Als er in je woning sprake is van houtrot, dan kan dit vervelende gevolgen hebben waardoor je in de toekomst onnodige kosten gaat moeten betalen. Schakel direct een specialist in om een houtrot reparatie in te plannen. Maar wat is houtrot reparatie nou precies en waar moet er allemaal aan worden gedacht wanneer er een specialist moet worden ingehuurd voor het genezen van een houtrot? Lees het allemaal hieronder verder.

Wat is houtrot reparatie?

Houtrot komt vaak voor wanneer het vochtpercentage hoger dan 25% ligt en bij een temperatuur rond de 4 of 5 graden. Dit betekent dat houtrot snel en vaak voorkomt in Nederland. Aangezien houtrot vervelende consequenties zoals onnodige kosten en gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen, is het best om over te gaan tot houtrot reparatie. Bij houtrot reparatie wordt er gebruik gemaakt van composiet om balken te vervangen. Het is hierbij niet nodig om het dak, muren of de vloer open te breken. Houtrot reparatie gebeurt door eerst het hout weg te frezen. Hierna wordt dit met houtrotvuller gevuld en vervolgens behandeld.

Wanneer is houtrot reparatie mogelijk?

Houtrot reparatie is niet altijd mogelijk. Je kunt een houtrot enkel genezen als het grootste deel van de balk niet is aangetast. Daarnaast moet er worden gekeken naar het werk dat moet worden verricht om de hele balk weg te halen en een nieuwe te plaatsen. Een houtrot reparatie is ook noodzakelijk wanneer veel stukgaat vanwege de vervanging of als de balk al veel te oud is en niet eenvoudig te reproduceren is. Tenslotte kan je bepalen om je woning geheel op te knappen en ook klusjes zoals houtrot reparaties mee te nemen in de taken.

Prijsopbouw

Het kan lonen om de prijs onder de loep te nemen door te kijken naar de wijze waarop deze opgebouwd is. De prijs voor houtrotreparatie bestaat min of meer voor 55% uit de arbeidskosten. Dit houdt in het loon van de specialist. Daarnaast gaat ongeveer 40% van de prijs uit naar de materialen. Ook de apparaten die ingehuurd moeten worden behoren hierbij. Tenslotte moet je nog rekening houden met 5% kilometerkosten. Deze kosten kunnen oplopen naarmate de afstand van de specialist naar je woning groter is.

Kosten

De kosten voor een houtrot reparatie hangen af van de ernst van het probleem. Een eenvoudige reparatie kost natuurlijk veel minder dan een complexe reparatie van een groot houtrot. De specialist heeft voor de reparatie draagbalken nodig. Een draagbalk van enkele meters lang kost €50. Daarnaast moet je de specialist per uur betalen. Gemiddeld vragen de meeste specialisten rond de €40 per uur voor het repareren van houtrot. Meestal is de specialist binnen enkele uren tot maximaal 1 dag klaar met de behandeling.

Voordelen en nadelen

Een specialist inschakelen om de houtrot reparatie uit te voeren brengt niet alleen bepaalde voordelen met zich mee, maar je kunt ook op een aantal nadelen rekenen. De voordelen en nadelen van het inhuren van een specialist om de reparatie uit te voeren tref je in het overzicht hieronder:

Voordelen Nadelen
Je bespaart tijd omdat de specialist precies weet hoe deze te werk moet gaan dankzij de ervaring en kennis. Een specialist inhuren is niet goedkoop. De prijzen variëren flink onder de verschillende specialisten.
De specialist kan je professioneel advies geven. Specialisten die van ver komen vragen hoge kilometerkosten.
Erkende specialisten zijn aangesloten tot bepaalde brancheorganisaties. Je bent afhankelijk van de specialist.
Je krijgt garantie als de specialist de reparatrice uitvoert. Een specialist die slecht werk uitvoert kan je houten delen juist ernstig beschadigen.
Je maakt kans op een subsidie door een erkende specialist in te huren.
De specialist heeft een ruim netwerk aan contacten uit de regio.
Een specialist heeft alle benodigde apparaten en gereedschappen voor de reparatie.

Waarom een lokale specialist inhuren?

Als je een houtrot reparatie aan het plannen bent, zorg er dan voor dat je rekening houdt met het inhuren van een lokale specialist om deze redenen:

 • Ze zijn goedkoper: lokale specialisten hanteren net als landelijke specialisten kilometerkosten maar vanwege de korte afstand betaal je dus minder.
 • Ze zijn sneller: Lokale specialisten kunnen direct een afspraak maken waardoor de reparatie ook sneller kan starten.
 • Ze weten veel: Lokale specialisten weten alles over de regio en kunnen je het best adviseren over de klus.

Is er steun/subsidie?

Je kunt bij de lokale gemeenten langsgaan en informeren naar de voorwaarden van de subsidies. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een subsidie te kunnen krijgen op houtrot reparaties. De gemeente kan je hier meer over vertellen, maar je kunt ook contact opnemen met een specialist. Voornamelijk lokale specialisten weten alles over de voorwaarden van de gemeente en kunnen je het best adviseren over de subsidiemogelijkheden van het moment.

Stappenplan goede specialist inhuren

Ben je op zoek naar een betrouwbare specialist die op professionele wijze werkt? Dan kan het volgend stappenplan ideaal zijn als je niet helemaal weet waar te beginnen:

 1. Stel je budget op en maak een financieringsplan.
 2. Ga na of je een subsidie krijgt voor de reparatie van het houtrot.
 3. Zoek een aantal lokale specialisten op en vraag ze om offertes te sturen.
 4. Maak een vergelijking van de offertes en kies een goede specialist uit.
 5. Ga met de offerte akkoord en maak een plan van de werkzaamheden.
 6. Laat de reparatie starten.

Zelf doen of uitbesteden?

Iedereen die over speciaal apparatuur, veel technische kennis en ervaring in de wereld van hout heeft kan houtrot repareren. Maar lang niet iedereen beschikt over deze drie zaken, waardoor het inhuren van een goede specialist het meest voor de hand ligt. Door een erkend vakman in te huren krijg je garantie en weet je zeker dat de reparatie naar behoren wordt uitgevoerd. Besteed de klus dus liever uit aan een professioneel die weet hoe deze te werk moet gaan om houtrotproblemen te genezen.

Valkuilen

Het kan wel aantrekkelijk zijn om een goedkoop geprijsde specialist in te huren als je een interessante promotie ziet online. Het is hierbij cruciaal om rekening te houden dat het vaak gaat om grote internationale bedrijven die dus van ver moeten komen voor de reparatie. Je gaat dan ook hoge kilometerkosten moeten betalen.

Checklist

Is er sprake van houtrot in je woning en wil je dit gaan laten repareren? Check eerst de onderstaande zaken voordat je aan de slag gaat:

 • Check welke delen van het hout het zwakst zijn. Het is niet moeilijk om houtrot op te sporen als je even in het hout drukt en voelt of deze stevig aanvoelt of zwak is.
 • Check in hoeverre je de houten delen in je huis regelmatig onderhoudt. Dit is wel noodzakelijk als je liever dergelijke reparaties wilt voorkomen in plaats van genezen. Zo voorkom je dat je onnodig hoge kosten maakt aan reparaties.

Offertes vergelijken

Overweeg je het uitvoeren van een houtrot reparatie en heb je geen idee waar je zou moeten beginnen? Het is hierbij cruciaal om eerst een aantal specialisten uit je regio te selecteren en vervolgens offertes aan te vragen. Deze offertes dienen als vergelijkingsmateriaal zodat je de voordeligste deal uit kunt kiezen. Zo bespaar je op de kosten en ben je verzekerd van het inhuren van een betrouwbare specialist die op professionele wijze werkt.