De energierekening is voor de meeste huishoudens de hoogste maandelijkse rekening. Het zou dan ook geweldig zijn als deze kosten verlaagd kunnen worden door het verduurzamen van uw woning door middel van een warmtepomp.

Prijsopbouw

Het is van groot belang om te kijken naar de prijsopbouw van de warmtepomp omdat deze u veel vertelt over de warmtepomp zelf en waar u eventueel kunt besparen. De opbouw verschilt per warmtepompsoort, maar de standaard warmtepomp bestaat uit de helft materiaalkosten, een kwart installatiekosten en een kwart installatiemateriaal. Besparen doet u door het systeem tijdens een aanbieding of actie te kopen en door eerst offertes te vergelijken van meerdere specialisten voordat u de pomp koopt.

Kostentabel

Omdat warmtepompen prijzige systemen zijn, is het belangrijk om na te gaan wat u gemiddeld betaalt per soort warmtepomp. Hieronder treft u de gemiddelde kosten in een overzicht:

Soort systeem Kosten
Geothermische warmtepomp €17.250
Lucht-water warmtepomp €8.000
Lucht-lucht warmtepomp €7.500
Hybride warmtepomp €10.500

Waarom een specialist in Oss inhuren?

Omdat er verschillende specialisten werkzaam zijn in Oss hebben ze al over de jaren heen een netwerk opgebouwd met vaste contacten. Verder kunt u gemakkelijk naar de specialist toe rijden of betaalt u minder voorrijkosten als de specialist naar u toe komt. Verder geniet u van de regionale kennis van de lokale specialist over subsidies en vergunningen.

Is er steun/subsidie in Oss?

Er is een subsidie beschikbaar voor inwoners van Oss die investeren in een warmtepomp. De Investeringssubsidie Duurzame Energie kunt u bij de RvO aanvragen. Verder helpt de gemeente u door het verschaffen van onafhankelijk advies of informatie over groene leningen of hypotheken.

Stappenplan warmtepomp kopen

Een warmtepomp kopen geschiedt niet zomaar, maar aan de hand van de volgende stappen:

  1. Zorg ervoor dat u zo veel mogelijk weet over warmtepompen.
  2. Informeer uzelf goed over de mogelijke subsidies en de vergunningen die nodig zijn om de installatie waar te maken.
  3. Kies een specialist uit door eerst offertes te vergelijken.
  4. Maak een planning van de werkzaamheden.
  5. Laat de warmtepomp installeren.
  6. Vraag de ISDE-subsidie aan.
  7. Laat uw woning afsluiten van het aardgasnetwerk.

Keurmerken en garanties

De opties waarmee u de kwaliteit van een warmtepomp kunt meten is door middel van de garanties en de keurmerken. Neem de garantieregeling goed door. Minimaal 5 jaar dekking op het hele systeem is een vereiste. Check verder of de volgende keurmerken aanwezig zijn: Energy Star, TCO, Warmtepompkeur en Ecolabel. Tenslotte raden we u aan om eerst na te gaan of de installateur lid is van de Dutch Heat Pump Association.

Valkuilen bij het kopen van een warmtepomp

Gebruik de onderstaande informatie om er zorg voor te dragen dat er niets verkeerd gaat tijdens de aankoop:

  • Besparen op de aanschaf van een warmtepomp is prima, maar de kwaliteit staat nog steeds voorop. Om zowel een goede prijs als een warmtepomp van kwaliteit te kopen dient u te kijken naar de aanwezige keurmerken en de garantieregelingen.
  • Maar verder altijd een vergelijking van specialisten in Oss en omstreken om er zeker van te zijn dat u het beste bod heeft geselecteerd.

Voordelen

U hoeft dankzij een warmtepomp niet meer te investeren in een airco. Uw warmtepomp kunt u immers zowel voor het verwarmen als het koelen van uw woning gebruiken. Verder wordt het aanleggen van een warmtepomp en het verduurzamen van uw woning door de RvO gesubsidieerd.

Terugverdientijd

U kunt de effectiviteit van uw investering terugzien aan de hand van de terugverdientijd. Hoe korter deze is, des te sneller u pure winst zult zien. Bij de meeste warmtepompen geldt een terugverdientijd van 10 tot 12 jaar. Bij een levensduur van gemiddeld 25 jaar kunt u na de terugverdientijd nog 13 tot 15 jaar lang besparen.

Korte checklist

Check in hoeverre u uw woning gereed moet maken voor het aanleggen van een warmtepomp. Hou er rekening mee dat een warmtepomp alleen handig is als uw woning al is geïsoleerd, en dat er voor bepaalde warmtepompen uitgebreide renovaties of verbouwingen nodig zijn. Check verder in hoeverre uw buren interesse hebben in het gezamenlijk aanschaffen van een warmtepomp.

Bespaartips

Door samen met andere geïnteresseerden een grote klus aan te bieden, zal een specialist u in de meeste gevallen een mooie korting geven waardoor u op de kosten bespaart. Koop verder uw systeem pas in de zomer tijdens de beste aanbiedingen om nog meer te besparen.

Warmtepompen specialisten vergelijken in Oss

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen, dan is het tijd om een betrouwbare specialist aan te wijzen. Gebruik onze handige vergelijkingstool door een vrijblijvende offerte op te vragen. Zo ontvangt u een uitgebreide vergelijking van de beste warmtepomp specialisten in Oss.