Rc waarde spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kopen? Vergelijk eerst

Isolatiewaarden geven aan hoe goed een materiaal of oppervlak isoleert. Wilt u spouwmuurisolatie laten aanbrengen, dan krijgt u hiermee te maken. Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden die allen wat anders vertellen. Als u een afspraak maakt met een specialist voor spouwmuurisolatie, dan kan deze u precies uitleggen wat de isolatiewaarde van uw muur nu is en hoe deze met spouwmuurisolatie kan worden verbeterd. Hier leest u over de Rc waarde bij spouwmuurisolatie.

Wat is de Rc waarde?

De afkorting Rc staat voor Resistance Construction. Het geeft dus aan wat de thermische weerstand is van het gehele constructiedeel, in dit geval de spouwmuur. Dat betekent dat het de isolatiewaarde van het materiaal neemt plus de muren erbij. Alleen het materiaal zelf heeft een Rd waarde en dit staat voor Resistance Declared. Hoe hoger de R-waarden, hoe beter het warmte tegenhoudt en dus ook hoe beter het isoleert. De Rc waarde wordt uitgedrukt in m2K/W en bij nieuwbouwwoningen moet deze bij de gevel minimaal 4,5 m2K/W zijn.

Spouwmuurisolatie en de Rc waarde

Door de Rc waarde uit te rekenen weet u dus hoe goed uw geïsoleerde spouwmuur warmte tegen kan houden. Niet geïsoleerde spouwmuren hebben een Rc waarde van 0,4 m2K/W en dat is dus alleen de muren en de spouw. Gevuld met isolatiewaarde is dit gemiddeld 2 m2K/W (bij een spouwmuur van 6 centimeter breed). Om uw woning volledig energieneutraal te maken heeft u een Rc waarde van minstens 4,5 m2K/W nodig. Alleen met spouwmuurisolatie is dat dus niet mogelijk en dat komt door de beperkingen die door de breedte van de spouw worden opgelegd.

De lambdawaarde, de Rd waarde en de dikte van het materiaal

Om de Rc waarde van uw spouwmuurisolatie uit te rekenen, wordt eerst de lambdawaarde genomen. Dit is de waarde die aangeeft hoe goed het materiaal warmte geleidt. Metaal heeft een hele hoge lambdawaarde en dat is ook de reden waarom het koud aanvoelt; de warmte wordt goed geleid. Hout heeft een lage lambdawaarde en voelt dus ook warm aan. De lambdawaarde van een materiaal staat vast en veranderd nooit. Om de Rd waarde van een isolatiemateriaal uit te rekenen neemt u de lambdawaarde en de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal wordt aangebracht, hoe lager die Rd waarde. Deze waarde staat dus niet vast en verandert. De Rd waarde wordt uitgerekend door de dikte van het materiaal in meter te delen door de lambdawaarde.

Van Rd naar Rc

De Rd waarde van purschuim wordt dan als volgt uitgerekend.

Lambdawaarde purschuim: 0,025 W/m.K

Dikte isolatiemateriaal: 60 millimeter = 0,06 meter

Rd waarde: 0,06 : 0,025 = 2,4 m2K/W

Purschuim is een isolatiemateriaal met een lage lambdawaarde en dat levert dus een hoge Rd waarde op. De Rc waarde wordt vervolgens uitgerekend door de bestaande isolatiewaarde van het oppervlak te nemen – bij een spouwmuur is dit Rc 0,4 m2K/W. In het geval u een spouwmuur van 6 millimeter dik isoleert met purschuim bereikt u dus een totale Rc waarde van 2,4 m2K/W + 0,4 m2K/W = 2,8 m2K/W.

De rc waarde bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt met drie gangbare materialen uitgevoerd, namelijk glaswol, EPS parels en purschuim. In de onderstaande tabel leest u af welke isolatiewaarden er bij welke dikten per materiaal kunnen worden bereikt als u spouwmuurisolatie laat plaatsen.

Dikte spouw in cm Glaswol EPS parels Purschuim
Prijs: €15 – €25 Prijs: €20 – €30 Prijs: €25 – €35
Lambdawaarde:

0,031 – 0,044 W/m.K

Lambdawaarde:

0,031 – 0,045 W/m.K

Lambdawaarde:

0,023 -0,028 W/m.K

5 Rc 1,5 – 2 m2K/W Rc 1,5 – 2 m2K/W Rc 2,2 – 2,6 m2K/W
6 Rc 1,8 – 2,3 m2K/W Rc 1,7 – 2,3 m2K/W Rc 2,5 – 3 m2K/W
7 Rc 2 – 2,7 m2K/W Rc 2 – 2,7 m2K/W Rc 2,9 – 3,4 m2K/W
8 Rc 2,2 – 3 m2K/W Rc 2,2 – 3 m2K/W Rc 3,3 – 3,9 m2K/W

Spouwmuurisolatie en energieneutraal worden

Aan de bovenstaande tabel ziet u dat het zelfs bij een spouw van 8 centimeter dik niet mogelijk is om een Rc waarde te halen waarmee u uw woning energieneutraal maakt. U heeft dan minimaal 4,5 m2K/W nodig en dat haalt u pas als u purschuim in een spouw laat spuiten die 10 centimeter wijd is. U zult dus óf geluk moeten hebben, óf een alternatieve optie moeten vinden. Wat betreft de gevelmuren heeft u dan weinig andere keuze dan deze te isoleren via de buiten- of de binnenkant. Dit levert u een volledige muurrenovatie op en dat is prijzig. De muren worden blootgelegd, het isolatiemateriaal wordt aangebracht en de muren worden afgewerkt. Het resultaat is een bijzonder goede Rc waarde en volledig nieuwe muren, maar de prijs is zeker €100 per vierkante meter.

Vergelijk offertes

Wilt u met een specialist praten over de Rc waarde die u met uw spouwmuurisolatie kunt bereiken? Dan helpen wij u bij het leggen van contact met vakkundige en betrouwbare bedrijven in uw omgeving. Via onze vergelijkingstool vult u de werkopdracht in en u ontvangt snel offertes voor uw klus. Na een vergelijking weet u dan exact waar de beste deal te vinden valt.