Een kattenluik kan de ideale oplossing zijn om je leven een stuk eenvoudiger te maken. Je hoeft net telkens op te staan om je kat naar binnen of naar buiten te laten, je kat kan op veilige manier via het kattenluik immers zelf op elk moment binnenkomen of naar buiten gaan. Wil je een kattenluik laten plaatsen voor je kat en ben je benieuwd wat de kosten zijn? Ga dan hieronder verder met lezen om alles te weten over kattenluiken.

Wat is een kattenluik?

Een kattenluik kan worden omschreven als een klein luik dat het leven van je kat een stuk makkelijker maakt. Ook je eigen leven wordt wat aangenamer aangezien je de deur of het raam niet telkens hoeft te openen zodat je kat even naar buiten of naar binnen kan. Veel katteneigenaren overwegen het plaatsen van een kattenluik, zeker nu een kattenluik kan worden geplaatst zonder de veiligheid van je woning te beïnvloeden.

Soorten kattenluiken

Er zijn allerlei soorten kattenluiken voor verschillende soorten katten. Je vindt ze in alle soorten, maten, afwerkingen en kleuren. Hierbij kan je een kattenluik vinden die zowel naar binnen als naar buiten opent en kan je zelfs kiezen voor kant-en-klare kattenluiken. De meest voorkomende soorten kattenluiken zijn:

 • Een kattenluik in een muur: Hierbij wordt een gat geboord in de muur en met multiplex of kunststof wordt er een tunneltje gemaakt.
 • Een kattenluik in een garagepoort: Je kunt een kattenluik uitkiezen in dezelfde kleur als je garagepoort waardoor je amper een verschil ziet. Dit maakt het luik ook een stuk onopvallender en dus veiliger.
 • Een kattenluik in glas: Het luik dient aan een maximale afmeting te voldoen. In geval van enkelglas en dubbelglas kan je beter kiezen voor het aanschaffen van een nieuwe ruit dat al is voorgesneden.

Prijsopbouw van een kattenluik

Het is belangrijk om na te gaan hoe de prijs van een kattenluik is opgebouwd. Over het algemeen bestaat de prijs van een kattenluik uit de volgende componenten:

 • Het materiaal: Het prijskaartje kan flink variëren afhankelijk van of je een kattenluik laat plaatsen in een houten deur, in een kunststof deur, in een glazen deur of in een muur.
 • Extra opties: Een kattenluik met een chip of met infrarood verhoogt de prijs aanzienlijk maar maakt je kattenluik ook veel veiliger.
 • De plaatsingskosten: Als je het luik door een specialist laat plaatsen dan betaal je daar ook een tarief voor. Het tarief kan per specialist variëren.

Kosten van kattenluiken

Wat je exact moet gaan betalen om een kattenluik te laten plaatsen hangt voornamelijk af van je eigen wensen en behoeften. Een heel goedkoop kattenluik kan je al vanaf €15 tot €55 vinden. De kosten kunnen variëren afhankelijk van waar je het luik gaat plaatsen. Naast de standaard kattenluik kan je nog allerlei handige extra’s nemen zoals een kattenluik met een chip of een kattenluik met infrarood. Tenslotte moet je nog rekening houden met de plaatsingskosten die kunnen lopen rond de €80 tot €200. Hieronder tref je een overzichtelijk kostenplaatje voor het plaatsen van een kattenluik.

Soort kattenluik Kosten
Kattenluik houten deur 80 – €100
Kattenluik kunststof deur 80 – €100
Kattenluik glas 125 – €150 per m2
Kattenluik muur 285 – €350
Kattenluik met chip 70 – €140
Magnetische kattenluik 40 – €950

Voordelen en nadelen

Een kattenluik kan het leven van zowel je kat als van jezelf veel makkelijker maken. Maar er komen ook een aantal nadelen kijken bij een kattenluik. Hieronder tref je een opsomming van de meest voorkomende voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het is katvriendelijk: je kat kan moeiteloos zelf naar binnen en naar buiten zonder dat je elke keer de deur of het raam hoeft te openen. Je moet een gat in je muur of deur maken voor het luik. Huurwoningeigenaren doen hier soms moeilijk over.
Handig voor als je op vakantie bent of lang van huis moet gaan. Andere katten kunnen makkelijk binnendringen.
Het plaatsen van een kattenluik is heel goedkoop. Een kattenluik is niet bepaald inbraakbestendig.
Een kattenluik kan heel lang meegaan.
Kattenluiken zijn in allerlei kleuren te vinden en te beschilderen.

Zelf doen of uitbesteden?

Het plaatsen van een kattenluik is in principe een vrij makkelijke klus. Je hoeft enkel je kat te meten zodat je een luik plaatst dat geschikt is voor de maat van je kat en de juiste plaats te selecteren. Wil je verzekerd zijn van een optimale plaatsing en hoogwaardig kwaliteit? Dan kan je beter het werk uitbesteden aan een professioneel. Een specialist kan op veilige wijze te werk gaan waardoor je er zeker van kunt zijn dat het kattenluik goed wordt geplaatst. Daarnaast krijg je ook garantie als je het luik laat plaatsen door een erkende specialist.

Valkuilen

Bij het plaatsen van een kattenluik zijn er vele valkuilen waar je rekening mee moet houden waaronder:

 • Niet eerst meerdere offertes opvragen bij specialisten: Als je dit niet doet, dan heb je geen beeld van de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een kattenluik. Door offertes op te vragen en vervolgens met elkaar te vergelijken maak je de beste kans om een goede deal te scoren.
 • Een specialist inhuren die gevestigd is aan de andere kant van het land: Hierdoor ga je veel meer moeten betalen aan kilometerkosten aangezien de afstand ook veel langer is. Bespaar door een lokale specialist te selecteren voor de klus.

Checklist

Er zijn een aantal zaken die je zeker dient te checken voordat je het kattenluik laat plaatsen. Hieronder tref je een handige checklist:

 • Meet eerst je kat. Niet elke kat is even groot en je wilt natuurlijk wel dat al je katten moeiteloos door het luik naar binnen en naar buiten kunnen. Zo kan je een luik kopen dat geschikt is voor je huishouden.
 • Check de sluiting van het kattenluik. Er zijn namelijk verschillende soorten sluitingen zoals een magneet, een chip, een draaisysteem of een clipsluiting.

Bespaartips

Je kunt flink besparen op de kosten van het plaatsen van een kattenluik door rekening te houden met de onderstaande bespaartips:

 • Schakel een plaatselijke specialist in om het luik te laten plaatsen als je dit zelf niet gaat doen. Zo bespaar je op de hoge kilometerkosten.
 • Vergelijk een aantal offertes met elkaar voordat je een keuze maakt. Hierdoor kan je makkelijker de goedkoopste offerte aanwijzen.
 • Koop een tweedehands kattenluik tegen een goedkoop prijsje.
 • Check of de buren ook interesse hebben om een kattenluik te laten plaatsen. Je kunt dan samen de kosten van een specialist delen.
 • Voer de plaatsing zelf uit. Je dient dan wel te beschikken over enige mate van ervaring en expertise. Daarnaast moet je speciaal apparatuur hebben om het luik te plaatsen zoals een goede boormachine, een waterpas en dergelijke.

Offertes vergelijken

Maak het leven van je kat zo prettig en makkelijk mogelijk door het plaatsen van een kattenluik. Kattenluiken geven je kat de mogelijkheid om moeiteloos je woning binnen en buiten te lopen zonder dat je zelf enige moeite hoeft te doen. Ze zijn in alle soorten, kleuren en maten te vinden en niet zo duur. Wil je de beste deal scoren? Dan moet je eerst een aantal offertes van specialisten uit je omgeving met elkaar vergelijken.