Verbouwing

Verbouwen? Vergelijk eerst!

Een verhoogde vloer in de badkamer kan soms echt een uitkomst bieden. Niet alleen kunt u daar een badkuip op plaatsen, een toilet of een wasbak, u kunt ook lelijke leidingen netjes wegwerken en de inrichting van uw badkamer optimaliseren. Er zijn verschillende manieren waarop u de vloer van uw badkamer kunt verhogen. Meestal wordt dit gedaan met blokken van cellenbeton. Leest u hier verder over wat u dan nodig heeft en voor een stappenplan waarmee u dit klusje ongetwijfeld probleemloos klaart.

Wat heeft u nodig?

Allereerst plant u een ritje naar de bouwmarkt in. Het onderstaande overzicht geeft u een idee van alle materialen en gereedschappen die u nodig heeft, inclusief de gemiddelde prijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Blokkenlijm €7 per zak Boormachine €200
Gasbetonblokken €2 per stuk Hamer €10
Egalisatiemortel €30 per 20 kilo Kitpistool €10
Impregneermiddel €30 per liter Tegelsnijder €40
Vulmortel €6 per zak Waterpas €15
Zandcement €6 per zak Voegrubber €3
Sanitairkit €7 per stuk Spons €1,50
Tegellijm €1 per kilo Houtboor €5
Tegels €30 per m2 Lijmkam €2
Tegel-paskruisjes
Voegmiddel €1 per kilo

Tip: koop altijd te veel materialen dan te weinig. Gaat u een tegelvloer plaatsen, dan is het ook altijd verstandig om een aantal reservetegels te bewaren voor als u een keer een reparatie moet uitvoeren. De ongeopende verpakkingen brengt u met het bonnetje terug naar de bouwmarkt. Zo heeft u tijdens de klus in ieder geval nooit ergens een tekort aan.

Stap 1: de afmetingen bepalen

Om het uzelf makkelijker te maken, kunt u de afmetingen van uw vloerverhoging afstellen op de afmetingen van de tegels. Op die manier heeft u zo min mogelijk afval en zorgt u ervoor dat de tegels goed passen. Als u een badkuip op de verhoging gaat plaatsen, dan moet deze uiteraard passen. Gaat u een muurtje metselen op de badkuip in te hangen, houd dan ook rekening met de extra afmetingen hiervoor. Misschien wilt u een trapje creëren waarmee u de verhoging kunt betreden. De beste manier om dit uit te rekenen is door een tekening te maken op schaal en zo te bepalen wat de beste indeling zal zijn.

Stap 2: de huidige vloer verwijderen

Het is mogelijk om uw vloerverhoging op de huidige vloer te plaatsen en soms is dit ook aan te raden, omdat u dan zeker bent dat deze waterdicht is. Gaat u echter de gehele vloer opnieuw betegelen, dan zal u de huidige tegels moeten vervangen. Nadat u dit gedaan heeft maakt u de ondervloer schoon en stofvrij.

Stap 3: de vloer voorbereiden

U kunt nu de staat van de huidige vloer beoordelen. Bekijk of deze waterpas is en of er barsten aanwezig zijn. Deze kunt u het beste eerst verwijderen en opvullen. Met een egalisatiemiddel kunt u de vloer waterpas maken. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om de vloer weer in ideale staat terug te brengen, omdat u er hierna geen toegang meer toe heeft.

Stap 4: de vloer waterdicht maken

Nadat de ondervloer weer waterpas is en in uitstekende staat verkeert u ervoor dat de vloer waterdicht is. De onderkant van de muren neemt u dan het beste ook mee. U kunt dit doen met verf, maar ook met een impregneermiddel of een speciale toplaag voor op de ondervloer.

Stap 5: de betonblokken aanbrengen

Nu kunt u de cellenbetonblokken aanbrengen. Deze lijmt u gemakkelijk vast aan de vloer en aan elkaar. Als er leidingen aanwezig zijn in de vloer, dan legt u deze tussen de betonblokken. Cellenbeton is erg gemakkelijk op maat te zagen. De ruimtes tussen de betonblokken vult u op met vulmortel.

Stap 6: de vloer afwerken

Bovenop het cellenbeton kunt u nu een egalisatielaag plaatsen. Dit doet u het beste met zandcement versterkt met een vezel. Eventueel plaatst u daar dan ook nog een betonnen ondervloer overheen, maar dat hoeft niet. Het is belangrijk dat de ondergrond gereed is voor de tegels en dat kunt u op verschillende manieren realiseren.

Stap 7: tegelen

Als alle lagen goed zijn gedroogd kunt u overgaan tot het aanbrengen van de eindvloer. Hier worden meestal tegels voor gebruikt en eventueel kunt u hier elektrische verwarming onder leggen voor optimaal comfort. Tegels zetten is lastig, maar als u er eenmaal aan begint kunt u het snel onder de knie hebben. Gebruik een tegelsnijder om de tegels op maat te snijden en het onderstaande stappenplan voor het leggen van de tegels.

  1. Breng een kleine hoeveelheid tegellijm aan op de ondergrond en begin in de hoek. Tegellijm droogt snel, dus het is beter om minder te gebruiken dan meer.
  2. Leg de eerste tegel in de hoek van de vloer en plaats een tegelkruisje in de lijm en op de hoek van de tegel die niet grenst aan de muur.
  3. De volgende tegel legt u nu langs de muur aan de andere kant van de eerste tegel en hierbij houdt u de afstanden van het tegelkruisje aan. Controleer of deze waterpas en recht ligt.
  4. Ga door met het leggen van de tegels. Op elk kruispunt waar vier tegels met elkaar in contact komen plaatst u een tegelkruisje in het midden en in de lijm.
  5. Controleer tussendoor altijd of alles nog steeds waterpas is en of alles nog steeds recht loopt.
  6. Als u klaar bent laat u het geheel goed drogen en hiervoor volgt u nauw de instructies op de verpakkingen.
  7. De voegen vult u in met voegmortel. Dit brengt u ruimschoots aan met de voegspaan. De tegels kunt u schoonmaken met een vochtige doek.
  8. De randen maakt u waterdicht met een siliconenkit. Laat alles nogmaals goed drogen en uw verhoging is klaar.

Tip: verwijder de voegkruisjes niet, maar plaats het voegmortel er simpelweg overheen. Hier zal u niets van zien.

Vergelijk offertes

Laat u de klus liever door een vakman uitvoeren? Gebruik dan onze vergelijkingstool en u kunt snel offertes opvragen voor uw werkzaamheden. Vergelijk deze en u heeft gegarandeerd de laagste prijs te pakken.