Droogbouw voerverwarming is een manier om de vloeren in je huis of bedrijfspand op te warmen, maar het is wel belangrijk om eerst te kijken naar de verschillende opties die je hebt met droogbouw vloerverwarming. Maar wat is droogbouw vloerverwarming nou eigenlijk, wat zijn de mogelijkheden van droogbouw vloerverwarming en wat zijn de kosten? Kom het allemaal te weten door hieronder verder te gaan met lezen.

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Droogbouw vloerverwarming kan het best worden omschreven als een methode om je vloer te verwarmen, waarbij het systeem boven op de vloerconstructie komt en niet daaronder. Een vloerverwarmingssysteem kan worden aangelegd op twee manieren, namelijk een droog en een nat systeem, oftewel droogbouw en natbouw. Zowel nieuwbouwwoningen als oude woningen zijn geschikt voor droogbouw vloerverwarming. Meestal wordt er bij droogbouw vloerverwarming gebruik gemaakt van EPS vloerverwarmingsplaten, noppenplaten, piepschuim of polystyreen. Droogbouw is voornamelijk geschikt als er leidingen liggen in de cementdekvloer wat infrezen onmogelijk maakt, als er sprake is van een houten constructievloer en als de vloer maar weinig gewicht kan hebben.

Mogelijkheden droogbouw vloerverwarming

Er zijn 3 mogelijkheden als je kiest voor droogbouw vloerverwarming. Je kunt het droogbouw vloerverwarmingssysteem instellen als:

  1. Bijverwarming: Stel je de droogbouw vloerverwarming als bijverwarming in, dan heb je wel een opgewarmde vloer maar de ruimte zelf wordt niet opgewarmd. Wil je de ruimte verwarmen, dan dien je ook radiatoren te plaatsen.

  2. Uitgebreide bijverwarming: In dit geval zal het systeem zowel de vloer als de ruimte opwarmen. Naast dit systeem is het verstandig om ook radiatoren in te stellen voor extra warmte.

  3. Hoofdverwarming: Als je voor droogbouw vloerverwarming als hoofdverwarming gaat, dan wordt zowel de vloer als de ruimte geheel opgewarmd zonder dat radiatoren noodzakelijk zijn. Je kunt de huidige radiatoren zelfs laten verwijderen door een specialist.

Toepassingen droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming kan op verschillende manieren worden toegepast. De meest populaire toepassingen van droogbouw vloerverwarming zijn als volgt:

  • Bij monumenten mag de houten vloerconstructie niet worden aangepast. Dit geldt ook voor grachtenpanden. Een droogbouw vloerverwarmingssysteem is dan ook ideaal.

  • Als de vloerconstructie een zwaar vloerverwarmingssysteem niet aankan. Dit is meestal het geval bij houten vloeren.

  • Als het gaat om vloerverwarming voor de badkamer of op een bovenverdieping.

  • Als het systeem snel regelbaar moet zijn om je woning op te kunnen warmen of af te koelen.

  • Als infrezen niet mogelijk is.

  • Als er sprake is van onvoldoende opbouwhoogte. Dit gebeurt meestal tijdens renovatieprojecten.

Verschil droogbouw vloerverwarming en natte vloerverwarming

Het verschil tussen natbouw en droogbouw, is dat in geval van natte vloerverwarming wordt het verwarmingssysteem aangelegd op de ruwbouw vloer. Dit wordt vervolgens afgedekt met een vloeibaar dekvloer dat opdroogt. Meestal wordt gebruik gemaakt van cement of anhydriet. Als het gaat om droogbouw, dan wordt het systeem boven op de dekvloer aangebracht.

Opbouwhoogte bij droogbouw vloerverwarming

Ga je gebruik maken van droogbouw vloerverwarming in of op een bestaande vloer, dan is de opbouwhoogte zeer cruciaal. Door vloerverwarming wordt de vloer een beetje verhoogd, wat een rol speelt bij je interieur maar ook het leidingwerk. Het is dan ok van groot belang om te zorgen voor een dun vloerverwarmingssysteem om onnodige problemen te voorkomen. Moderne droogbouw vloerverwarmingssystemen zijn maximaal 3 centimeter hoog, wat de vloer amper verhoogt.

Vloeren geschikt voor droogbouw

De meeste vloeren in huis zijn voor droogbouw vloerverwarming geschikt. Populaire keuzes zijn PVC vloeren, parketvloeren, laminaatvloeren en tegelvloeren. Deze vloersoorten hebben over het algemeen een vrij warmteweerstand waardoor ze ideaal zijn voor droogbouw vloerverwarming.

Prijsopbouw droogbouw vloerverwarming

De opbouw van de prijs van een droogbouw vloerverwarmingssysteem bestaat voor ongeveer 48% uit de materiaalkosten en voor 45% uit de arbeidskosten voor de specialist. Verder is 5% bestemd voor de afvoerkosten en gaat ongeveer 2% van de prijs uit naar de kilometerkosten.

Kosten droogbouw vloerverwarming

Wat je ongeveer moet gaan betalen voor het aanleggen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem hangt af van verschillende factoren. Zo dien je vooral te letten op het aantal vierkante meters. Je kunt uitgaan van een prijs die ligt tussen de €25 en €65 per vierkante meter.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende zaken die een grote invloed op de prijs uitoefenen. Deze keuzes kunnen de prijs flink doen stijgen of anderzijds doen dalen. Denk zo aan het type verwarmingssysteem dat je uitkiest en in hoeverre je de radiatoren wilt laten verwijderen. Ook het installeren van een bypass kost extra geld. Verder moet je nog rekening houden met de hoogte van het verwarmingssysteem, het materiaal en de extra mogelijkheden.

Alternatief droogbouw vloerverwarming

Als je op zoek bent naar een alternatief voor droogbouw vloerverwarming, dan kan je denken aan wandverwarming. Ook lage temperatuur verwarming en radiatoren zijn ideaal te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om te investeren in klimaatplafonds om je woning nog energiezuiniger te koelen of verwarmen.

Zelf doen of vakman inschakelen?

Het aanleggen van droogbouw vloerverwarming is specialistisch werk. Het is dan ook aan te raden om een specialist in te schakelen aangezien ze meer ervaring en kennis hebben met het installeren van een verwarmingssysteem. Houd daarnaast rekening dat je geen garantie krijgt op de installatie als je zelf aan de slag gaat met de aanleg en dat je zelf moet beschikken voer de juiste materialen, gereedschappen en apparatuur. Schakel je een vakman in, dan profiteer je van deskundig advies op maat, een eindresultaat van hoogwaardig kwaliteit en een flinke tijdsbesparing.

Offertes vergelijken

Het aanleggen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem is niet iets wat je zomaar doet. Je dient een erkend vakman in te schakelen aangezien het gaat om nauwkeurig en specialistisch werk. Specialisten vind je eenvoudig door rond te kijken in je omgeving en offertes aan te vragen bij de meest betrouwbare specialisten die je vindt. Vergelijk de prijzen en de kwaliteit van deze specialisten en maak je keuze. Dit is de meest eenvoudige wijze om te kunnen besparen op de kosten terwijl je ook kiest voor het waarborgen van de kwaliteit.