Je kent het probleem wel: je oude keuken begint er verweerd uit te zien, maar je hebt geen geld om een dure nieuwe keuken aan te schaffen. Hiervoor is een simpele oplossing te vinden, namelijk het verven van je oude keuken. Het schilderen van je keuken heeft een aantal voordelen naast dat het goedkoper is dan je keuken te vervangen. De keuken schilderen is namelijk eveneens ecologisch verantwoord en je kunt hem verven hoe jij hem wil hebben. Kortom, welk kleurtje en welke afwerking de keuken krijgt, ligt helemaal in je eigen handen. Hoe kun je het schilderen van je keuken echter aanpakken? Dit blog geeft je de tips en tricks voor een geslaagde verfklus in de keuken.

 

Stap een: Haal eerst de laden en de deuren uit elkaar

Het is gemakkelijker om je keukenkastjes en keukenlades te verven, wanneer ze gedemonteerd zijn. Maak daarom de fronten van de lades los. Til de deuren uit de scharnieren en draai de scharnieren los. Verwijder ook de handvaten en klinken tijdelijk. Hierdoor krijg je gladde oppervlaktes, die gemakkelijker onderhanden te nemen zijn dan wanneer je om bijvoorbeeld scharnieren heen moet verven. Tevens blijven scharnieren en klinken dan ook schoon en hoef je deze niet naderhand te reinigen.

Stap twee: De voorbereiding van je verfklus

Voordat je begint met verven, moet je de ondergrond altijd goed opschuren opdat de verf goed kan hechten. Gebruik voor het opschuren een fijne korrel schuurpapier, zodat je de glanslaag wegschuurt zonder groeven achter te laten. Hierna borstel je het schuursel weg en ontvet je de ondergrond. Eventuele ontstane groeven en gaten kunnen bijgevuld worden met houtpasta. Ga je nieuwe handvaten plaatsen na het verven, dan kun je de oude gaten ook meteen opvullen. Schuur hierna de ondergrond weer op en controleer of alle gaten echt dicht zijn, anders doe je hier nog een tweede laag houtpasta in. Verwijder hierna weer vuil door de ondergrond te ontvetten, anders hecht de verf niet goed en gaat die al snel bladderen.

Stap drie: Voeg een grondlaag toe op de ontvette ondergrond

Begin je verfklus met een grondverf oftewel primer. Breng een grondlaag aan op het te verven oppervlak, zodat er een goede hechting zal plaatsvinden en zodat de afdekkingslaag goed tot uiting komt. Gebruik bij het verven van de keuken een grondverf op oliebasis. Bij een keuken die voornamelijk uit melamine bestaat, gebruik je een andere, speciale primer. Bij een egaal oppervlak is het gebruik van een verfroller aan te raden.

 

Stap vier: Breng de afdekkingslaag toe

Het aanbrengen van de afdekkingslaag gebeurt op dezelfde wijze als bij de grondlaag. Strijk de oppervlaktes gelijkmatig in en breng twee lagen van de afdekverf aan. Zorg voor kwalitatieve overschilderbare verf, zodat je de keuken gemakkelijk kunt blijven poetsen.

Wat voor verf moet je gebruiken?

Voor de muren en het plafond van je keuken is het raadzaam om een schrobvaste muurverf te pakken, zodat je deze oppervlaktes altijd kunt blijven reinigen. Voor de keukenkasten kun je het beste een krasvaste lakverf pakken. Je kiest in ieder geval een verf, die tegen een stootje kan. Heb je tegels in je keuken liggen, dan gebruik je speciale tegellak of tegelverf.

 

Leuke verfideeën

Naast de normale soorten verf kun je ook voor een unieke uitstraling van je keuken gaan. Kies bijvoorbeeld bordverf voor je keukenkastjes voor een matte, zwarte afwerking, die ook nog eens volledig beschrijfbaar is. Schrijf hier bijvoorbeeld je planning op met de wekelijks te maken recepten. Of schrijf er boodschappenlijstjes of to do lijstjes op. Je kunt ook magneetverf gebruiken voor de keukenkastjes, waardoor je familiefoto’s en kleurrijke magneten op je keukenkastjes kunt plakken voor een vrolijkere sfeer.

 

Hoeveel kost het verven van je keuken?

Het schilderen van je keuken hoeft niet duur te zijn. In tabel 1 zie je de verschillende verfklussen die in de keuken mogelijk zijn en de gemiddelde kosten, die je zult moeten maken voor die klus.

 

Tabel 1. De verschillende verfklussen in de keuken met de bijbehorende kosten

De soort verfklus De gemiddelde kosten
Fronten 15 x 60 centimeter €20 á €40
Fronten 40 x 60 centimeter €40 á €70
Fronten 60 x 70 centimeter €50 á €80
Koelkastdeur €60 á €90
Apothekerskastdeur €70 á €80
Hoekkast €65 á €90
Licht-, koof-, kranslijst per meter €10 á €20
Plinten per meter €15 á €25

 

Deze kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten van een professionele schilder en voorbereidingswerk zoals ontvetten en schuren.