Wanneer u op zoek bent naar stroomkabels in- of buitenshuis is het handig om te weten welke u kunt aanschaffen. Een stroomkabel wordt ook wel eens een netsnoer genoemd en is in diverse winkels te koop. Omdat er verschillende soorten en maten zijn kan de prijs wel eens verschillen. Tegenwoordig is het eenvoudig om via het internet stroomkabels aan te schaffen, dus wanneer u weet welke u nodig heeft kunt u online de beste prijsgarantie vinden. Zo kunt u vanaf uw computer op zoek naar de beste keuze in stroomkabels.

Minimale kosten:
Gemiddelde kosten: Deze klus kost gemiddeld tussen de:
Maximale kosten:

Prijsopbouw

De prijzen van stroomkabels kunnen verschillen omdat er enkele factoren meespelen om te beslissen welke het beste bij u passen. Zo kunt u kiezen uit hoeveel meter stroomkabel u wilt en de dikte van de kabels zelf. Daarnaast is de prijs natuurlijk ook belangrijk. In onderstaande tabel vindt u diverse afmetingen en de prijzen die bij stroomkabels horen.

Eurostekker 1,5e meter wit 1,5e meter zwart 2 meter wit/zwart
0,75 mm €1,56 €1,83 €1,96
Schuko stekker 1,5e meter zwart 2,5e meter zwart 3 meter grijs 5 meter
0,75 mm2 €2,94 €3,97
1,5e mm2 €7,80 €3,99 €10,60
2,5e mm2 €9,29 €12,61
Contourstekker 5 meter
1,5e mm2 €9,35

Wanneer u lichte apparatuur wilt aansluiten kiest u voor een eurostekker waarbij geen aarde nodig is. De schuko stekker is een die veel wordt gebruikt in Europa. Hij is altijd voorzien van aarde en het is ook mogelijk om hem aan te sluiten op niet-geaarde contactdozen. Een andere optie die u kunt kiezen is een contourstekker. Hij lijkt op de schuko stekker maar er zijn geen contactlippen in de randzekering. Het hangt er dus vanaf welke soorten stroomkabels u nodig heeft. Daarnaast kunt u ook kiezen uit 1,5e meter of 2 meter of de hoeveelheid millimeter. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een kleur te kiezen, meestal wit, zwart of oranje.

Drie opties voor stroomkabels

Budget: Het hangt er vanaf waar u de stroomkabels voor wilt gebruiken, maar u kunt het beste kiezen voor eurostekkers als u niet te veel wilt betalen. De prijsklasse ligt tussen de €1,56 en de €1,96 per stuk, waarbij u keuze heeft uit 1,5e meter of 2 meter.

Gemiddeld: Voor een gemiddelde prijsklasse hangt het ervan af hoeveel meter u nodig hebt. Tot en met 3 meter betaalt u een gemiddelde prijs tussen de €2,94 en de €9,29. De prijs is afhankelijk van het aantal millimeter.

Duur: Heeft u langere stroomkabels nodig dan kunt u kiezen uit een contourstekker van 5 meter. De prijs hiervan is €9,35. Een andere optie is het kiezen van schuko stekkers van 5 meter. Hiervoor betaalt u tussen de €10,60 en €12,61.

Voor- en nadelen

Elke stroomkabels hebben natuurlijk voor- en nadelen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar u naar op zoek bent. Wilt u ze gebruiken op de camping, dan kunt u het beste kiezen voor eurostekkers. Deze zijn veilig te gebruiken omdat ze waterdicht zijn. U kunt weer het beste kiezen voor contourstekkers als u stroomkabels nodig heeft voor een hoge sterkte.

Eurostekker Schuko stekker Contourstekker
Voordelen Voordelig in prijs en kan gebruikt worden in bijna heel Europa. Deze stekkers zijn waterdicht. Een schuko-contactdoos is ook compatibel met eurostekkers en contourstekkers. Kunnen hogere stroomsterktes aan.
Nadelen Alleen voor lichte apparatuur Kunnen geen hoge stroomsterktes aan. Duurder in prijs.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

In de meeste gevallen is het aanschaffen van stroomkabels geen dure uitgave, maar het hangt er vanaf waar u ze voor nodig heeft. Het is wel zo, hoe meer u er nodig heeft hoe meer u gaat betalen. Gelukkig zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

De lengte: Er bestaan diverse lengtes in stroomkabels die variëren van 1,5e meter tot 5 meter. Kijk altijd goed welke lengte u nodig heeft om verrassingen te voorkomen. Het is namelijk zonde als u te korte stroomkabels koopt.

De dikte: Naast de lengte is het ook belangrijk om naar de dikte van de kabels te kijken. Eigenlijk is dit het allerbelangrijkste, want als u een te dunne kabel koopt waar te veel stroom doorheen gaat, krijgt u oververhitting. Zoek dus altijd de juiste dikte uit, dan bent u verzekerd dat u niet te veel of te weinig betaalt.

Hoe kunt u geld besparen op stroomkabels?

Het hangt er vanaf welke stroomkabels u nodig heeft, maar u kunt geld besparen door te kiezen voor een juiste lengte en dikte van de kabel. Denk vooraf goed na waarvoor u het wilt gebruiken en hoeveel u er nodig heeft. Het is namelijk zonde als u de verkeerde kabels heeft gekocht en u nieuwe moet aanschaffen. U kunt ook altijd kijken bij diverse online winkels om de prijzen te vergelijken. Dan hoeft u niet van winkel naar winkel, maar met een eenvoudige klik heeft u zo een overzicht.