Als je een woning huurt of koopt of wanneer je al een tijdje in een woning woont, kan het zijn dat je op een gegeven moment je deuren nog eens van een nieuwe verflaag moet voorzien. Je kunt voor het verven van je binnendeuren altijd een schildersbedrijf inhuren, maar dit is vaak zonde van het geld aangezien je het heel simpel zelf kan doen. Dit blog zal je uitleggen op welke manier.

Welke verf gebruik je bij het schilderen van een binnendeur?

Om een binnendeur te verven kun je het beste kiezen voor een lak met een hoogglans of zijdeglans dekking. Een lak dekt namelijk goed en aangezien deuren veel gebruikt worden is het tevens fijn wanneer de verf slijtvaste en krasvaste eigenschappen heeft, zoals lak. Door dit slijtvaste karakter en de prima dekking gaat lak lang mee. Daarnaast droogt lak snel, waardoor je niet lang hoeft te wachten alvorens je een tweede laag kunt aanbrengen. Bij deuren is een tweede verflaag namelijk ten strengste te overwegen.

Een praktische tip

Wanneer je twijfelt over de hoeveelheid verf, die je moet nemen om de verfklus te klaren, kies er dan liever voor iets meer verf mee te nemen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat voor een optimaal resultaat je de deuren tweemaal moet schilderen. Op de verpakking van de lak staat hoeveel vierkante meter ermee geverfd kan worden. Daarnaast kun je een teveel aan verf altijd terugbrengen binnen dertig dagen naar de bouwmarkt, wanneer de verpakking ongeopend blijft en je de kassabon bewaart.

Zorg voor een goede verfomgeving

Het is bij een verfklus belangrijk dat je in een goede omgeving werkt. Dit houdt in dat je een kamertemperatuur van rond de twintig graden Celsius moet hebben. Er moet goed geventileerd worden, maar er mag geen tocht ontstaan. Een deur schilderen gaat beter, wanneer je hem uit de scharnieren tilt. Je krijgt dan het beste resultaat en je kunt beter doorwerken. Werk het liefst bij daglicht, omdat je dan beter ziet als je plekken gemist hebt.

Maak de deur verfklaar

Net als bij andere verfklussen is het van belang dat je een deur verfklaar maakt. Dit doe je allereerst door hem te ontvetten, want verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de deur schoon met warm water en een ontvetter, zoals ammoniak. Gaten en scheuren kun je direct opvullen met een opvulmiddel. Na het reinigen ga je de deur opschuren. Wanneer je een deur hebt, waar reeds een verflaag op zit, dan schuur je deze laag met schuurpapier eraf. Nadat je alles geschuurd hebt, schuur je na met een lichte korrel schuurpapier en borstel je het vuil van je deur af. Plak daarna de onderdelen, die je niet wilt schilderen af met verftape.

Voorbereidend schilderwerk

Je hebt voor het schilderen van een deur een lakkwast nodig en/of een lakroller. Losse haren wil je niet in je schilderwerk hebben, dus die kun je beter van tevoren verwijderen met wat schuurpapier. Breng daarna een laag grondverf aan, die je in verticale banen en daarna in horizontale banen aanbrengt. Werk hierbij nat in nat.

Het echte verven

Houd de droogtijd aan van de grondverf, want na het drogen kan pas afgelakt worden. Zit er langer dan 24 uur tussen de laag grondverf en het aflakken, dan moet je nogmaals de deur licht opschuren. Anders kun je direct de lak aanbrengen op dezelfde manier als de grondverf: eerst in verticale banen en dan in horizontale banen om druipers te voorkomen. Laat de lak goed drogen, alvorens je een tweede laag aanbrengt. Verwijder de tape, wanneer de verf nog nat is.

Verfgereedschap opbergen

Je verfgereedschap maak je schoon en berg je dan op in aluminiumfolie of in een potje schoon water, wanneer je de volgende dag verder moet gaan. Ben je klaar met verven, dan laat je de kwasten en rollers indrogen en gooit ze daarna in de vuilnisbak.

Wat kost het verven van deuren?

Hoe hoog de prijs is van het verven van je deuren is afhankelijk van je keuzes. Verf je de deuren zelf of kies je voor een schilder. Een schilder zal zich tussen de €30 en €35 per vierkante meter vragen. Dit is inclusief verf, materiaal en btw. Zijn je deuren lastig te verven door aanwezigheid van een motief bijvoorbeeld, dan kan een schilder een uurtarief vragen van €35 á €40 per uur. Ook de verf bepaalt je totaalprijs. Heb je grondverf nodig, dan betaal je ongeveer twintig á veertig euro per liter voor een oppervlakte van maximaal twaalf vierkante meter. Voor beits en lak ligt die prijs zelfs tussen de €20 en €55 voor een oppervlakte van maximaal zestien vierkante meter.