Ben je een echte klusser en droom je er al lange tijd van om zelf een huis te laten bouwen? Er komt van alles kijken bij het bouwen van een huis, wat het gebruiken van een stappenplan een verstandig idee maakt om overzicht te blijven hebben van de hele bouw. In de tekst hieronder kom je te weten wat je moet doen om een huis te bouwen.

 

Een huis bouwen

Wil je een huis bouwen, dan is het vanzelfsprekend dat het om een vrij ingewikkeld proces kan gaan als je niet op de juiste manier voorbereid bent. Daar komt nog bij dat het bouwen van een huis veel tijd en energie in beslag neemt en dat je voldoende geld, kennis, energie, materialen en gereedschappen moet hebben. De voordelen die komen kijken bij het zelf bouwen van een huis zijn:

 

  • Je bent goedkoper uit dan als je een huis gaat kopen.
  • Je hebt zelf controle over heel het bouwproces en alle onderdelen.

 

Vergeet niet dat het bouwen van een huis enige tijd in beslag neemt. 

 

Stap 1: Voorbereiden en plannen

Als je zelf een huis wilt bouwen, dan is het voorbereiden en plannen een belangrijk onderdeel van het proces. Je kunt zo namelijk op papier zetten wat je wensen zijn en uiteindelijk ook zien hoeveel geld je nodig hebt voor het project. Daarnaast kan je met een goede planning nagaan hoeveel tijd het bouwen in beslag gaat nemen. Vergeet niet om tijdens de voorbereidingsfase rekening te houden met zaken als:

 

  • Ga na in welke stad of in welk dorp je een huis wilt bouwen.
  • Bepaal wat voor soort huis je wilt bouwen en hoe groot het huis moet zijn.
  • Check de eisen van de gemeente omtrent de bouw.
  • Ga na of je een architect, makelaar, aannemer en dergelijke wilt inhuren.
  • Bepaal je budget en ga na wat je maximaal kwijt kunt aan de investering.

 

Stap 2: De kavel reserveren

Als je een geschikte kavel gevonden hebt waar je een huis op wilt bouwen, dan kan je de kavel reserveren. De kosten voor de reservering hangen per verkoper en situatie af, maar je bent niet verplicht de kavel te kopen als je deze reserveert. 

 

Stap 3: Het ontwerp maken

Schakel een architect in om je te helpen bij het maken van een bouwtekening van het huis. Door een architect in te huren weet je zeker dat je meer invloed op het ontwerp hebt.

 

Stap 4: Een vergunning aanvragen

Om een huis te bouwen ben je verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Moet je een vergunning aan gaan vragen, houd dan rekening dat dit proces ruim 6 weken tijd kan nemen en dat het ontwerp van het huis volledig af moet zijn. Aan de hand van het bouwplan zal de gemeente bepalen of er wordt voldaan aan alle eisen van het bestemmingsplan en de welstandsnota.

 

Stap 5: De financiering

Een belangrijk deel van de bouw van een eigen huis is natuurlijk de financiering. Het huis die je bouwt hangt grotendeels af van je beschikbaar budget. 

Stap 6: De kavel kopen

Is de reserveringsperiode voorbij en ben je overtuigd? Dan kan je de koopovereenkomst sluiten voor de afgesproken prijs. Je kunt nog proberen te onderhandelen indien gewenst. De koopovereenkomst wordt via de notaris geregeld. Op moment dat je de koopovereenkomst brengt naar de notaris en deze bestempeld wordt, ben je de officiële eigenaar van de kavel.

 

Stap 7: De aannemer inschakelen

Kies een betrouwbare aannemer met wie je wilt gaan werken om het huis te bouwen. Let op dat de aannemer beschikt over een garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of BouwGarant zodat je zeker weet dat de aannemer erkend is. Samen met de aannemer teken je een aanneemovereenkomst, waarin staat wat het budget per onderdeel is, de bouwkosten, de bouwtermijnen, de voorwaarden en dergelijke. 

 

Stap 8: De bouw starten

De bouw kan officieel van start gaan als je officieel de eigenaar bent van de grond, als de omgevingsvergunning is goedgekeurd en er geen bezwaar en beroep door omwonenden is ingediend. De aanneemsom betaal je maandelijks naarmate de bouw vordert. Het is wel belangrijk om zelf de kwaliteit van de bouw in de gaten te houden. 

 

Stap 9: De oplevering

Op moment dat het huis helemaal gebouwd is, word je door de aannemer uitgenodigd voor de oplevering. Tijdens de oplevering controleer je samen met de aannemer in hoeverre alles is uitgevoerd volgens plan, of er sprake is van beschadigingen, gebreken en dergelijke. De aannemer moet deze punten eerst herstellen voordat de sleutel van het huis opgeleverd wordt. De aanneemsom is inmiddels voor 95% betaald. Na de oplevering betaal je de overige 5%, tenzij er sprake is van een probleem.

 

Stap 10: De inrichting

Je huis is inmiddels helemaal gebouwd en je kunt aan de slag met de inrichting. De wijze waarop je het huis gaat inrichten heeft een grote invloed op de interieurstijl. Doe daarom eerst inspiratie op en ga na welke woonstijl het beste bij je huishouden past. Denk aan de klassieke inrichting, maar ook aan de moderne, industriële, landelijke, bohemian, natuurlijke inrichting. Koop passende meubels, schilder de ruimte naar wens en plaats sfeervolle verlichting in en om heel het huis.

 

Offertes vergelijken

Om een aannemer te vinden die betrouwbaar is kan je gewoon in je eigen regio rondkijken, al zijn er rond Nederland goede erkende aannemersbedrijven die superieur kwaliteit leveren. Om zeker te zijn dat je een goede prijs scoort zonder dat je op de kwaliteit van het bouwwerk in hoeft te leveren kan je eerst offertes vergelijken met elkaar. Door eerst offertes op te vragen en ze te vergelijken met elkaar kan je namelijk inzien bij welke aannemer je de laagste prijs krijgt tegen de beste kwaliteit.