Wanneer je gaat investeren in mooi sanitair in jouw huis is het goed om vooraf te kijken naar zaken als de waterdruk in jouw huis. Het voorkomt dat er een mooie douche wordt gebouwd waarna het resultaat blijkt tegen te vallen. We keken voor je naar een waterdruk verhoger pomp. Het gaat hier om een toestel wat ervoor zorgt dat je onder andere een heerlijk stevige stortdouche kan nemen zonder dat je van straal naar straal hoeft te rennen. We keken voor je welke zaken de waterdruk in jouw huis bepalen. Verder leggen we je uit hoe je optimaal van een waterdruk verhoger kan profiteren. Besparen op een dergelijke aanschaf is eveneens relatief gemakkelijk. 

 

Zaken die de waterdruk in jouw huis bepalen 

Het is goed om je in te lezen in de onderstaande informatie voordat je klakkeloos een waterdrukverhoger pomp gaat kopen. Het is immers niet altijd gelijk nodig om een dergelijk toestel aan te schaffen. We zullen ze voor je benoemen en later toelichten. 

  • het vermogen van jouw combi ketel
  • het type radiatoren in jouw huis 
  • de waterdruk in jouw combi ketel 
  • een eventuele waterontharder in jouw huis
  • spaarkoppen op kranen of niet. 

Het vermogen van je combiketel is van groot belang 

Ga je een combi ketel aanschaffen dan moet je er altijd rekening mee houden dat er een bepaald vermogen bij hoort. Een combiketel is te koop voor een gemiddeld huishouden tot 4 personen maar ook voor een groter huishouden vanaf 4 personen. Het vermogen is van enorm belang doordat daarin wordt bepaald hoeveel warm water er kan worden aangemaakt om te worden geleverd. Een ketel met een te laag vermogen kan nooit aan meer personen op de piekmomenten in de ochtend en in de avond voldoende water leveren. Het is dan ook van heel groot belang dat je het vermogen afstemt op het aantal gebruikers in jouw huishouden. Komt er mogelijk nog gezinsuitbreiding, calculeer dit dan in bij de aanschaf van de combi ketel. 

 

Het type radiatoren in jouw huis 

Er zijn radiatoren in jouw huis die het met een lager vermogen waterdruk af kunnen. We hebben het hier over zogeheten plaatradiatoren. Deze radiatoren hebben minder water nodig wat bovendien van een lagere temperatuur is. Deze radiatoren zullen dus zorgen voor een betere waterdruk in de rest van je huis. Heb je buisradiatoren van het oude type dan is daarvoor een hogere waterdruk nodig. Door te investeren in plattere radiatoren heb je dus minder waterdruk nodig om een warm huis te krijgen. 

 

De waterdruk die in jouw combiketel aanwezig is

Dit is een verschijnsel wat je vaak tegenkomt wanneer je na de zomerperiode in de winter de kachel weer gaat aanzetten. Ineens is er geen warm water meer of de verwarming houdt ermee op. Het komt waarschijnlijk doordat de waterdruk in jouw combiketel te laag is. Een storingsdienst zal je dan ook altijd vragen om het aantal bar van de waterdruk op het venster af te lezen van jouw combiketel. Een waterdruk in de combiketel moet altijd boven de 1,5 bar zijn. 2 bar is de bovendruk bij de meeste combi ketels. Wanneer je kijkt naar de waterdruk en die eventueel aanvult kom je al een behoorlijk eind om de meeste gangbare problemen met een combiketel op te lossen. Een combiketel kan je aanvullen in de meeste gevallen via een vulset die je op de ketel zelf aansluit. Gaat het om een oud model dan zit er vaak een vulkraan in de badkamer waar je de slang op kan aansluiten. In dat geval is dat het vulpunt van jouw cv installatie. Zorg dus altijd voor een waterdruk die hoog genoeg is wanneer je bemerkt dat je te weinig water uit jouw douche krijgt. 

 

Een waterontharder in je huis 

Een waterontharder is een toestel wat je koopt wanneer er een behoorlijk hoog kalkgehalte in het leidingwater zit in jouw huis. In dat geval moet je eraan denken dat je het kalk uit het water filtert voor het verder jouw huis binnenkomt. Een waterontharder zal ervoor zorgen dat de kalk uit het leidingwater verdwijnt maar om dat te bereiken wordt het water eerst langs een cilinder gevuld met harsbolletjes geleid. Een dergelijke installatie moet, net als de combiketel, met het juiste vermogen zijn gekocht. Er moet dus zijn gekeken of de gewenste hoeveelheid water tegelijkertijd wordt onthard. Wanneer er sprake is van een te kleine waterontharder wordt er te weinig water onthard. Daarnaast zal de waterontharder naar verhouding te snel moeten regenereren waardoor de waterdruk tijdelijk nagenoeg helemaal wegvalt. Een waterontharder koop je dan ook het beste gelijktijdig met een waterdruk verhoger. Op die manier weet je zeker dat je optimaal comfort hebt. 

 

Spaarkoppen op kranen 

Je kan investeren in een regendouche maar het kan ook juist zijn dat je met spaarkoppen werkt. Een spaarkop zal ervoor zorgen dat er per minuut minder water door de kop heen spoelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een kraan in de badkamer of keuken maar ook bij de douche. In dit geval hoeft er geen waterdruk te worden verhoogd. 

 

Besparen op een waterdruk verhoger pomp 

Je kan gemakkelijk besparen op de aanschaf van een waterdruk verhoger pomp, wanneer je toch een verhoogde waterdruk in je huis nodig hebt. Dat doe je door bijvoorbeeld een water druk verhoger pomp in combinatie met een waterontharder aan te schaffen. Op die manier hoeft er maar één keer een installateur langs te komen. Verder is er maar eenmalig een voorrijkosten post die in rekening wordt gebracht en hoeven er maar een keer kilometers in rekening te worden gebracht. Je kan dus gemakkelijker besparen  op een dergelijke aanschaf dan je aanvankelijk dacht. Ga voor een complete installatie in je huis en haal het optimale comfort naar je toe.