RAM-geheugen, oftewel Random Access Memory, is het interne geheugen van uw computer. Dit wordt ook wel werkgeheugen genoemd. Uw computer gebruikt dit geheugen om het besturingssysteem en de programma’s op uw computer op te slaan. Hierdoor kunt u snel deze programma’s openen en blijft uw computer soepel draaien. Wanneer er veel programma’s op uw RAM-geheugen staan, kan uw computer erg traag worden. Een oplossing om uw computer weer sneller te laten werken is dan om het RAM-geheugen uit te breiden.

Minimale kosten: €35
Gemiddelde kosten: €150 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €100 en €200
Maximale kosten: €1000

Prijsopbouw

Met extra RAM-geheugen kunt u dus uw computer sneller laten werken wanneer hij niet meerdere programma’s tegelijk kan laten draaien. Een goedkope RAM-geheugen kost u ongeveer €35,-. U heeft dan een werkgeheugen van 4 GB en is geschikt voor simpel dagelijkse taken. Wanneer u veel en zware programma’s heeft en wilt gebruiken, zult u meer geheugen nodig hebben. De prijs wordt dan ook duurder.

Desktop Laptop Mac
8 GB €47,99 €49,99 €63,99
16 GB €86,99 €80,95 €99,99
32 GB €151,99 X €186,99

Meestal geldt dat voor de RAM-geheugen met relatief weinig werkgeheugen de snelheid van het apparaat ook lager ligt dan wanneer er veel werkgeheugen beschikbaar is. De meeste RAM-geheugen zijn gemaakt voor een desktop. In een desktop zit een DIMM module, die niet geschikt is voor een laptop of een MacBook. Hier zit namelijk een SO-DIMM module in. Daarnaast scheelt het ook nog wat de samenstelling van het geheugen is. Wanneer het werkgeheugen bijvoorbeeld 16 GB is, kan dit onderverdeeld worden in twee modules van 8 GB. Het voordeel hiervan is dat er twee verschillende modules tegelijk gebruikt kunnen maken waardoor het RAM-geheugen beter kan presteren.

Voordelen RAM-geheugen Nadelen RAM-geheugen
Het uitbreiden van RAM-geheugen is een hele handige en snelle manier om uw computer te upgraden. U hoeft op deze manier namelijk geen nieuwe te kopen, maar kunt gewoon hiermee verder werken. Een nadeel van RAM-geheugen kopen is dat niet elk werkgeheugen in uw computer past. De snelheid van het RAM-geheugen moet namelijk hetzelfde zijn als die van uw moederbord. Wanneer dit niet het geval is, werkt het geheugen ook niet goed. Let hier dus goed op wanneer u extra RAM-geheugen koopt.
De programma’s op uw computer werken sneller wanneer er meer RAM-geheugen is en u kunt meerdere zware programma’s tegelijk laten draaien. Daarnaast werkt een RAM-geheugen voor een desktop niet op een laptop en andersom. Echter hoort in een iMac, wat een desktopcomputer is, wel een RAM-geheugen voor een laptop, namelijk een SO-DIMM geheugenmodules. DIMM, oftewel Dual Inline Memory Module, is het type intern geheugen dat is gemaakt voor een desktop. In een iMac zijn deze modules namelijk net zo klein als in een laptop en kleiner dan die van een desktop. Let er ook op dat niet elk RAM-geheugen geschikt is om te gebruiken voor games.

3 opties

Budget: Een budget RAM-geheugen kost ongeveer €35,-. U heeft dan een simpele versie met redelijk weinig werkgeheugen. Doordat het werkgeheugen laag is, is de snelheid ook laag. Dit maakt in principe niet heel veel uit omdat u toch maar weinig programma’s op kunt slaan in dit RAM-geheugen.

Gemiddeld: Een gemiddelde uitbreiding van uw RAM-geheugen kost u ongeveer €100,-. U heeft dan meestal zo’n 16 GB en dit is onderverdeeld in één of twee modules. Deze is geschikt voor als u regelmatig met zwaardere programma’s werkt die niet op uw computer passen.

Duur: Wanneer u uw RAM-geheugen flink uit wilt breiden, kost dit u ongeveer €150,-. Deze is dan meestal geschikt voor een desktop. Dit heeft u nodig wanneer u vele zware programma’s naast elkaar wilt laten draaien. Meestal heeft u dan verschillende modules zodat het RAM-geheugen goed zijn werk kan doen en verschillende programma’s tegelijk kan laten werken.

Keuzes die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende aspecten van een RAM-geheugen die de prijs van het apparaat beïnvloeden.

Opslagruimte: De belangrijkste factor die de keuze van uw RAM-geheugen beïnvloed, is uiteraard het werkgeheugen waar het over beschikt. Dit begint bij lage hoeveelheden, bijvoorbeeld 4 GB. Hoe meer werkgeheugen uw RAM-geheugen heeft, hoe duurder hij is.

Geheugensnelheid: De geheugensnelheid wordt bepaald in Megahertz (MHz). Dit wordt ook wel kloksnelheid genoemd en is de doorvoersnelheid van het RAM-geheugen. Hoe hoger deze geheugensnelheid is, hoe sneller het apparaat kan werken. Bij duurdere modellen is dit vaak hoger dan bij goedkopere modellen.

Hoe kunt u kosten besparen

Door extra RAM-geheugen te kopen, bespaart u kosten. U hoeft namelijk geen nieuwe laptop of desktop aan te schaffen, maar kunt gewoon het toestel dat u nu al heeft upgraden door het RAM-geheugen uit te breiden. Het uitbreiden van uw RAM-geheugen hoeft helemaal niet veel te kosten en zo bent u dus voor weinig geld al uit de brand geholpen en kunt u optimaal gebruik maken van uw desktop of laptop.