Het nemen van duurzame maatregelen om je huishouden energiezuinig en milieuvriendelijk te maken kost vrij veel geld, zeker als je budget maar beperkt is. Je kunt verschillende soorten energiesubsidies aanvragen om zo de initiële investeringskosten aanzienlijk te kunnen verlagen. Maar wat is het nut van een energiesubsidie, welke verschillende subsidies zijn er momenteel en wat zijn de verschillende dingen waar rekening mee moet worden gehouden? Ga door met lezen om hier alles over te weten.

Subsidies

Je kunt ervan uitgaan dat het nemen van energie bezuinigende maatregelen flink wat geld kost. Als je beschikt over voldoende financieringsruimte om zelf de maatregelen te betalen, dan kan je de aanschaf en installatie direct laten uitvoeren en geniet je meteen van de voordelen. In sommige gevallen is deze extra financieringsruimte er niet, wat subsidies zeer interessant maakt. Met een subsidie kan je een deel van de kosten van je investering verlagen.

 

Het nut van subsidies

Subsidies kunnen de kosten van een maatregel flink omlaag laten gaan of de koper tot de beschikking stellen om de maatregelen te bekostigen. Zo kan je ook zonder een ruim budget gebruik maken van energiebesparende maatregelen om je huis zo duurzaam mogelijk te maken. De overheid moedigt namelijk de investering in duurzaamheid sterk aan omdat we hebben afgesproken tijdens het Klimaatakkoord in Parijs dat we per 2050 geheel duurzaam draaien. Dit houdt in dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van aardgas, van grijze stroom of andere fossiele brandstoffen. Het is immers de bedoeling om klimaatverandering tegen te gaan om de totale CO2-uitstoot te verminderen.

 

Isolatiesubsidie

Bij het isoleren van je huis kan je een landelijke subsidie aanvragen voor isolatie. Deze subsidie wordt ook wel ISDE-regeling genoemd, oftewel de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Je kunt deze subsidie aanvragen als je jouw woning gaat isoleren. Denk zo aan dakisolatie, isolatie van de muren, van de vloer en de ramen. Gemiddeld kan je tot wel 20% van de kosten besparen dankzij deze subsidie. Als je de ISDE-subsidie aan wilt vragen dien je te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat het huis op naam van dezelfde eigenaar moet staan. Daarnaast moeten de maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.   Als laatst moet je kiezen tussen het nemen van minstens twee duurzame maatregelen voor isolatie of het nemen van één duurzame maatregel in combinatie met een warmtepomp, een zonneboiler of anders een warmtenet-aansluiting.

 

Verlaagd btw tarief arbeidskosten

Bij het nemen van een aantal duurzame maatregelen kan je ook van het verlaagd btw tarief profiteren. Het gaat hierbij om een verlaging op de arbeidskosten, waarbij je in plaats van de gebruikelijke 21% btw slechts 9% betaalt. Hou rekening dat het slechts om de arbeidskosten van de specialist gaat. De kosten voor het materiaal worden normaal tegen de 21% btw verrekend.

 

Subsidie voor een zonneboiler

Overweeg je de aanschaf voor een zonneboiler in huis, dan kan je een lokale subsidie aanvragen bij veel van de gemeenten in Nederland. Het precieze subsidiebedrag dat je hierbij kunt krijgen hangt sterk af van wat voor soort zonneboiler je gaat kopen, maar gemiddeld kan je rekenen op een bedrag van €600 tot €2.000. Een gemiddeld huishouden kan met deze subsidie ongeveer €1.100 besparen, wat de investering vele malen aantrekkelijker maakt.

 

Subsidie voor een warmtenet-aansluiting

Sluit je je huis aan op het warmtenet, dan kan je vanaf 2021 ook daar een subsidie voor krijgen. Per aansluiting kan je €3.325 ontvangen, maar als je de aansluiting ook gaat combineren met een andere duurzame maatregel, dan kunnen de kosten nog meer omlaag worden gekrikt. Je dient wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen om gebruik te kunnen maken van deze subsidie. Zo dien je de officiële eigenaar te zijn van het pand en moet je er ook daadwerkelijk woonachtig zijn. Daarnaast moet je van het aardgas af gaan, de gasmeter te laten verwijderen en met een warmteleverancier een overeenkomst te hebben gesloten.

 

Subsidie voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame investering waarmee je je woning kunt voorzien van warmte op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Bij veel gemeenten kan je dan ook terecht voor een lokale subsidie, al hangt het totale bedrag af van wat voor soort warmtepomp je hebt gekocht en wat het vermogen van het systeem is. Je kunt uitgaan van een gemiddelde tussen de €1.500 en €1.800 als je een hybride warmtepomp koopt, ongeveer €1.100 voor een lucht-water warmtepomp en de prijzen starten bij €2.500 als je voor een bodem warmtepomp kiest. Verder profiteer je van een extra bonus van €150 of €300 als je warmtepomp een A+ of een A++ energielabel heeft.

 

Subsidie voor zonnepanelen

Schaf je een zonnepanelensysteem aan, dan kan je geen landelijke subsidie meer krijgen. Bij sommige gemeenten kan je gelukkig wel terecht voor een lokale subsidie waardoor je ruim 20% van de kosten kunt besparen. Hoeveel je met de subsidie voor zonnepanelen kunt besparen, hangt sterk af per gemeente. Je moet wel rekening houden dat de subsidie gauw op raakt, dus wees er snel bij als je van de subsidie gebruik wilt maken om de kosten te verlagen.

 

Btw terugvorderen op zonnepanelen

Na ja aanschaf op zonnepanelen kan je de 21% die je hebt betaald aan btw weer terugvorderen bij de Belastingdienst. Je hebt namelijk 21% btw betaald over zowel de aanschaf als de installatie van de zonnepanelen, maar als je jezelf als ondernemer bij de Belastingdienst aanmeldt en aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je deze volledige btw weer terugkrijgen. Zo kan je als het ware 21% besparen op de investering van het systeem.

 

Offertes vergelijken

Het is altijd een goed idee om je woning te verduurzamen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Essentieel is om eerst offertes te vergelijken voor je een keuze maakt. Zo kan je besparen op de kosten en voor goed kwaliteit kiezen.