelen minder restafval vrij.
  • Er worden tegenwoordig ook polykristallijne zonnepanelen gemaakt in een donkere kleur. Het uiterlijk van deze panelen is daardoor aanzienlijk verbeterd de laatste jaren.

Polykristallijne zonnepanelen nadelen

  • Polykristallijne zonnepanelen hebben een lager vermogen en dus een lager rendement. U heeft er meer van nodig als u een bepaalde opbrengst wilt kunnen realiseren. Deze optie is dan dus niet financieel het meest gunstig.
  • Als het paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius, dan gaat het rendement sneller achteruit dan bij andere soorten zonnepanelen.
  • Ook al is het uiterlijk van polykristallijne zonnepanelen aanzienlijk beter geworden, vaak worden deze panelen om esthetische redenen nog steeds niet gekozen.

Vergelijk offertes

Bent u op zoek naar een goede installateur van kwalitatieve polykristallijne zonnepanelen? Wij kunnen u helpen deze te vinden. Gebruik van onze vergelijkingstool is gratis en u vraagt er bij meerdere installateurs tegelijkertijd vrijblijvende offertes mee op. Deze kunt u vervolgens met elkaar vergelijken en zo de meest vakkundige installateur en de meest gunstige prijs vinden voor uw nieuwe polykristallijn zonnepanelen.