Het is ondertussen wel duidelijk dat het belangrijk is dat uw woning goed geïsoleerd is. En als er over isolatie gesproken wordt, dan betreft dit ook meestal thermische isolatie. Een groot voordeel van sommige isolatiematerialen is dat ze ook akoestische isolatiekwaliteiten hebben. Zo zal hoogrendementsglas de geluiden van buiten veel beter tegenhouden en kunt u met vloerisolatie ook contactgeluid aanzienlijk verminderen. En wat dacht u van wandisolatie in een babykamer zodat het kindje ongestoord kan rusten? Geluidsisolatie is in sommige gevallen dus bijna net zo belangrijk als thermische isolatie. Hier hebben we allerlei handige informatie samengevat die u kunt gebruiken als u eraan denkt geluidsisolatie te laten plaatsen in uw woning.

Geluidsisolatie

 
Geluidsisolatie kopen? Vergelijk eerst

De kosten

Er zijn enkele isolatiematerialen die ook akoestisch isoleren en dit zijn de materialen die u zal gebruiken voor uw geluidsisolatie. De prijs die u betaalt voor de werkzaamheden is dan ook afhankelijk van het materiaal dat u besluit te gebruiken en van de hoeveelheid materiaal dat u nodig heeft. Daarnaast zal u ook moeten bepalen of u de werkzaamheden zelf uit gaat voeren of dat u ze uitbesteedt. We hebben in onderstaande tabel enkele opties voor u samengevat en daar de prijzen bij gezet, inclusief btw. Al deze materialen staan bekend om de goede akoestische isolatie.

Geluidsisolatie Toelichting Prijs per m2
HR++ isolatieglas Het laten vervangen van uw huidige glas voor HR++ isolatieglas door een glaszetter. €135 – €145
Nieuwe kozijnen Het laten vervangen van uw huidige kozijnen voor kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas door een specialist. €450
Glaswol Isoleer zelf uw vloeren, dak of wanden met glaswol.

Laat uw spouwmuur isoleren met glaswollen vlokken.

€3 – €25

€15 – €20

Houtvezelplaten Isoleer zelf uw vloeren met houtvezelplaten om contactgeluid tegen te gaan. €13 – €18
Purschuim Laat spouwmuurisolatie met purschuim uitvoeren of laat uw vloeren of dak isoleren met purschuim €20 – €30
Matten Plaats zelf matten van polyehtyleenschuim of polyolefineschuim voor geluidsdemping op betonvloeren. €2 – €7,50
Isolatiespecialist Arbeidskosten isolatiespecialist voor het aanbrengen van glaswol, houtvezelplaten of matten. €20 – €30

Voor- en nadelen geluidsisolatie

Akoestische isolatie is in enkele situaties erg handig, maar het kan ook zijn dat u hier misschien wat minder behoefte aan heeft. Als u nog twijfelt over het nut van geluidsisolatie in uw situatie, kunt u de volgende voor- en nadelen doornemen om tot een beslissing te komen.

Voordelen

 • Met geluidsisolatie kunt u de geluiden van regen of hagel tegen het dak, van buiten, van de buren, uit aangrenzende kamers of van contactgeluid op vloeren aanzienlijk dempen. U kunt slaapkamers en zolderkamers stiller maken en de onderburen rust bezorgen.
 • Als u geluidsisolatie laat plaatsen, dan zal u ook altijd een thermische isolatie realiseren. Hierdoor bespaart u op uw stookkosten en kunt u de warmte binnen beter behouden.
 • Geluidsisolatie is ook vrij gemakkelijk zelf uit te voeren en daarmee kunt u gemiddeld 60 procent besparen op de kosten voor een specialist. Vooral als akoestische isolatie belangrijker is dan thermische isolatie kunt u weinig verkeerd doen.

Nadelen

 • Het belangrijkste nadeel van geluidsisolatie is waarschijnlijk dat het geld kost. Als u eigenlijk weinig last heeft van geluidsoverlast zal dit een uitgave zijn die u misschien liever niet heeft.
 • Een ander nadeel is dat u als gevolg van de geluidsisolatie bijvoorbeeld uw kindje in de geïsoleerde slaapkamer ook slechter zal horen. Geluidsisolatie werkt natuurlijk beide kanten op.

Soorten geluidsisolatie

Er zijn verscheidene manieren waarop u uw woning beter akoestisch kunt isoleren. Vaak worden deze aangeduid door het oppervlak dat geïsoleerd moet worden.

 • Akoestische isolatie dak: heeft u een mooie zolderkamer gemaakt en wilt u het dak gaan isoleren zodat u de zolderkamer ook kunt verwarmen? Dan kunt u een isolatiemateriaal uitkiezen dat ook geluid isoleert. Als het regent of zelfs hagelt dan zullen deze geluiden veel minder hard overkomen in de zolderkamer. Ook lawaai van buiten, bijvoorbeeld van een school of een grote weg zullen veel minder hoorbaar zijn in de zolderkamer.
 • Akoestische isolatie buitenmuren: door geluidsisolatie aan te brengen in de gevelmuren zal u de geluiden van buiten tegenhouden. Dit is handig als u langs een drukke weg woont of een fabriek, bijvoorbeeld. U kunt dit doen door isolatiemateriaal tegen de gevelmuren aan te brengen, door spouwmuurisolatie uit te laten voeren en door (kozijnen met) isolatieglas te laten plaatsen. De beste resultaten bereikt u met een isolatiemateriaal dat geluid goed isoleert.
 • Akoestische isolatie binnenmuren: als u uw binnenmuren akoestisch gaat isoleren, dan kunt u de geluiden van de buren tegenhouden. U kunt er ook voor kiezen om tussenmuren te laten isoleren, zodat geluiden van aansluitende kamers minder hoorbaar zullen zijn. Dit is handig in slaapkamers, of in kamers waar muziekinstrumenten worden gespeeld, bijvoorbeeld.
 • Akoestische isolatie vloeren: contactgeluid kan vooral in flatgebouwen erg lang doorgalmen. U kunt dit verminderen voor uzelf, maar ook voor al uw buren, als u uw vloer laat isoleren met een akoestisch isolatiemateriaal. Dit kunt u in uw huis natuurlijk doen per verdieping, zodat geluiden van boven minder hard doorklinken naar beneden.

Aandachtspunten geluidsisolatie

Geluidsisolatie kan in een verscheidenheid aan situaties dus echt een uitkomst bieden. Voordat u de stap neemt om de werkzaamheden in te plannen, kunt u nog wel even de volgende aandachtspunten doornemen.

 • Verhoging vloer: als u uw vloeren akoestisch gaat laten isoleren, dan komen deze hoger te liggen. Vooral als u ook een goede thermische isolatiewaarde wilt bereiken, kan dit hoogteverschil aanzienlijk zijn. U zal dan waarschijnlijk uw drempels moeten verhogen en deuren moeten innemen.
 • Het juiste materiaal: zorg ervoor dat als u zelf uw akoestische isolatie aan gaat brengen, u het juiste isolatiemateriaal gebruikt. Bij vloerisolatie moet deze bijvoorbeeld drukvast zijn en bij muurisolatie is vochtbestendigheid in sommige gevallen een vereiste. Het aanbrengen van purschuim mag alleen door een specialist met een certificering uitgevoerd worden.
 • Ventilatie: nadat u uw woning beter (thermisch) geïsoleerd heeft, zal deze aanzienlijk minder gemakkelijk ventileren. Lucht binnen wordt niet goed ververst, wat betekent dat u en de anderen in uw woning oude lucht inademen. Ook kan het vocht uit de lucht dan niet goed weg en daar kan condensatie uit voorkomen. Zorg er dus voor dat u ook aandacht besteedt aan ventilatie. Hoe meer muren, vloeren en daken u isoleert, hoe belangrijker dit wordt.

Hoe vindt u een goede specialist?

Als u zo veel mogelijk profijt wilt hebben van uw geluidsisolatie, dan zal u ervoor moeten zorgen dat het correct wordt geplaatst. Dit kunt u doen door een specialist aan te wijzen die kwalitatieve materialen gebruikt, die vakmanschap levert, die u extra diensten aan kan bieden, die veilig werkt en betrouwbaar is. Dit zijn veel eigenschappen die soms lastig te herkennen zijn. De meeste isolatiespecialisten zullen natuurlijk aangeven dat ze de beste zijn. De juiste manier om een goede specialist te vinden is dan ook door een grondig marktonderzoek uit te voeren. Dit doet u door minstens 3 isolatiespecialisten op te zoeken uit uw regio en contact met ze op te nemen. U vraagt ze allen om een offerte en als u alle offertes heeft verzameld kunt u ze naast elkaar leggen. Voor een grondige vergelijking bekijkt u dan niet alleen de prijs, maar ook ander factoren die voor u belangrijk zijn. De onderstaande tabel kan u alvast inspiratie geven en uiteraard kunt u hier ook zelf uw eigen andere punten aan toevoegen.

Factor vergelijking Toelichting en mogelijke antwoorden
Referenties Geluidsisolatie kunt u eigenlijk alleen in openbare gebouwen in het echt bekijken en beoordelen. Als u vraagt naar referenties, dan kan het dus zijn dat u alleen foto’s te zien krijgt van projecten waar de isolatiespecialist aan gewerkt heeft. De beste referentie is iemand die u kent en die u een goede isolatiespecialist aan kan wijzen.
Keurmerken Door middel van keurmerken kunt u kwaliteit en vakmanschap herkennen. Voor isolatiebedrijven zijn de volgende keurmerken, vakbonden en certificeringen belangrijk:

·         VENIN

·         Insula

·         SKG-IKOB

·         KOMO

·         VCA

Garanties Garanties geven u zekerheid en een belangrijke blik op hoe het bedrijf zelf denkt over de kwaliteit die ze leveren. Een voorbeeld van een goede garantieregeling voor het laten plaatsen van wandisolatie bijvoorbeeld, is 5 jaar. Voor spouwmuurisolatie krijgt u meestal zeker 10 jaar garantie. Hieronder valt dan de kwaliteit van het materiaal (isolatiewaarden, levensduur) en de kwaliteit van de werkzaamheden. Vaak krijgt u ook fabrieksgarantie op het materiaal, vooral als u voor een kwalitatief materiaal kiest van een bekende fabrikant.
Diensten Wat biedt de specialist aan om uit te voeren? Welke specialist biedt meer diensten aan dan de andere en gaat net een stapje verder?
Recensies Lees de recensies van voorgaande klanten goed door. Deze vindt u online. Het is dan erg waardevol om te lezen hoe een bepaalde specialist omgaat met klachten en hoe deze de ontevreden klant probeert tevreden te stellen. Lees de reacties daarom ook altijd goed door.
Kosten En tenslotte zet u al uw ondervindingen af tegen de kosten die gevraagd worden. Een goede specialist geeft u het beste voorstel in combinatie met de meest gunstige prijs.

Interessante bespaartips

Geluidsisolatie hoeft dus niet duur te zijn en als het goed is heeft u met uw marktonderzoek al de beste deal kunnen aanwijzen. Nu kunt u de prijs nog meer verlagen door de onderstaande bespaartips toe te passen.

 • Regionaal: probeer uw isolatiespecialisten alleen in uw eigen regio te vinden. Als u een geschikte vakman vindt die minder dan 30 kilometer van u af gevestigd is, dan bespaart u de voorrijkosten.
 • Doe-het-zelf: u kunt uw akoestische isolatie ook zelf uitvoeren. In de meeste gevallen is dit niet erg moeilijk. Wilt u de geluidsisolatie als onderdeel van een groot thermisch isolatieproject, dan is het misschien beter om de klus uit te besteden. Spouwmuurisolatie en het aanbrengen van purschuim wordt eigenlijk altijd uitbesteedt.
 • Help mee: vindt u het beter om de werkzaamheden aan een specialist te geven, dan is dat begrijpelijk. U kunt ook dan nog geld besparen door een gedeelte zelf op te pakken. U kunt uw huidige vloer alvast verwijderen, bijvoorbeeld of de tussenwand plaatsen. Ook opruimen, het afvoeren van puin en het afwerken van de muren kunt u prima zelf.
 • Tweedehands materialen: als u maar een kleine hoeveelheid isolatiemateriaal nodig hebt, bijvoorbeeld omdat u een tussenwand wilt isoleren, dan kunt u dit misschien tweedehands vinden. Er worden soms pakken isolatiemateriaal aangeboden omdat iemand het over heeft van een eigen isolatieklus, bijvoorbeeld. Zo kunt u vaak een mooie prijs krijgen voor uw isolatiemateriaal.

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door een vergelijking te maken en daarvoor heeft u offertes nodig. Deze kunt u via ons opvragen bij verschillende betrouwbare isolatiespecialisten tegelijkertijd. Deze service is gratis en vrijblijvend en zal u ongetwijfeld helpen de beste deal te vinden.