Een groot deel van de energiekosten van de meeste Nederlanders gaat uit naar de verwarming. Door je woning op een duurzame wijze te verwarmen en te koelen bespaar je enorm en ben je voorbereid op een groene toekomst. Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzaam verwarmen en koelen? Ga dan direct verder met lezen hieronder.

Zuinig verwarmen en koelen

Het is de bedoeling dat binnen een aantal jaar Nederland geheel af is van het aardgas, waardoor Nederlanders een verstandige keuze maken door over te stappen op een zuinige wijze van verwarmen en koelen waarbij minder sprake is van de uitstoot van CO2. Denk zo aan het aanschaffen van een warmtepomp of aan een warmtenet. Om gebruik te maken van een duurzame manier van verwarmen en koelen is het essentieel dat je woning goed voorbereid is. Denk zo aan een optimale isolatie en een goede ventilatie.

Een warmtepomp aanschaffen

Je kunt je woning op een duurzame wijze verwarmen door middel van een warmtepomp. Dit milieuvriendelijk apparaat kan naast het verwarmen van je woning ook zorgen voor warm water en in bepaalde gevallen ook het koelen van je woning. Door een warmtepomp aan te schaffen wordt warmte gehaald uit de grond, de lucht of water, afhankelijk van welke soort warmtepomp je koopt. De 3 meest voorkomende soorten warmtepompen zijn de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

Zorg voor een goede isolatie

Als je je huis op een duurzame manier wilt verwarmen en koelen is een optimale isolatie van de ruimte cruciaal. Denk hierbij aan een goede dakisolatie, een goed geïsoleerde vloer, dubbelglas en dergelijke. Woningen die gebouwd zijn na 1992 zijn meestal vrij goed geïsoleerd, maar bij woningen die gebouwd zijn vóór 1992 moet de isolatie vaak verbeterd worden.

Infrarood panelen

Een ander alternatief om duurzaam te verwarmen is door het gebruik van milieuvriendelijke infrarood (IR) panelen welke stralingswarmte naar een specifieke plek in de ruimte geeft. Hou rekening dat de stralingswarmte slechts op de plek is waar de panelen gericht zijn. De gehele ruimte wordt dus niet door de infrarood panelen verwarmd. Dergelijke panelen zijn ideaal te gebruiken als bijverwarming. Is je woning optimaal geïsoleerd, dan kunnen infrarood panelen ook prima als hoofdverwarming dienen.

Pelletkachel of biomassaketel

Duurzaam verwarmen is ook mogelijk door middel van een pelletkachel of een biomassaketel. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van aardgas, wat een milieuvriendelijk effect heeft. De CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout wordt door groeiend bos in de directe omgeving opgenomen. Met een pelletkachel kan je een hele ruimte verwarmen, maar om heel je woning op te warmen heb je een pelletkachel-cv nodig. Door een biomassaketel te kopen kan je zowel je woning als je water verwarmen.

Klokthermostaat en radiatorkranen

Koop een klokthermostaat en thermostatische radiatorkranen als je wilt profiteren van extra wooncomfort tijdens het verwarmen (en koelen) van je woning. De verwarming kan immers op automatische manier worden aan- en uitgeschakeld waardoor heel je huis altijd lekker warm blijft zonder dat je energie verspilt door de verwarming onnodig aan te laten staan als niemand thuis is.

Slimme thermostaat

Naast een klokthermostaat en radiatorkranen kan een slimme thermostaat ook ideaal zijn als je je woning duurzaam wilt verwarmen (en koelen). Een slimme thermostaat kan de verwarming automatisch op je gedrag afstemmen waardoor je energie kunt besparen. Daarnaast heb je inzicht in je energieverbruik met een slimme thermostaat.

Duurzaam koelen

Tijdens de zomermaanden kan het vrij warm worden, wat een lekker gekoelde woning zeer aantrekkelijk maakt. Als je je woning zo duurzaam mogelijk wilt koelen, isoleer je woning dan eerst zo goed mogelijk als je zoveel mogelijk koele lucht binnen wilt houden. Daarnaast is het verstandig om te denken aan zonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, schaduwdoeken, (rol)gordijnen of luxaflex. Ook het aanmaken van een groen dak houdt je huis langer koel, de ramen volledig opendoen, het dak voorzien van witte dakbedekking of witte kiezels of door bomen en planten tegen de muur aan te plaatsen voor schaduw.

Ventilator versus airco

In geval het warm wordt binnen in je huis, kan een ventilator goed van pas komen. Een ventilator werkt op milieuvriendelijke wijze in vergelijking met een airco, welke veel stroom gebruikt en schadelijke stoffen het milieu uitstoot. Indien je toch gebruik maakt van een airco, gebruik deze dan zo zuinig mogelijk om de schadelijke effecten te verminderen. Een ventilator is verder goedkoper en verbruikt amper stroom.

Steun/Subsidie

Als je een duurzame maatregel gaat treffen zoals het aanschaffen van een warmtepomp, kan je in de meeste gevallen een subsidie krijgen van de overheid. Hoeveel deze subsidie is hangt af van de warmtepompsoort en het vermogen van het apparaat. Met de subsidie kan je 20 tot 40% van de initiële investeringskosten besparen.

Bespaartips

Ga je een duurzame maatregel treffen om je woning op duurzame wijze te verwarmen of te koelen? Dan kan je de onderstaande bespaartips gebruiken:

  • Vergelijk eerst offertes. Op deze manier kan je de voordeligste keuze maken die past binnen je budget.
  • Onderhandel altijd eerst over de prijs. Mogelijk kan de prijs nog een beetje worden verlaagd.
  • Ga ja of je een subsidie kunt krijgen. Zo bespaar je 20 tot 40% van de kosten.
  • Schakel een lokale specialist in om minder aan kilometerkosten te betalen.
  • Schaf tweedehands apparaten aan waardoor de aanschafprijs veel lager zal liggen.
  • Voer de installaties zelf uit zodat je geen arbeidskosten hoeft te betalen.

Offertes vergelijken

Duurzame maatregelen voor je woning tref je niet zomaar. Het is van groot belang dat je een betrouwbare specialist inschakelt die op professionele wijze aan de slag gaat. Om een goede specialist te vinden dien je eerst offertes bij meerdere specialisten uit je buurt aan te vragen zodat je hiermee een vergelijking kunt maken. Zo kan je makkelijk en snel zelf kiezen welke offerte je het meest aanspreekt waardoor je niet alleen kunt besparen op de kosten van duurzaam verwarmen en koelen maar je weet hierdoor ook zeker dat de specialist die je gaat inhuren een erkend vakman is.