Een beamer is een apparaat waarmee u een klein beeld kunt vergroten. Dit kan bijvoorbeeld op kantoor of op school om een presentatie te geven, maar ze kunnen ook goed thuis gebruikt worden. Zo kunt u in uw woonkamer een heerlijke thuisbioscoop maken. Er zijn verschillende soorten beamer die u kunt onderscheiden in bijvoorbeeld de lichtopbrengst of de resolutie van het beeld. Zo is er voor elke situatie wel een geschikte beamer te vinden.

Minimale kosten: €250
Gemiddelde kosten: €500 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €350 en €650
Maximale kosten: €5000

Prijsopbouw

U heeft al een beamer vanaf ongeveer €250,-. Dit is dan een beamer van prima kwaliteit waarvan de beeldkwaliteit goed is. Om een beamer te gebruiken moet het meestal wel redelijk donker zijn in de ruimte, vooral bij een goedkopere versie. Bij duurdere en dus betere beamers is het mogelijk om hem te gebruiken in een kamer die niet donker is. U kunt hem dan bijvoorbeeld als televisie gebruiken. Hoe goed een beamer het in het licht doet, staat meestal omschreven bij de kwaliteiten van het apparaat. Een beamer kunt u vaak besturen met de knoppen die op het apparaat zitten, maar ook met een bijgeleverde afstandsbediening.

Acer BenQ Optoma
Wide VGA X €369,- X
Full HD (1080p) €449,- €549,- €499,-
4K (UHD) €1149,- €989,- €1149,-

Wanneer u uw beamer wilt gebruiken als thuisbioscoop, wordt het aangeraden om een model te kiezen met een scherpte van 4K. Full HD wordt aanbevolen wanneer u de beamer wilt gebruiken voor films en games. Als u hem wilt gebruiken voor presentaties op werk of op school, is een Wide VGA goed genoeg van kwaliteit. De meeste apparaten moeten gebruikt worden in een donkere ruimte, maar u kunt ook kiezen voor een beamer die u kunt gebruiken in het daglicht. Deze hebben dan een hele hoge lichtopbrengst waardoor de beelden scherp en duidelijk blijven, ook wanneer er veel licht in de kamer is. Ook zijn er voor verschillende gebruikssituaties bepaalde beamers. Zo zijn er namelijk ook beamers die speciaal zijn ontworpen voor gamers. Zo kunt u uw game spelen op een groot scherm zodat u helemaal opgaat in het spel.

 

 

Voordelen Nadelen
Een beamer is een zeer handige manier om het beeld van uw laptop, smartphone of televisie te vergroten. Ondanks dat het beeld zo groot is, blijft het toch scherp en goed van kwaliteit. Hoe harder een beamer moet werken, hoe meer geluid hij maakt. U hoort vaak een zacht gezoem wanneer hij aanstaat.
Een beamer is gemakkelijk om aan te sluiten en te bedienen. Beamers zijn vrij duur.

 

3 opties

Budget: Een budget beamer kost rond de €250,-. Dit is een model met een Wide XGA scherpte die geschikt is voor presentaties en dergelijke. De beeldkwaliteit is prima, maar uiteraard niet zo goed als die van een dure beamer. U kunt vaak ook een USB-stick in het apparaat stoppen en de beelden vanaf daar bekijken. De ruimte moet wel goed donker zijn om goed beeld te kunnen projecteren. Daarnaast kunt u de beamer goed horen wanneer hij aan het werk is.

Gemiddeld: Een gemiddelde beamer kost zo’n €500,-. Deze heeft dan een Full HD scherpte en is dus geschikt om te gamen en om films op te bekijken. De kleuren zijn fel en levendig en zwart is heel donker. De beamer kan gebruikt worden in kamers die nog redelijk licht zijn, maar overdag moet u wel de gordijnen dichtdoen.

Duur: Een dure beamer van goede kwaliteit kost zo €5000,-. Deze is dan echter niet altijd geschikt om in daglicht te gebruiken. Hij heeft wel een scherpte van 4K waardoor u de beamer ook kunt gebruiken als thuisbioscoop. Zelfs de kleinste details zijn nog duidelijk zichtbaar. Hij heeft een sterk contrast waardoor kleuren duidelijk te zien zijn en zwart ook echt zwart is. Daarnaast heeft hij verschillende ingangen waardoor u gemakkelijk meerdere apparaten op de beamer aan kunt sluiten.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende keuzes die u kunt maken wanneer u een beamer gaat kopen die de prijs van het apparaat kunnen beïnvloeden.
Lichtopbrengst: De lichtopbrengst van de beamer bepaalt of hij goed genoeg is om het apparaat ook in het daglicht te kunnen gebruiken of alleen in een verduisterde kamer. De lichtopbrengst zegt dus iets over hoe helder het beeld is dat geprojecteerd wordt. Hoe meer lichtopbrengst hij heeft, hoe duurder hij meestal is. Er is namelijk veel kwaliteit voor nodig om een helder en scherp beeld te kunnen creëren in een lichte ruimte.
Gebruik: Waar u uw beamer voor wilt gebruiken, kan ook flinke invloed hebben op de prijs van het apparaat. Zo zijn beamers die geschikt zijn om te gamen bijvoorbeeld een stuk duurder dan een basis beamer die geschikt is voor presentaties. Beamers die geschikt zijn voor zakelijk gebruik zijn aan de goedkopere kant, terwijl beamers die bedoeld zijn om te gebruiken als thuisbioscoop dan weer erg duur zijn.

Hoe kunt u geld besparen

Het ligt er natuurlijk aan waar u uw beamer voor wilt gebruiken, maar een minibeamer is een goede manier om kosten te besparen. Ze zijn, zoals de naam al zegt, klein van stuk en daardoor ook goedkoper. Ze zijn geschikt voor in kleinere ruimtes om een film te kijken of een presentatie te geven. Doordat ze klein en compact zijn, zijn ze ook gemakkelijker om mee te nemen. Hierdoor kunt u ook gemakkelijker ergens anders uw beamer gebruiken. De kwaliteit is misschien minder dan die van een grote en dure beamer, maar in een kleine en donkere ruimte is de kwaliteit van het geprojecteerde beeld alsnog zeer goed.