Consumenten gelokt met oude offertes

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Installateurs gebruiken oude offertes om klanten te lokken. Zonnepanelen zijn erg populair en steeds meer mensen hebben ze op hun dak liggen. Omdat er veel vraag is naar zonnepanelen, zijn er ook veel installateurs bij gekomen. Dit zorgt ervoor dat ze met elkaar concurreren en sommige beloftes maken die niet realistisch zijn. In dit artikel bespreken we hoe je jezelf kunt beschermen tegen dit soort beloftes.

Terugverdient in 3 jaar! (helaas niet)

Sommige bedrijven zeggen dat zonnepanelen zichzelf al in drie jaar terugverdienen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit vaak niet klopt. Ze baseren zich op oude offertes, waardoor het lijkt alsof je snel je geld terugverdient. Maar in werkelijkheid kan het wel vijf jaar langer duren. De terugverdientijd van drie jaar is niet realistisch, het duurt meestal 7 tot 9 jaar.

Zelf terugverdientijd berekenen

Je kunt gemakkelijk zelf je terugverdientijd berekenen. Dit doe je door de investeringte delen door de jaarlijkse opbrengst.

Investering: Dit is de totaalprijs die je betaalt voor je zonnepaneleninstallatie. Bijvoorbeeld €5.400.

Jaarlijkse opbrengst: Je kunt de opbrengst berekenen door het aantal Wattpiek van je zonnepanelen te vermenigvuldigen met 0,85. Zonnepanelen benutten namelijk vaak 85% van hun totale capaciteit. De jaarlijkse opbrengst vermenigvuldig je met de huidige energieprijs en dan heb je de jaarlijkse opbrengst.

Voorbeeld: 300 Wp (Wattpiek zonnepaneel) x 10 (aantal zonnepanelen) = 3000 x 0,85 = 2.550 kWh x €0,35 (huidige energieprijs) = €892,50.

TIP: Vergeet niet om overige kosten van dit getal af te halen. Denk daarbij aan terugleverkosten en onderhoudskosten.

Terugverdientijd

5.400 (investering) : €892 (jaarlijkse opbrengst) = ~ 6 jaar. Bij deze berekening zijn geen extra kosten, zoals terugleverkosten, meegenomen.

Lokken met oude offertes

Het gebruik van oude offertes om zonnepanelen aantrekkelijker te maken gebeurt steeds vaker. Zo kunnen ze er goedkoper uitzien dan ze eigenlijk zijn, omdat bijvoorbeeld kosten voor het terugleveren van stroom niet zijn meegerekend. Ook was de energieprijs vroeger hoger, waardoor je meer zou besparen. Bedrijven willen het zo interessant mogelijk maken voor jou als klant, maar let op, dit is niet altijd eerlijk.

Vergelijk offertes voor de juiste keuze

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het slim om meerdere gratis offertes te vergelijken. Zo krijg je een realistisch beeld van wat de terugverdientijd echt zal zijn. Je kunt ook zelf de terugverdientijd berekenen, zoals eerder in dit artikel uitgelegd. Zonnepanelen blijven uiteindelijk altijd een goede investering, omdat je na een tijdje gratis stroom hebt.

TIP

Op dit moment hoef je geen btw te betalen over de aankoop van zonnepanelen. Maar het is niet zeker hoelang deze regeling nog blijft bestaan, dus het is slim om er snel gebruik van te maken.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: