De deuren van een woning zijn één van de meest belangrijkste onderdelen van een huis en daar moet je voldoende tijd en aandacht aan besteden. Houten deuren kunnen dan wel een natuurlijke en robuuste uitstraling hebben, maar kunststof is veel gunstiger vanwege de veiligheid en de lage onderhoudskosten. Maar waarom zou je een houten deur vervangen door een kunststof deur en waar moet je allemaal aan denken als je dit voor elkaar wilt krijgen? Ga door met lezen en je komt hier alles over te weten.

Waarom houten deur door kunststof vervangen?

Heeft je woning een houten voordeur? Dan kan je om verschillende redenen kiezen om deze te gaan vervangen door een kunststof voordeur. De meest gangbare redenen hiervoor zijn:

  • De vochtigheid: In geval van een houten voordeur moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Regent het veel, dan kunnen er vochtige plekken ontstaan in het hout die met de jaren mee het hout aan kunnen tasten. Het schilderwerk wordt als eerste aangetast maar hierna zal je ook merken dat de staat van het hout van de deur achteruitgaat.
  • Het onderhoud: Deuren van hout vergen veel meer onderhoud in vergelijking met kunststof. Hierdoor ga je gedurende de levensduur van een houten deur meer kosten maken aan onderhoud dan met een kunststof deur.
  • Bij herstel van de voordeur: Als je houten voordeur is aangetast, verrot of aan reparatie of vervanging toe is dan kan je makkelijk kiezen om direct voor een kunststof deur te gaan.
  • De levensduur: Houten deuren kunnen bij regelmatig onderhoud vrij lang meegaan, maar dan nog gaan kunststof deuren nog langer mee. Reken bij kunststof op een minimale levensduur van 25 jaar.

Het belang van kunststof

Kunststof is een zeer stevig materiaalsoort dat geschikt is om te gebruiken als voordeur. De kosten voor het onderhoud liggen vrij laag en de levensduur bedraagt minstens 25 jaar. Hout gaat in vergelijking tot kunststof vele jaren minder mee en het monteren van een kunststof deur is snel geregeld. Binnen één dag heb je je houten deur al verwijderd en is de kunststof deur direct gemonteerd. Naast stevig is kunststof ook hard en veilig, wat ervoor zorgt dat inbrekers moeilijk naar binnen kunnen via de kunststof voordeur. Verder hoef je een kunststof deur niet te schilderen, wat een hoop schilderwerk kost over de jaren heen. Tenslotte ben je met kunststof verzekerd van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding aangezien kunststof deuren niet heel duur zijn in vergelijking tot de kwaliteit die je daarvoor terug krijgt.

Prijsopbouw

De opbouw van de prijs is zeer belangrijk als je een beeld wilt hebben van hoeveel je moet gaan betalen. Zo kan je namelijk ook bepalen of besparing mogelijk is. De prijs is voor het grootste deel opgebouwd uit de kosten voor het loon van de specialist. Reken op zeker 55% aan loonkosten als er een kunststof deur moet worden gemonteerd. Zeker 40% van de prijs is bestemd voor de materialen. Hierbij moet je denken aan de deur zelf maar ook de gereedschappen die er nodig zijn om de montage uit te voeren. Verder moet je nog 5% opzij leggen voor de kilometerkosten. Als de specialist lang moet rijden om naar je toe te komen voor de montage, ga je ook meer betalen aan kilometerkosten.

Kosten

Als je een houten deur gaat vervangen door een kunststof deur, dan ga je meer betalen voor het monteren van de deur dan voor de deur zelf. Het monteren van een kunststof deur is namelijk niet bepaald eenvoudig aangezien er rekening gehouden moet worden met zowel de veiligheid als de isolatie tijdens de montage. Naast de kosten voor het materiaal en het loon kan je nog rekenen op extra kosten zoals stucwerk en reparatiewerk dat voor, tijdens en na de montage moet worden gedaan. Een kunststof deur kan je al vanaf €900 kopen, maar dan betaal je wel ruim €1.200 aan montagekosten aan de specialist waardoor je op een totaalprijs van €2.100 komt. Koop je een kunststof deur die wat duurder is, dan kan je rekenen op een gemiddelde totaalprijs die tussen de €3.000 en €5.000 ligt inclusief de materialen, de montage, het afvoeren van oude materialen en het afwerken van de nieuwe deur.

Voordelen en nadelen

Velen zijn van mening dat houten deuren mooier en steviger zijn, maar het is belangrijk om ook na te gaan in hoeverre kunststof deuren beter zijn. Daarom is het goed om alle voor- en nadelen van kunststof deuren met elkaar af te wegen. Er komen niet alleen voordelen maar ook een aantal nadelen kijken bij het vervangen van een houten deur met een kunststof deur. Je kunt zien wat al deze voor- en nadelen zijn hieronder:

Voordelen Nadelen
Een deur van kunststof is onderhoudsarm. De prijs voor kunststof is hoger dan hout.
Kunststof is stevig en gaat tot wel 25 jaar mee. Het repareren van een kunststof deur is moeilijker dan een houten deur.
Deuren van kunststof zijn inbraakwerend. Er mag niet in kunststof mogen geboord.
Een kunststof deur is snel gemonteerd. Je kunt kunststof niet schilderen.
De kosten zijn vrij laag vergeleken met andere materiaalsoorten. De uitstraling is minder mooi vergeleken met hout.
Kunststof is duurzaam en isoleert goed waardoor je op de stookkosten bespaart.
De deur is brandgevoelig.

Keurmerken en garanties

Natuurlijk wil je zeker weten dat je bij het laten vervangen van een houten deur door een kunststof deur wel hoog kwaliteit in huis haalt. Om dit na te gaan moet je vooral op de keurmerken en de garanties die bij de aanschaf en de montage komen opletten. Als je keurmerken zoals VKG, het Politiekeurmerk en het KOMO keurmerk tegenkomt dan weet je dat je goed zit. De aanwezigheid van een SKG keurmerk toont ook aan dat het hang- en sluitwerk van hoogwaardig kwaliteit is. Check daarnaast hoeveel garantie je krijgt, zowel op de kunststof deur zelf als op de montage hiervan. Gebruikelijk is 5 tot 10 jaar garantie op de deur en 2 jaar installatiegarantie op de montage daarvan.

Zelf doen of uitbesteden?

Bij het vervangen van een houten deur door kunststof ga je in de meeste gevallen een erkend vakman in moeten schakelen. Het monteren van een deur is namelijk ingewikkelder dan velen denken. De eerste stap is het verwijderen van de houten deur en het afvoer van de sloopmaterialen. Hierna kunnen mogelijke reparaties worden gedaan waarna de kunststof deur kan worden geplaats. Na de montage kan de specialist nog wat stucwerk uitvoeren en zorg dragen voor het netjes afwerken van de deur. Deze taak vergt heel wat ervaring en kunde, de juiste materialen en bepaalde gereedschappen en apparatuur.

Offertes vergelijken

Zijn de deuren van je woningen aan vervanging toe of ben je het zat om de houten deuren keer op keer te moeten onderhouden of repareren? Laat dan een kunststof deur plaatsen door een goede specialist. Het is belang van het maken van een goede vergelijking is dat je een betrouwbar specialist uit kunt kiezen nadat je een beeld hebt van de gemiddelde prijzen die worden aangeboden. Je kunt zo de offerte uitkiezen die het best past binnen je budget maar die ook het meest voldoet aan je wensen en behoeften. Bespaar ruim 20% met een goede vergelijking.