Overweegt u het kopen of bouwen van een eigen tuinhuis om uw fietsen, tuinmeubelen en gereedschappen op te bergen of om extra ruimte te creëren, dan hoeft u hier helemaal niet veel geld voor te betalen. Het is echter slim om ook zonnepanelen te plaatsen op uw tuinhuis als u zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk wilt leven. Om meer te weten over zonnepanelen op een tuinhuis en de kosten die hierbij komen kijken kunt u hieronder doorgaan met het lezen van deze tekst.

Minimale kosten: €1.000
Gemiddelde kosten: €5.000 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €3.000 en €7.000
Maximale kosten: €12.000

Een tuinhuis met zonnepanelen

Een tuinhuis kan het beste omschreven worden als een relatief klein en vrij eenvoudige constructie die in de tuin gebouwd of geplaatst wordt. Er zijn zowel grote als kleine tuinhuizen die kunnen dienen als extra woon- of slaapruimte, als opslagruimte, als hobbyruimte en dergelijke. Door zonnepanelen te plaatsen op uw tuinhuis kunt u zelf voldoende energie opwekken voor gebruik in het tuinhuis, maar u kunt de energie ook gebruiken in uw eigen huishouden. U bent met zonnepanelen namelijk deels of geheel zelfvoorzienend als het gaat om uw energiebehoeften, waardoor u enorm bespaart op de kosten van stroom. U hoeft namelijk geen of minder stroom af te nemen bij de energieleverancier. Daar komt nog bij dat u milieuvriendelijk bezig bent aangezien er tijdens het opwekken van stroom geen CO2 vrijkomt en dat u de kosten van de aanschaf en de installatie van uw zonnepanelen volledig terug kunt verdienen binnen een aantal jaar.

 

De kosten van een tuinhuis

De kosten die komen kijken bij het kopen of laten bouwen van een tuinhuis hangen voornamelijk af van de grootte van het tuinhuis, maar ook van het materiaal waarvan het tuinhuis gemaakt is. U betaalt overigens minder als u uw tuinhuis zelf bouwt dan als u een hovenier inschakelt voor de klus, al gaat u hier wel voldoende ervaring mee moeten hebben. Hieronder treft u een kostenplaatje waarbij u kunt nagaan wat de gemiddelde kosten zijn van een tuinhuis:

 

Soort tuinhuis Kosten
Metalen tuinhuis € 250 tot € 3.500
Houten tuinhuis € 450 tot € 10.000
Kunststof tuinhuis € 1.350 tot € 5.000

 

Om een tuinhuis te monteren in uw eigen tuin gaat u gemiddeld € 200 tot € 3.500 betalen aan arbeidskosten afhankelijk van welke hovenier u gaat inschakelen voor de klus. Elke hovenier kan namelijk zelf bepalen wat de montagetarieven zijn voor het bouwen van een tuinhuis. 

 

De kosten van zonnepanelen

Als u voor het plaatsen van zonnepanelen op uw tuinhuis kiest, dan moet u ook een kwalitatief goede set zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. De kosten voor zonnepanelen hangen vooral af van de soort zonnepaneel, het aantal panelen, het merk van de panelen, het vermogen en de expert die u inhuurt. Voor een tuinhuisje volstaat een set van 5 zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp, maar men kan ook kiezen voor 275, 300, 350 of 400 Wp voor meer efficiëntie en kostenbesparing. Hieronder kunt u nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor de plaatsing van 5 zonnepanelen op een tuinhuis:

 

Aantal zonnepanelen Prijs per paneel Totale kosten
5 zonnepanelen 275 Wp € 450 € 2.250
5 zonnepanelen 300 Wp € 575 € 2.875
5 zonnepanelen 350 Wp € 625 € 3.125
5 zonnepanelen 400 Wp € 700 € 3.500

 

De terugverdientijd

U gaat flink wat geld moeten neerleggen als u een set zonnepanelen op uw tuinhuis wilt plaatsen. Onthoud echter dat u alle kosten voor deze investering weer terug kunt verdienen binnen een aantal jaar dankzij de hoge maandelijkse besparingen op energie. Daar komt nog bij dat er interessante bespaarmethodes zijn zoals subsidies en financiële regelingen. Zonnepanelen op een tuinhuis verdient u gemiddeld binnen 5 tot 9 jaar terug, maar als u ook een subsidie neemt dan kan de terugverdientijd nóg lager uitvallen.

 

Een subsidie aanvragen

Voor het kopen en plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kunt u tegenwoordig helaas niet meer profiteren van een landelijke subsidie, maar bij bepaalde gemeenten kunt u wel kans maken op een regionale subsidie als deze beschikbaar is in uw regio. Daar komt nog bij dat er verschillende financiële regelingen zijn die aanschaf van zonnepanelen vele malen aantrekkelijker maken door de kosten enorm te verlagen. Denk zo aan de Energiebespaarlening of de salderingsregeling, maar u kunt ook alle 21% btw over de aanschaf en de plaatsing van uw zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst waardoor u flink kunt besparen op de investering.

 

Stappenplan zonnepanelen plaatsen op een tuinhuis

Er komen een aantal stappen kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis. Hieronder treft u de verschillende stappen die u kunt nemen om een set zonnepanelen te plaatsen op uw tuinhuis:

  1. Check eerst in hoeverre het dak van uw tuinhuis geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. 
  2. Bepaal welk soort paneel u moet kopen, wat het vermogen per paneel moet zijn en check hoeveel zonnepanelen u nodig hebt.
  3. Ga na in hoeverre er een regionale subsidie klaarstaat voor u.
  4. Check in uw omgeving welke zonnepanelen specialisten betrouwbaar zijn.
  5. Vraag offertes op bij zoveel mogelijk van deze specialisten om een vergelijking te maken.
  6. Kies zo de specialist uit die het beste aansluit bij uw wensen, uw situatie en uw budget.
  7. Gaat u met de offerte akkoord, dan moet u duidelijke afspraken maken.
  8. Laat de zonnepanelen op uw tuinhuis installeren.
  9. Vraag de 21% btw na de installatie van de zonnepanelen terug bij de belastingdienst.

 

Offertes vergelijken

Zonnepanelen op een tuinhuis brengen een hoop voordelen met zich mee en als u inmiddels overtuigd bent en de aanschaf aan wilt gaan, dan kunt u het beste eerst een expert inhuren. Vind de beste experts in uw regio om meerdere offertes op te vragen voor het maken van een vergelijking om na te gaan bij welke expert u kunt profiteren van de beste kwaliteit en de laagste prijs. U kunt op deze manier enorm besparen op de kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis.